Τρίτη 23.04.2024

Μηταράκης: Ενώ στην αντιπολίτευση προσπαθούν να κάνουν rebranding στα κόμματα, ο Μητσοτάκης κάνει rebranding στη χώρα

Ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας για το δυστύχημα στα Τέμπη πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.

Κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως « Η αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον πόνο των συγγενών των θυμάτων και όλων των πολιτών που παραμένουν και θα παραμείνουν συγκλονισμένοι από την τραγωδία, εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Την ώρα που βλέπουν πως η συνολική πολιτική της Κυβέρνησης αποτελεί, σύμφωνα με τους πολίτες, τη μοναδική πολιτική εναλλακτική διακυβέρνησης. Συζητήσαμε τα Τέμπτη προ λίγων ημερών. Και κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν κατέθεσε πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Πρόταση που θα απαιτούσε να περιγράψετε με ακρίβεια, να ονοματίσετε ευθύνες πολιτικών προσώπων και να παρουσιάσετε επαρκή στοιχεία.»

«Βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να αγωνιά για τη δεύτερη θέση. Βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ να αγωνιά για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Βλέπουμε τον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος να αγωνιά για τη δική του εικόνα και να ετοιμάζει το δικό του rebranding, και πιθανόν στο μυαλό του ή στο μυαλό συντρόφων του, το δικό του comeback. Την ίδια στιγμή που εσείς κοιτάτε το rembranding των κομμάτων σας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τελέσει το rembranding της χώρας, ενισχύοντας τη διεθνή μας αξιοπιστία, ανακτώντας την επενδυτική μας βαθμίδα, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και ξένων επενδύσεων, αντιμετωπίζοντας πολλαπλές προκλήσεις με αποτελεσματικότητα, στηρίζοντας την κοινωνία στα δύσκολα.», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Μηταράκη:

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,

Έχουν συζητηθεί πολλές προτάσεις δυσπιστίας σε αυτή την αίθουσα, τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Η σημερινή πρόταση έχει προφανείς ιδιαιτερότητες.

Πρώτον, σαφώς δεν υπάρχει ζήτημα δυσπιστίας, δηλαδή μη στήριξης του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Δεύτερον, σαφώς δεν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ Κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης, όπως θα φανεί και στις ευρωεκλογές.

Η συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας έρχεται το σαββατοκύριακο, κατά το οποίο η Κυβέρνηση δέχθηκε μια επίθεση από έναν κορυφαίο όμιλο ΜΜΕ, και σύμφωνα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε προσυνεννόηση για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Και η πρόταση αυτή έρχεται καθώς το ΠΑΣΟΚ. που την καταθέτει, προφανώς έχει την αγωνία της δημοσκοπικής απώλειας της δεύτερης θέσης στις επικείμενες ευρωεκλογές και ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να παλέψει με αυτά τα αρνητικά δημοκοπικά δεδομένα.

Παρακάμπτω το γεγονός, ότι η πλειοψηφία αυτών που υπογράφουν τη σημερινή πρόταση δυσπιστίας στήριξαν την Κυβέρνηση σε δύο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις τις προηγούμενες εβδομάδες, στην πράξη δηλαδή στηρίξατε αυτή την Κυβέρνηση και αναγνωρίσατε τον ηγετικό ρόλο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας δεν προσθέτει κανένα νέο στοιχείο σε όσα έχουν εκτενώς συζητηθεί και απαντηθεί και την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικά για το θέμα του δυστυχήματος των Τεμπών.

Είναι εμφανές σε αυτή την αίθουσα ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει ήδη καταπέσει. 

Το τραγικό όμως, είναι ότι στόχος αυτής της πρότασης είναι να αναμοχλεύσει τα συναισθήματα των πολιτών για ένα πράγματι τραγικό δυστύχημα, το οποίο κόστισε τη ζωή σε πενήντα επτά συνανθρώπους μας.

Και η αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον πόνο, τον ανείπωτο πόνο, τον απόλυτα δικαιολογημένο πόνο των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι αναζητούν απαντήσεις. Αλλά δυστυχώς στη ζωή, αυτή η αναζήτηση ποτέ δεν αναπληρώνει την απώλεια.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετήθηκε ξανά χθες στην Ολομέλεια, με ταπεινότητα και σεβασμό. Με το τεράστιο βάρος ενός τραγικού δυστυχήματος για το οποίο ανέλαβε άμεσα την πολιτική ευθύνη, εν μέσω μίας συνεχιζόμενης προσπάθειας πολιτικής εκμετάλλευσης ενός πραγματικού δυστυχήματος.

Η αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον πόνο των συγγενών των θυμάτων και όλων των πολιτών που παραμένουν και θα παραμείνουν συγκλονισμένοι από την τραγωδία, εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Την ώρα που βλέπουν πως η συνολική πολιτική της Κυβέρνησης αποτελεί, σύμφωνα με τους πολίτες, τη μοναδική πολιτική εναλλακτική διακυβέρνησης.

Συζητήσαμε τα Τέμπτη προ λίγων ημερών. Και κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν κατέθεσε πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Πρόταση που θα απαιτούσε να περιγράψετε με ακρίβεια, να ονοματίσετε ευθύνες πολιτικών προσώπων και να παρουσιάσετε επαρκή στοιχεία.

Αν κάτι λοιπόν εμποδίζει τη δίωξη πολιτικών προσώπων είναι η έλλειψη στοιχείων για να κατατεθούν στη Βουλή ως πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Αντίθετα κατατέθηκαν επτά σαφείς παραβάσεις του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας, έχουν προφυλακιστεί στελέχη του ΟΣΕ. Και όσο για τη σύμβαση «717», σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη «δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στη μη εκτέλεση της σύμβασης «717» και στην τραγωδία των Τεμπών». Μία σύμβαση που υπογράφτηκε από τη Νέα Δημοκρατία το 2014, εγκαταλείφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 και ολοκληρώθηκε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2023 από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά και η ολοκλήρωσή της δεν προέκυψε στην εξεταστική επιτροπή ότι θα είχε αποτρέψει το δυστύχημα, αν είχαν γίνει και πάλι ανθρώπινα λάθη. Και ο κ. Καραμανλής προφανώς δεν καλύπτεται από καμία βουλευτική ασυλία. Και αυτή τη δήλωσή του χθες χειροκρότησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Είτε είναι είτε δεν είναι βουλευτής, η διαδικασία του άρθρου 86 είναι αυτή η οποία καθορίζει την ευθύνη των Υπουργών.

Και να τονίσω ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ του Νοεμβρίου του 2023 στηριζόμενη στο πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα δεν σχετίζεται με το έγκλημα των Τεμπών. Σχετίζεται με το αντίθετο. Κατηγορείται η Κυβέρνηση γιατί τελικά ολοκλήρωσε τη διαδικασία και τελικά υπήρξε τον Σεπτέμβριο του 2023 το σύστημα που προέβλεπε η «717».

Το ζήτημα λοιπόν, βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Η επιμονή με την πρόταση δυσπιστίας φανερώνει όχι μια αναζήτηση για την αλήθεια, αλλά μια πολιτική εκμετάλλευση ενός τραγικού δυστυχήματος, όπου ανελήφθησαν πολιτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και αβάσιμα λέτε χωρίς να έχετε καταθέσει πρόταση ότι υπάρχει και ποινική ευθύνη.

Σε όλη αυτή τη συζήτηση προστίθεται προ ημερών και το «ένστολο» τελεσίγραφο του κ. Κασσελάκη, το οποίο προετοιμάζει ένα μετεκλογικό αφήγημα, μετά από τις ευρωεκλογές, προκαταλαμβάνοντας τα εκλογικά αποτελέσματα.

Τι βλέπουμε λοιπόν Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι;

Βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να αγωνιά για τη δεύτερη θέση. Βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ να αγωνιά για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Βλέπουμε τον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος να αγωνιά για τη δική του εικόνα και να ετοιμάζει το δικό του rebranding, και πιθανόν στο μυαλό του ή στο μυαλό συντρόφων του, το δικό του comeback.

Την ίδια στιγμή που εσείς κοιτάτε το rembranding των κομμάτων σας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τελέσει το rembranding της χώρας, ενισχύοντας τη διεθνή μας αξιοπιστία, ανακτώντας την επενδυτική μας βαθμίδα, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και ξένων επενδύσεων, αντιμετωπίζοντας πολλαπλές προκλήσεις με αποτελεσματικότητα, στηρίζοντας την κοινωνία στα δύσκολα. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο λαός εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα σύσσωμη και για αυτό καταψηφίζω την πρόταση δυσπιστίας.

Σας ευχαριστώ»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ