Τρίτη 23.04.2024

Μονή Αββακούμ: Στη δικαιοσύνη οδηγούνται οι εν αργία αρχιμανδρίτες-Στο Συνοδικό Δικαστήριο υπό άκρα μυστικότητα

Μονή Αββακούμ: Σο Συνοδικό Δικαστήριο υπό άκρα μυστικότητα οδηγήθηκαν οι εν αργία Αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος

Στο Συνοδικό Δικαστήριο παρουσιάστηκαν το πρωί της Πέμπτης οι εν αργία Αρχιμανδρίτες της Μονής Αββακούμ στην Κύπρο, Νεκτάριος και Πορφύριος.

Η συνεδρίαση του Συνοδικού Δικαστηρίου γίνεται κάτω από άκρα μυστικότητα αφού εκ μέρους Ιεράς Συνόδου δεν επιβεβαιώθηκε οτιδήποτε και δεν θέλησαν να προβούν σε καμιά δήλωση αναφορικά με το θέμα της εμφάνισης των δυο εν αργία αρχιμανδριτών, όπως μεταδίδει το sigmalive.com.

Εκτός από τους δύο μοναχούς θα κληθούν να καταθέσουν και μάρτυρες κατηγορίας ή και υπεράσπισης

Την είδηση δημοσίευσε το πρωί η κυπριακή ιστοσελίδα philenews, αναφέροντας ότι οι δυο αναμενόταν να εμφανιστούν ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, γύρω στις 09:00.

Μονή Αββακούμ: Ποιες είναι οι κατηγορίες

Οι εν αργία αρχιμανδρίτες της μονής, αντιμετωπίζουν σεξουαλικής και οικονομικής φύσεως αδικήματα, τα οποία οι ίδιοι απορρίπτουν ως προϊόν χάλκευσης.

Πάντως, στο πλαίσιο της έρευνας πέραν των βίντεο, των φωτογραφιών και του ακουστικού υλικού, τουλάχιστον ένας από τους μοναχούς έχει να αντιμετωπίσει και κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση. Η συγκεκριμένη κατηγορία εξετάζεται και από την Αστυνομία, αφού εμπίπτει στα ποινικά αδικήματα.

Οι δύο μοναχοί αντιμετωπίζουν και κατηγορίες σχετικά με την οικονομική διαχείριση της μονής ενώ καλούνται να δώσουν εξηγήσεις και για το χρηματοκιβώτιο το οποίο εντοπίστηκε στη μονή.

Εκτός από τους δύο μοναχούς θα κληθούν να καταθέσουν και μάρτυρες κατηγορίας ή και υπεράσπισης.

Υπενθυμίζεται ότι προ 48ωρου επιβεβαιώθηκε ότι η Αστυνομία και το ειδικό της κλιμάκιο ερευνά και καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης από μοναχό της Μονής προς πολίτη ο οποίος είχε σχέσεις με τη Μονή. Ο εν λόγω πολίτης μετέβη στις Αρχές και κατήγγειλε το γεγονός.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Υπενθυμίζεται ότι Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος, σε δήλωσή του για το θέμα είχε δεσμευτεί ότι θα «διερευνηθούν πλήρως σε όλες τους τις διαστάσεις τα όσα σκανδαλίζουν όλους μας».

Αναλυτικά ανέφερε:

«Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή λύπη μου για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις φημολογούμενες απάτες, ατασθαλίες και κάθε είδους ανηθικότητες στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου.

»Διαβεβαιώνω το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας ότι απόφασή μου είναι να διερευνηθούν πλήρως σε όλες τους τις διαστάσεις τα όσα σκανδαλίζουν όλους μας.

»Η Ιερά Σύνοδος έχει αναθέσει στα δικαστικά όργανά της την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης τα οποία και έχουν, ήδη, αρχίσει της έρευνές τους.

»Καλώ και την Αστυνομία καθώς και όλους τους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εμπλέκονται στις έρευνες, να εξιχνιάσουν μέχρι τέλους την υπόθεση.

»Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να γίνουν με κανένα τρόπο και από κανένα αποδεκτά.

»Είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να διακρίνετε όλοι τον θεσμό της Εκκλησίας από πρόσωπα ανάξια της αποστολής τους. Στην Εκκλησία υπάρχουν πάρα πολλοί κληρικοί που τιμούν την αποστολή τους. Η Εκκλησία, είμαι σίγουρος, θα εξέλθει ενδυναμωμένη από τη σημερινή κρίση.

»Εύχομαι όπως ο Θεός ευλογήσει την είσοδό μας στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μας αξιώσει να φθάσουμε απερίσπαστα στη Μεγάλη Εβδομάδα για να μπορέσουμε να οικειοποιηθούμε τη Χάρη που απέρρευσε από τα Άχραντα Πάθη και την Τριήμερη Ανάσταση του Χριστού».

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ