Τετάρτη 30.11.2022

Να γιατί δεν συμφέρει τον Πούτιν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία -Ειδικός εξηγεί

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμιρ Πούτιν / Φωτογραφία: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Δεν είναι προς το συμφέρον του Βλαντίμιρ Πούτιν να ολοκληρώσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και σε κάποιο βαθμό θα είναι πιο εύκολο για τον Ρώσο πρόεδρο να παρατείνει τον πόλεμο, εκτιμά Βρετανός αναλυτής.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Sky News ο καθηγητής Πολεμικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου, Λόρενς Φρίντμαν είπε ότι τους επόμενους μήνες ο κόσμος μπορεί να δει τα ουκρανικά στρατεύματα να ενισχύουν τις θέσεις τους στη χώρα χωρίς η Ρωσία να παραδεχτεί ότι έχει ηττηθεί.

ADVERTISING

«Δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον του Πούτιν να ολοκληρώσει αυτόν τον πόλεμο. Μόλις ολοκληρώσει τον πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων, θα πρέπει ουσιαστικά να αποσύρει τις δυνάμεις του και να αναγνωρίσει ότι το όλο θέμα ήταν ανόητο και μάταιο και θα υπάρξει απολογισμός. Έτσι, σε κάποιο βαθμό είναι πιο εύκολο γι ‘αυτόν να το τραβήξει, ακόμα κι αν δεν σημειώνει μεγάλες επιτυχίες στα πεδία των μαχών, ακόμα κι αν πρέπει να παραχωρήσει εδάφη. Μπορεί στη συνέχεια να ρίξει το φταίξιμο στη φύση και τον καιρό», είπε ο Βρετανός ειδικός.

Και συνέχισε: «Κάθε φορά που [ο Πούτιν] κάνει μια παραχώρηση, για παράδειγμα, όσον αφορά σε συμφωνίες για τα σιτηρά ή για ανταλλαγές κρατουμένων, δέχεται επίθεση από τους σκληροπυρηνικούς του. Οπότε αυτό φοβάμαι ότι θα είναι αυτό που θα δούμε να γίνεται: η Ουκρανία να ενισχύει τη θέση της και να ανακτά περισσότερα εδάφη χωρίς η Ρωσία να παραδέχεται πραγματικά ότι τα έχασε».

Ερωτηθείς αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Πούτιν καθώς μπαίνει ο χειμώνας ο καθηγητής Φρίντμαν πρόσθεσε: «Βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη δυσκολία όσον αφορά στο γεγονός ότι οι δυνάμεις του πρέπει να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν νέες αμυντικές γραμμές. Διεξάγονται πολλές δύσκολες μάχες – δύσκολες και για τις δύο πλευρές – στο Λουγκάνσκ. Και μία από τις δυσκολίες και για τις δύο πλευρές αυτή τη στιγμή είναι ότι είναι πολύ υγρό το έδαφος δυσκολεύοντας τις κινήσεις». Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας ότι είναι «δύσκολο να δούμε» πώς ο Πούτιν θα μπορούσε να σημειώσει πολύ μεγαλύτερη πρόοδο στον «χερσαίο πόλεμο».

Πηγή: iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ