Κυριακή 24.09.2023

Μόργκαν Φρίμαν: «Προσβολή ο όρος “Αφροαμερικανός” και η Μέρα Μαύρης Ιστορίας»

«Μιλάτε για την Αφρική σαν να είναι χώρα, ενώ είναι ήπειρος, όπως η Ευρώπη» τόνισε ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός – Πώς εξήγησε την τοποθέτησή του

Κατά του Μήνα Μαύρης Ιστορίας, αλλά και του όρου «Αφροαμερικανός» τάσσεται ο Μόργκαν Φρίμαν και δεν διστάζει να το πει δημόσια.

Μιλώντας στο «Sunday Times» ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός εναντιώθηκε στα παραπάνω, εξηγώντας ότι το παραπάνω ετήσιο γεγονός, που γιορτάζεται κάθε Φεβρουάριο για να τιμά τα επιτεύγματα των μαύρων ανθρώπων, «περιορίζει ολόκληρη την κληρονομιά του σε ένα σύνολο μόνο τεσσάρων εβδομάδων».

Αναλυτικότερα, είπε: «Δύο πράγματα μπορώ να πω δημοσίως ότι δεν μου αρέσουν: Ο μήνας της Μαύρης Ιστορίας είναι μια προσβολή. Θα περιορίσετε την Ιστορία μου σε έναν μήνα;».

Δεν παρέλειψε δε να σχολιάσει και την έννοια «Αφροαμερικανός», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους μαύρους Αμερικανούς από το 1700.

«Επίσης, το “Αφροαμερικανός” είναι προσβολή. Δεν αποδέχομαι αυτόν τον τίτλο. Οι μαύροι άνθρωποι είχαν διαφορετικούς τίτλους μέχρι και τη λέξη “ν” (νέγρος) και δεν ξέρω πώς αυτά τα πράγματα παίρνουν τέτοια έκταση, αλλά όλοι χρησιμοποιούν το “Αφροαμερικανός”. Τι σημαίνει πραγματικά; Οι περισσότεροι μαύροι σ’ αυτό το μέρος του κόσμου έχουν μικτή καταγωγή. Και μιλάτε για την Αφρική σαν να είναι χώρα, ενώ είναι ήπειρος, όπως η Ευρώπη“» τόνισε στις δηλώσεις του, που ήδη έχουν  αρχίσει να συζητιούνται ποικιλοτρόπως στο διαδίκτυο.

19559461

Προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η ηχηρή παρουσία του Φρίμαν στον χώρο του θεάματος, τον βοήθησε να έχει μία ενεργό δράση στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την απήχηση ενός σταρ του Χόλιγουντ.

Έχει υπάρξει ενεργός υποστηρικτής διαφόρων αιτημάτων, όπως η φυλετική ανισότητα, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και τα δικαιώματα των γυναικών.

Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους αγώνες του Φρίμαν ήταν ο αγώνας του κατά του ρατσισμού. Μεγαλώνοντας στον διαχωρισμένο Νότο, βίωσε από πρώτο χέρι τις φρικαλεότητες των φυλετικών διακρίσεων. Έγινε μάρτυρας της βίας που αντιμετώπιζαν οι Αφροαμερικανοί και αυτό τον οδήγησε στο να χρησιμοποιήσει τη φήμη και το όνομά του, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιταχθεί του ρατσισμού.

Καθώς μεγάλωνε, ο Φρίμαν γινόταν όλο και πιο έντονα ομιλητικός σχετικά με τη φυλετική ανισότητα, χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή πλατφόρμα του για να ευαισθητοποιήσει το κοινό. Υπήρξε υπέρμαχος του κινήματος Black Lives Matter και υποστήριξε οργανώσεις που μάχονται κατά του ρατσισμού.

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ