Δευτέρα 15.07.2024

Μητσοτάκης: «Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη και κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη»

Πολλαπλά και ξεκάθαρα μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, δύο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές και ενώ η αντιπολίτευση «βράζει» από τη μία με τις συνεχείς αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη με τις «ζυμώσεις» για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε με τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος και απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, τόνισε ότι «οι πολίτες ζητούν περισσότερη προσπάθεια». Ο πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει στους αντιπάλους του που μιλούν για αλλαγή ιδεολογικού προσήμου του κόμματός του, τονίζοντας χαρακτηριστικά:«Έχουμε χρέος να χαράξουμε καθαρό ορίζοντα», χαρακτηρίζοντας μάλιστα ψευτο-δίλημμα τη «δήθεν στροφή προς «αριστερά» ή προς «δεξιά».

Δείτε την ομιλία 

«Λέμε “όχι” σε όσους θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ»

«Οι πολίτες στις εθνικές εκλογές μας έδωσαν εντολή να συνεχίσουμε την επίπονη προσπάθεια για μία ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα, εντολή που ισχύει και μετά τις ευρωεκλογές.

Το αποτέλεσμα καταγραφεί την καθαρή πολιτική υπεροχή της ΝΔ, το δεύτερο και το τρίτο κόμμα δεν συμπληρώνουν τα ποσοστά μας, ακόμη κι αν αθροίσουν τα δικά τους», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε, κάνοντας τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος: «Οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς, ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια».

«Θα αγωνιζόμαστε όλοι μαζί να κάνουμε πράξη τις προεκλογικές μας προτάσεις», σημείωσε.

«Θέλω να επαναλάβω ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά και είμαστε μακριά από ξεπερασμένες ταμπέλες, που πλέον έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους», είπε.

Και έστειλε σαφές μήνυμα: «Βαδίζουμε στο δρόμο της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης που λέει «όχι» σ’ όσους θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ. Άλλωστε όταν μεγαλώσαμε, νικήσαμε, με ενότητα, διεύρυνση και ανανέωση».

«Έχουμε χρέος να χαράξουμε καθαρό ορίζοντα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ψευτο-δίλημμα τη «δήθεν στροφή προς «αριστερά» ή προς «δεξιά».

«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις «ρίζες» μας – αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται. Ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες τον ρόλο τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Δεν ξεκινήσατε καλά» το μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία

«Ο Φρέντι Μπελέρης πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και να μην εμποδιστεί», είπε στη συνέχεια σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της Αλβανίας, ενώ απευθυνόμενος στη Βόρεια Μακεδονία στη σκιά των συνεχών προκλήσεων της επί της ονομασίας, είπε «δεν ξεκινήσαμε καλά».

«Δεν ξεκινήσατε καλά παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες. Πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία. Η χθεσινή απόφαση για τον Φρέντι Μπελέρη φέρνει την Αλβανία αντιμέτωπη με το ευρωκοινοβούλιο συνολικά. Ο Φρέντι Μπελέρης πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής. Γνωρίζουν τα Τίρανα ότι οτιδήποτε άλλο θα δυσχαιράνει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας. Τα ευρωπαϊκά όνειρα του κ. Ράμα περνούν από μία ελληνική παροιμία: “όπως έστρωσε θα κοιμηθεί”», δήλωσε.

«Όσοι στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο παπαγαλίζουν διάφορα “τσιτάτα” περί εξυπηρέτησης συμφερόντων, ας ακούσουν την ίδια τη φωνή των γεγονότων από τις πραγματικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, την κατάργηση 50+ φόρων αλλά και την φορολόγηση των διυλιστηρίων που μόνο αυτή η κυβέρνηση έκανε», συμπλήρωσε.

«Έχουμε μία τριετία μπροστά μας, που μας επιτρέπει και να διορθώσουμε λάθη και να ξεδιπλώσουμε πιο αποφασιστικά το κυβερνητικό μας έργο».

«Πρέπει να μεταφράσουμε σε συγκεκριμένο έργο τις μεταρρυθμίσεις»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δομικές παρεμβάσεις στην υγεία, στο καλύτερο κράτος, στην παιδεία με το ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο. Γίνεται σημαντική δουλειά είπε ακόμα στον τομέα της ασφάλειας. Γήπεδα χωρίς χούλιγκαν, για πρώτη φορά είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Την προστασία των παιδιών από το μπούλινγκ αλλά και των γυναικών. Οι γυναίκες σήμερα αισθάνονται ασφάλεια να πηγαίνουν στην αστυνομία και ξέρουν ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα τους. Αναφέρθηκε επίσης στις αντιδράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά θύμισε ότι ήταν στον βασικό πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων και δεν θα υποχωρήσουμε από αυτές.

Μίλησε επίσης για την στέγη και το πρόβλημα που έχουν τα νέα ζευγάρια και έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» και τις προσπάθειες διεύρυνσης.

Πρέπει τόνισε να μεταφράσουμε σε συγκεκριμένο έργο τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει ο πολίτης να τις δει να μεταφράζονται σε κάτι απτό, όπως τα ηλεκτρικά λεωφορεία.

Επίσης αναφέρθηκε στην επιστολική ψήφο. «Μόνοι μας την ψηφίσαμε και δικαιωθήκαμε, είπε και χειροκροτήθηκε. Επίσης, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τον ΑΣΕΠ». Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι γίνονται παρεμβάσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

«Είχαμε και άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που απομάκρυναν κάποιους φίλους μας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον στόχο της σύγκλισης με την Ευρώπη και με μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Η αντιπολίτευση βυθίζεται ολοένα στην βαθιά της κρίση και εμείς οφείλουμε να αντικρίσουμε κατάματα τα μηνύματα των πολιτών.

Διαθέτουμε την προωθητική δύναμη της αυτοκριτικής και δεν πρέπει να γίνει αφορμή για αδιέξοδη εσωστρέφεια ούτε να είναι εμμονή σε προσωπικές επιδιώξεις. Η αυτοκριτική να γίνει ορμή στο έργο μας.

Μίλησε επίσης για την κούραση των πολιτών μετά από πολλές αναμετρήσεις, την αδιαφορία για το τι γίνεται στην Ευρώπη αλλά και από την άλλη για την επίμονη ακρίβεια που έκανε ζημιά στην κυβέρνηση. Συνέτειναν σε αυτό και άλλοι λόγοι. Είχαμε και άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που απομάκρυναν κάποιους φίλους μας αλλά και αφωνία για ζητήματα στα οποία έπρεπε να μιλήσουμε πιο έντονα.

Όλα αυτά συνέτειναν στο να διαμορφωθεί ένα κλίμα ηχηρής αναμονής και αυτό δίνει το μέτρο της προσπάθειας για να συναντηθούμε ξανά με εκείνους που έμειναν μακριά μας στις 9 Ιουνίου.

Το πιο δύσκολο είναι να προχωρήσουμε δυναμικά στην βελτίωση των δικών μας αδυναμιών. Θα ασχοληθούμε και με τον οργανωτικό απολογισμό της εκστρατείας μας και θα αναλύσουμε τα ποσοστά από περιοχή σε περιοχή.

«Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη κανένας πολίτης δεν είναι δεδομένος και κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη»

H KO παραμένει το πρώτο όπλο της ΝΔ και είναι το κοινοβουλευτικό αποτύπωμα του εκλογικού ποσοστό που πήραμε στις εκλογές του 2023, είπε και ευχαρίστησε τους βουλευτές του.

Κανένα άλλο κόμμα δεν επέδειξε τόσο μεγάλη κοινοβουλευτική συνέπεια, σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχει φροντίσει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία των βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα, απαντώντας στις επικρίσεις για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και πρόσθεσε ότι η πόρτα του είναι ανοικτή σε όλους.

Θα ακούσουμε παράπονα και επισημάνσεις και δικαιολογημένες για κλειστές πόρτες υπουργών και γ.γ. αλλά όταν κάποιοι επιλέγουν να μένουν μακριά από τα προβλήματα των εκλεγμένων βουλευτών τότε μένουν μακριά από τα προβλήματα των πολιτών.

Όσον αφορά στην οικονομία είπε ότι τα μηνύματα είναι αισιόδοξα από τον πληθωρισμό και τον τουρισμό και τα δημόσια έσοδα πηγαίνουν καλά και το καλοκαίρι προσφέρεται για ένα άνοιγμα στους πολίτες. Μας περιμένουν πολλές μάχες και πολλά στοιχήματα να κερδίσουμε.

Έκλεισε λέγοντας ότι κάθε εκλογική μάχη είναι αφορμή για να δούμε που θέλουμε να πάμε αλλά και να δούμε από που ξεκινήσαμε. Θύμισε ότι η Ελλάδα ήταν ραγισμένη και χρεωμένη και στο περιθώριο της Ευρώπης. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή το 2024.

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι κάποιοι που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και δεν ψήφισαν τον δικαστικό χάρτη, την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Εμείς μεγαλώσαμε την παράταξη και την εμπλουτίσαμε με ιδέες και μηνύματα από μια νέα εποχή και αποκτήσαμε υποστηρικτές από όλες τις παρυφές του ιδεολογικού φάσματος.

Μίλησε επίσης για την πατριωτική παρακαταθήκη της ΝΔ που πρέπει να εμπλουτιστεί και να γίνει γόνιμος διάλογος χωρίς εσωστρέφεια. Ενθαρρύνουμε πάντα την καλόπιστη κριτική.

Εκλογές θα έχουμε και πάλι το 2027 και αυτή η νίκη θα είναι μια νίκη όλων μας.

Και υπογράμμισε: Απέναντί μας είχαμε να διαχειριστούμε πολλές έκτακτες κρίσεις αλλά και παθογένειες ριζωμένες δεκαετίες. Δεν μπορείς να αλλάξεις σε μια μέρα το ΕΣΥ και επίσης τόνισε: Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη κανένας πολίτης δεν είναι δεδομένος και κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και σταθερή διάρκεια.

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων διεκδικείται από τη δική μας δράση, ημέρα με την ημέρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ