Τρίτη 26.10.2021

Μηταράκης: Η Σάμος αφήνει πίσω σήμερα τις ντροπιαστικές σκηνές στο ΚΥΤ Βαθέος

Τα εγκαίνια της πρώτης κλειστής ελεγχόμενης δομής νήσων στη Σάμο πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός  Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Η Σάμος σήμερα ησυχάζει και αφήνει πίσω της τις ντροπιαστικές σκηνές στο Βαθύ» υπογράμμισε ο Νότη Μηταράκη τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν είναι πια πύλη εισόδου και προσδιόρισε ότι θα εγκατασταθούν 400 άτομα στη νέα δομή, καθώς οι υπόλοιποι έχουν φύγει από την παλιά δομή στο Βαθύ που φιλοξενούσε 7.500 άτομα.

Με τη φράση η Σάμος σήμερα ησυχάζει και αφήνει πίσω της τις ντροπιαστικές σκηνές στο Βαθύ, ξεκίνησε την ομιλία του ο Υπουργός Μετανάστευσης  και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, λέγοντας ότι  «υλοποιήσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας. Εγκαινιάσαμε σήμερα τη νέα κλειστή  ελεγχόμενη δομή. Στις 30 του μήνα κλείνει οριστικά στο ΚΥΤ της ντροπής στο Βαθύ». Ο κ.  Μηταράκης αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη μείωση των ροών που καταγράφηκε το 2021 φτάνοντας στο 91%, δηλαδή μόλις 117 μετανάστες πέρασαν τα τουρκικά σύνορα για να φτάσουν στο νησί.

“Η νέα δομή θα είναι χωρητικότητας 3.000 μεταναστών”, δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι “θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους διακινητές”.

Ο Υπουργός περιέγραψε ότι σε κάθε γειτονιά θα λειτουργούν χώροι άθλησης, αναψυχής, παιδικές χαρές, γήπεδα, κοινόχρηστα πλυντήρια, κουζίνες. “Η σημερινή εκδήλωση δεν σηματοδοτεί απλώς την κατάργηση του ΚΥΤ στο Βαθύ, αλλά συνολικά μία νέα περίοδο που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την συνεχή και δραστική μείωση στην πράξη των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες”, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Νότης Μηταράκης.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η νέα δομή φιλοξενίας υπηκόων τρίτων χωρών στη Σάμο θα φιλοξενεί 1.560 άτομα σαν γενικό πληθυσμό, 240 ασυνόδευτα ανήλικα, 240 ευάλωτες ομάδες μονογονεϊκές οικογένειες γυναίκες και τέλος 960 στο ΠΡΟΚΕΚΑ.

Μιλώντας αργότερα στην ΕΡΤ ο  υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι η χωρητικότητα στη νέα δομή, που είναι εκτός αστικού ιστού και με πολύ αυξημένα μέτρα προστασίας, ανέρχεται σε 2040 θέσεις για αιτούντες άσυλο, 960 θέσεις εντελώς κλειστές καθώς και προαναχωρησιακό κέντρο για αυτούς που κρίνεται ότι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και πρέπει να απελαθούν.

«Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το μεταναστευτικό, όπως είπαμε πριν από ενάμιση χρόνο: Μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 90%, αποσυμφόρηση των νησιών και δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών εκτός αστικού ιστού, τόνισε προσθέτοντας πως εξασφαλίζονται τόσο οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσους βρίσκονται εκεί, όσο και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.

«Η Σάμος είναι ακριτική Ελλάδα, καλώς η κακώς θα υπάρχουν μεταναστευτικές ροές καθώς η Ευρώπη θα συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης. Αλλά δεν θα ξαναζήσουμε αυτά που είδαμε μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης και στο Βαθύ της Σάμου», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι πριν από δύο χρόνια η Σάμος είχε δεχθεί 10.500 μετανάστες, ενώ φέτος 111.

Αναφερόμενος στη συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Τουρκία ανταποδοτικά, εφόσον η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία και δεν στέλνει ροές προς την Ελλάδα.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Liberal.gr & internet

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:00 πμ

Και εγώ…