«Χλεύη προς την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία» χαρακτηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας, Νίκος Μαραντζίδης, τον τρόπο με τον οποίο εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης, γεγονός το οποίο, όπως υπογραμμίζει, «ανέδειξε την απουσία δομών και σοβαρού πολιτικού διαλόγου στο κόμμα».
Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο πρώην συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζει «τυχοδιωκτισμό», το επιχείρημα που προβλήθηκε από τους υποστηρικτές του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αυτός μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη».
«Αυτό που συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνέβαινε το τελευταίο ποντιακό σωματείο της Ελλάδας. Στο τελευταίο ποντιακό σωματείο που προκηρύσσει αρχαιρεσίες υπάρχουν διαδικασίες. Εκλέγεται ο πρόεδρος από τα μέλη, ενώ τα μέλη έχουν οριστεί με συγκεκριμένο τρόπο. Ο πρόεδρος είναι αναμφίβολα μέλος του σωματείου, δεν μπορεί να μην είναι. Και επίσης είναι αδιανόητο να εμφανιστεί μια υποψηφιότητα δέκα μέρες πριν από τις εκλογές, τις αρχαιρεσίες, την ώρα που όλες οι υπόλοιπες υποψηφιότητες έχουν εμφανιστεί ένα μήνα πριν. Κατά τη γνώμη μου, δεν έχει σεβαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ένα από τα βασικά πρωτόκολλα λειτουργίας ενός σοβαρού κόμματος εξουσίας. Και όταν λέμε για τα πρωτόκολλα των κομμάτων εξουσίας, σημαίνει ότι ο ηγέτης έχει μια εμπειρία, έχει μια θεσμική παρουσία, έχει μια καταγραφή στον χώρο, έχει μια παρουσία στους θεσμούς. Το θεωρώ συγκλονιστικό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εκτός Βουλής. Το θεωρώ συγκλονιστικό και το θεωρώ χλεύη προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία αυτό που συνέβη», τόνισε.
Και υπογράμμισε: «Ανοιχτό κόμμα στην κοινωνία δεν σημαίνει american bar, μπαίνεις, βγαίνεις όποτε θέλεις και μπορεί ο περαστικός να γίνει ιδιοκτήτης του μαγαζιού σε μια νύχτα χωρίς να το καταλάβουμε. Σε κανένα κόμμα στον κόσμο, και με αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι έχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ -πρέπει ίσως να ψάξουμε τις αφρικανικές χώρες, ίσως να υπάρχουν παραδείγματα-, αλλά πάντως στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες κανένας ηγέτης, και μάλιστα κόμματος εξουσίας, δεν μπορεί να έχει εκλεγεί και να γίνεται μέλος την ημέρα που ψηφίζει για τον εαυτό του. Αυτό δεν το έχω ξαναδεί στην ιστορία των κομμάτων».
«Πρόκειται για τη γελοιοποίηση των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ ή πρόκειται για ένα φαινόμενο που θα αρχίσει να ακουμπάει και άλλους πολιτικούς χώρους; Αν είναι το πρώτο, δεν πειράζει. Στο τέλος-τέλος, αν είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θύμα για να αποτρέψουμε άλλες τέτοιες εκδοχές μεταπολιτικής στη χώρα μας και τα κόμματα να σοβαρευτούν ως προς τις θεσμικές δικλίδες εκλογής των προέδρων τους, ας γίνει. Να σωθεί τουλάχιστον η δημοκρατία στη χώρα από τη μεταπολιτική», σχολίασε.
Σημείωσε πως «ο Κασσελάκης εκλέχθηκε γιατί υπήρξαν μια σειρά από παθογένειες, προβλήματα λειτουργίας, απουσία δομών, θεσμικών δικλείδων και ύπαρξη τοξικότητας στον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για τυχοδιωκτισμό. «”Να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, αυτός θα κερδίσει τον Μητσοτάκη”. Ο τυχοδιωκτισμός εδώ είναι ότι βάζεις το κάρο μπροστά στο άλογο. Και αυτό το κάνουν αριστεροί (…) Αυτός ο απόλυτος τυχοδιωκτισμός οδήγησε όχι μόνο στην εκλογή Κασσελάκη, αλλά και στην καταστροφή που βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα».