Πρακτικά, από φέτος καταργείται -και αναδρομικά από το 2024– η έννοια της προσωπικής διαφοράς μέχρι 300 ευρώ, αφού αυτή πλέον ούτε θα μειώνεται, αλλά ούτε θα αφαιρείται από τις μισθολογικές ωριμάσεις που παίρνουν ανά διετία οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Μικρότερες αυξήσεις θα παίρνουν όσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά. Αλλά όχι πλέον μέχρι να τη μηδενίσουν πλήρως, αλλά έως ότου μειωθεί στα 300 ευρώ, οπότε παύουν και γι’ αυτούς να ισχύουν οι συμψηφισμοί.
Οι αυξήσεις του 2025
Οι έξι από τις επτά παροχές που θα δοθούν φέτος είχαν δρομολογηθεί ήδη με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο του 2024. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί η νέα αύξηση που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2024 – είχαν προηγηθεί και άλλες 15 αυξήσεις συνολικά, οι οποίες έχουν ήδη δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους το 2023 και το 2024.
Από τα 600 εκατ. των νέων παροχών του 2025 τα 300 εκατ. θα δοθούν ισόποσα σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Ολες είναι μόνιμες και επαναλαμβανόμενες, δύο όμως από τις παροχές που ξεκινούν να χορηγούνται από φέτος υπόσχονται να αποδώσουν το 2026 και το 2027 ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών στους δικαιούχους.
Συγκεκριμένα, οι έξτρα παροχές που ξεκινούν από το 2025 αφορούν:
1/ Αυξήσεις λόγω ωρίμασης (αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου) θα παίρνουν πλέον ανά διετία και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προσωπική διαφορά. Ολοι όσοι έχουν προσωπική διαφορά έως 300 ευρώ θα παίρνουν ακέραια την αύξηση που αναλογεί στο νέο κλιμάκιο. Αν έχουν προσωπική διαφορά που ξεπερνά τα 300 ευρώ, θα βλέπουν αύξηση αλλά ψαλιδισμένη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της θα συμψηφίζεται για να μειωθεί σταδιακά η προσωπική διαφορά. Εκτάκτως οι συμψηφισμοί λόγω προσωπικής διαφοράς είχαν ανασταλεί λόγω κρίσης την προηγούμενη διετία. Με την επαναφορά τους 40.000 εργαζόμενοι δεν θα έπαιρναν αύξηση. Ευνοημένοι βγαίνουν κυρίως υπάλληλοι υπουργείων ή φορέων, καθώς και χιλιάδες εργαζόμενοι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με πολλά χρόνια υπηρεσίας. Κάποιοι εξ αυτών δεν θα έπαιρναν ίσως ποτέ ξανά αύξηση λόγω κλιμακίων. Για παράδειγμα, υπάλληλος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με 19 έτη υπηρεσίας στο 10ο μισθολογικό κλιμάκιο έχει βασικό μισθό 1.700 ευρώ και προσωπική διαφορά 1.000 ευρώ (2.700 ευρώ μεικτά). Αν έπαιρνε αύξηση π.χ. 50 ευρώ ανά διετία, λόγω αλλαγής κλιμακίου θα χρειαζόταν… 40 χρόνια για να μηδενίσει την προσωπική διαφορά! Πλέον θα παίρνει το 50% της αύξησης που παίρνουν όλοι οι υπόλοιποι. Το όφελος υπολογίζεται στα 12 εκατ. ευρώ για φέτος.
3/ Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα και στο Δημόσιο ύψους 83 εκατ. ευρώ για όλους τους υπαλλήλους. Ανάλογα με τον φορέα όπου υπηρετούν σε κάποιους έχει φανεί ήδη, ενώ άλλοι θα δουν το όφελος στην επόμενη μισθοδοσία αναδρομικά από 1/1/2025.
5/ Αύξηση της νυχτερινής αποζημίωσης των ενστόλων με ετήσιο κόστος 25 εκατ. ευρώ.
6/ Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών ιατρών του ΕΣΥ με κόστος 40 εκατ. ευρώ.
Τι έρχεται το 2026
Και προοπτικά όμως, με βάση τα δεδομένα αυτά, το 2026 θα δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους 350-400 εκατ. ευρώ περισσότερα με βάση τις αποφάσεις και τα μέτρα του 2025. Συγκεκριμένα:
■ 250-300 εκατ. ευρώ αύξηση θα λάβουν οριζόντια και όλοι ανεξαιρέτως οι δημόσιοι υπάλληλοι – είτε ως 2η δόση αύξησης βάσει του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, είτε λόγω αλλαγής ωρίμασης και ανόδου μισθολογικού κλιμακίου ασχέτως αν έχουν προσωπική διαφορά ή όχι.
Από τις συνολικά 22 παροχές που θα δοθούν μέσα στη διετία 2025-2026 οι αυξήσεις θα υπερβούν αθροιστικά το 1,6 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει όσα θα κόστιζε ένας 13ος μισθός στο Δημόσιο. Ενώ στην τετραετία 2023-2026, με βάση τις αυξήσεις που σταδιακά έχουν παγιώσει στον μισθό τους (σε σχέση με το 2022), το ετήσιο όφελος για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο θα έχει ξεπεράσει πλέον τα 6 δισ. σωρευτικά, δηλαδή σχεδόν τα τριπλάσια από το να λάμβαναν 13ο και 14ο μισθό αντί των μόνιμων αυξήσεων που δίνονταν όλα αυτά τα έτη.
πηγή newmoney.gr