Κυριακή 24.09.2023

Ν. Ανδρουλάκης: Η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι το Βατερλώ της κυβέρνησης

Στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στις πυρκαγιές υπό τις σημερινές συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψή του στις πυρόπληκτες περιοχές της Αλεξανδρούπολης. «Ο ελληνικός λαός βιώνει μια τραγωδία. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί. Χάνονται ανθρώπινες ζωές και η χώρα βρίσκεται σε έναν πύρινο κλοιό. Είδαμε να εκκενώνονται σημαντικές υποδομές του κράτους, όπως το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης», ανέφερε και υπενθύμισε πως πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε εκρήξεις πυρομαχικών μέσα σε στρατόπεδο στη Νέα Αγχίαλο. «Αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν καθημερινά ότι η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι το Βατερλώ της σημερινής κυβέρνησης», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας αδιανόητα τα σενάρια συνωμοσιολογίας, καθώς και τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού ότι δύο χρόνια τώρα δεν έχει γίνει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείου και τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναφερόμενος στο αίτημα που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής για προ ημερησίας διατάξεις συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας για το πώς θα θωρακίσουμε τη χώρα βάσει βέλτιστων πρακτικών πρόληψης και σχεδίων πολιτικής προστασίας. Δεν γίνεται να αφήνουμε να καίγονται τα δάση μας, να υπονομεύεται η ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών και να γίνονται ελάχιστα πράγματα. Έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο βάσει των σημερινών συνθηκών της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις όλα τα κόμματα, χωρίς λαϊκισμούς και ευχολόγια». Έκανε λόγο για «θέμα εθνικής ασφάλειας», ένα κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί τον ελληνικό λαό. «Στεκόμαστε στο πλευρό κάθε οικογένειας, κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα που φέτος έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και έχουμε χρέος ως κράτος να τον αποζημιώσουμε. Εμείς πάντα με τη φωνή της λογικής θα αντιμετωπίζουμε αυτά τα πολύ μεγάλα ζητήματα, που αφορούν τον ελληνικό λαό. Δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Είναι πεδίο εθνικής συνεννόησης και πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», επισήμανε.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ν. Ανδρουλάκης: Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις αποτυχίες του «επιτελικού» κράτους της ΝΔ
Αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές απέστειλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, προς τον Πρόεδρο της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν διδάχθηκε τίποτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ετών. Ως αποτέλεσμα, ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε αδικαιολόγητα ανέτοιμος, ενώ το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δύο χρόνια μετά τη σύστασή του, δεν έχει οργανόγραμμα. «Η κλιματική αλλαγή είναι πράγματι παρούσα, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να συνεχίζει να αποτελεί το άλλοθι για τις αποτυχίες του “επιτελικού” κράτους της Νέας Δημοκρατίας στο πεδίο της πρόληψης, του συντονισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών», επισήμανε στην επιστολή του. Ο κ. Ανδρουλάκης εστίασε στην άμεση ανάγκη ανασυγκρότησης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στήριξης των πληγέντων, αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. «Για τους λόγους αυτούς ζητούμε, σύμφωνα με το άρθρο 143 ΚτΒ, να διενεργηθεί άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, τις συνέπειές τους στους κατοίκους και τις περιοχές που επλήγησαν, τον σχεδιασμό για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών αυτών, την απουσία οργανωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης και τις αναγκαίες και κατεπείγουσες αλλαγές στο σύστημα πολιτικής προστασίας, ώστε να καταστεί λειτουργικό και αποτελεσματικό με την εκπόνηση σύγχρονων σχεδίων που θα απαντούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής», κατέληξε.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πυρκαγιές Έβρος: Η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση στην πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας
Η χώρα μας ζει δραματικές στιγμές. Όλοι θρηνούμε για την απώλεια των 18 συνανθρώπων μας στις δάσος της Δαδιάς. Ο σεβασμός στους νεκρούς αποτελεί διαχρονικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού μας. Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση είναι δεδομένη και μάλιστα σε μία περιοχή που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας. Δίπλα σχεδόν από τα σύνορά μας εκκενώθηκε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ενώ σημαντικές στρατιωτικές βάσεις τίθενται σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Δεν είναι δυνατόν η απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική και τις προτάσεις μας δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να είναι πως αντιπολίτευση δεν έχει δικαίωμα να ασκεί τον ρόλο της, γιατί η κυβέρνηση εξελέγη με 41% στις εκλογές. Η λειτουργία της αντιπολίτευσης, ως μοχλού ελέγχου των πράξεων της κυβέρνησης αλλά και κατάθεσης προτάσεων για τη διόρθωση των ατελειών και των αδυναμιών, είναι κεκτημένο του πολιτικού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ