Κυριακή 24.09.2023

Μόνιμοι πλέον οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό

Τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές τον τουρισμό, στον πολιτισμό και στα γυμναστήρια σχεδιάζει η κυβέρνηση από το 2023 αφού προηγουμένως τους διατηρήσει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους (ο νόμος προβλέπει τη διατήρηση τους μέχρι 30 Ιουνίου).

Μάλιστα για ορισμένες κατηγορίες όπως για παράδειγμα η εστίαση η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει αλλαγές και στην επιστρεπτέα προκαταβολή ακόμα και τον μηδενισμό της.

Όπως όλα δείχνουν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η μονιμοποίηση μίας σειράς μέτρων κάποιων που κρατούν από την εποχή των Μνημονίων και συγκεκριμένα από το 2012 και κάποια που θεσμοθετήθηκαν εν μέσω πανδημίας για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα εκτός από τους συντελεστές ΦΠΑ, θα μονιμοποιηθεί από το 2023 η παγωμένη εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα επεκταθεί και στο δημόσιο καθώς και οι μειωμένες κατά 3 μονάδες ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Το κόστος της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση όπως προαναφέρθηκε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επέκταση του χρονικού διαστήματος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του έτους. Σήμερα οι μειωμένοι συντελεστές ισχύουν:

– Καφές – αναψυκτικά:  έως και την 30ή Ιουνίου 2022 ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στον καφές και σε άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα έτοιμα προς κατανάλωση, αναψυκτικά.

– Εισιτήρια: Μόνο στα εισιτήρια των κινηματογράφων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% έως και την 30η Ιουνίου 2022.

– Μεταφορές – εστίαση: Εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής 13% έως και το τέλος Ιουνίου 2022

– Ζωοτροφές: Στον υπερμειωμένο  συντελεστή ΦΠΑ 6% περιλαμβάνονται   άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Συντελεστή ΦΠΑ 6% εφαρμόζεται και για τροφές παρασκευασμένες για ζώα με εξαίρεση τις τροφές για σκύλους και γάτες.

Πηγή: Capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ