Μάλιστα η Τεχεράνη ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα αναλάβει δράση στο πλαίσιο της νόμιμης αυτοάμυνας.
Με βάση πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες μεταδίδονται και από αραβικά δίκτυα, αλλά και στο Ισραήλ, τα σχέδια της Τεχεράνης για το πλήγμα θα αφορούν την ιερή μέρα των Εβραίων, Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου και συμβολίζει την καταστροφή του πρώτου Ναού του Σολομώντα και του δεύτερου. Δεν αποκλείεται ωστόσο το ενδεχόμενο να συμβεί ανά πάσα στιγμή αυτό το χτύπημα.
Υπάρχουν πληροφορίες επίσης, ότι η Χεζμπολάχ μετακινεί τον προσωπικό της αλλά και στρατιωτικά εφόδια από τη Βηρυτό για να μην πληγεί σε περίπτωση που υπάρχει χτύπημα από το Ισραήλ. Συμφωνα παράλληλα με αραβική εφημερίδα που είναι στο Λονδίνο, δύο μέλη του πολιτικού γραφείου του της Χαμάς σκοτώθηκαν μαζί με άλλα τρία στελέχη, ανώτερα στελέχη της Χαμάς, σε τούνελ στην περιοχή της πόλης της Γάζας.
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε «όλες τις πλευρές» στη Μέση Ανατολή να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση καθώς και να καταλήξουν «επειγόντως» σε κατάπαυση πυρός στη Γάζα, εν μέσω φόβων για ανάφλεξη ύστερα από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, που σκοτώθηκε στην Τεχεράνη σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.
Δολοφονία Χανίγια: Πώς μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα- Σε επιφυλακή ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική
Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές μετά την δολοφονία Χανίγια στο Ιράν- Φόβοι για αντίποινα στην ελληνική επικράτεια
Όπως κάθε φορά, η Αντιτρομοκρατική έχει στείλει το σχετικό σήμα, αφού είναι πάγια τακτική σε ανάλογες περιπτώσεις. Έτσι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες για την αποτροπή τυχόν χτυπημάτων αντιποίνων σε στόχους ισραηλινών συμφερόντων που βρίσκονται στη χώρα μας.
ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική αλλά και οι όμορες Υπηρεσίες ευρωπαϊκών και συμμαχικών χωρών είναι σε κατάσταση συναγερμού όπως πάντα σε τέτοιου είδους καταστάσεις.
Οι επιθέσεις στην Τεχεράνη και στη Βηρυτό εντείνουν την ανησυχία για τον κίνδυνο ανάφλεξης σε όλη τη Μέση Ανατολή, ανάμεσα από τη μια στο Ισραήλ και τους συμμάχους του, με κυριότερο τις ΗΠΑ, κι από την άλλη το Ιράν και δυνάμεις προσκείμενες σε αυτό στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά σε όλες τις απειλές του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προσκείμενων σε αυτό τρομοκρατικών οργανώσεων Χαμάς, Χεζμπολά και Χούθι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Μερικές ώρες αργότερα ο κ. Μπάιντεν δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και έκρινε ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς δεν βοηθά να «διευθετηθεί» η κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα φύλαξης εδώ και καιρό είναι αυξημένα σε στατικούς στόχους, τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία, όπου υπάρχουν σχετικοί στόχοι.
Όπως γίνεται πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, υπάρχει συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών με Υπηρεσίες άλλων χωρών, αλλά και στενή παρακολούθηση ατόμων ειδικού ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, μέχρι τώρα σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία, που να έχει ενεργοποιήσει κάτι περισσότερο από πλευράς μέτρων, από αυτά που ούτως ή άλλως λαμβάνονται σε αντίστοιχες χρονικές συγκυρίες ή όποτε συμβαίνει κάτι στην Μέση Ανατολή που ανεβάζει την «θερμοκρασία» ακόμη περισσότερο και άρα τα επίπεδα συναγερμού.