Τετάρτη 24.04.2024

Μήπως η Αντιπολίτευση θέλει κι εθνικές εκλογές;…

Άρης Πορτοσάλτε

Είναι τώρα η στιγμή. Έπρεπε να ανεβάσει στροφές η κυβερνητική μηχανή. Δίνει την αφορμή η πρόταση δυσπιστίας να παρουσιαστεί το έργο, η δυναμική, η συνοχή και η προοπτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές. Είναι από καιρό εμφανής η σχετική κάμψη.

Δεν ικανοποιούσε απολύτως με την απόδοση της η Κυβέρνηση. Ίσως είναι κάποιες επιλογές που δεν άρεσαν. Παρ’ ότι, θα ήταν άδικο να αρνηθεί κανείς ότι δεν παρήχθη πολιτική το τελευταίο διάστημα, όπως στα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ ή στη σύσταση μη κρατικών ΑΕΙ, ωστόσο δεν μπορούσε να κρυφτεί η έλλειψη προωθητικής δύναμης. Οι πολίτες ζητούν πολύ περισσότερα απ’ όσα έδειξε πως είναι διατεθειμένος να κάνει ο Πρωθυπουργός.

Δεν μπορούσε να κρυφτεί η φάση εφησυχασμού, με απανωτά λάθη κυρίως λόγω της φοβικής συμπεριφοράς της. Έδειχνε η Κυβέρνηση, να απολαμβάνει αμέριμνη την πρωτοκαθεδρία της, ενώ οι καμπάνες της κοινωνικής αντίδρασης ηχούσαν ήδη. Κι εκεί πάνω που «έλεγε», πόση πια, παραπάνω, αντιπολίτευση να κάνει στον εαυτό της, η «Ανδρουλο-Κασσελακική» σύμπραξη όρμησε πάνω στην Κυβέρνηση.

Έπραξε άριστα η Αντιπολίτευση. Και εθνικές εκλογές να ζητήσουν τα κόμματα ακόμη καλύτερα! Η Κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, πρώτης τάξεως ευκαιρία να φουλάρει σε ενέργεια η υπουργική ομάδα και με τον Πρωθυπουργό μπροστά να δείξει ότι δεν έχει κουραστεί πρόωρα. Οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές του Μάκη Βορίδη έδειξαν την καλή φόρμα που διατηρεί τελευταία με πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βουλή. Ειδικά, όταν απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την επιλογή τους να ορίσουν εισηγητή σε συζήτηση για το Κράτος Δικαίου, τον καταδικασθέντα «13-0» από το Ειδικό Δικαστήριο Νίκο Παππά.

Λυπάται, πρόσθεσε, ο υπουργός Επικρατείας για την ατυχία να μην εκλεγεί ο Δ. Παπαγγελόπουλος ώστε να αποτελούσαν «αχτύπητο» δίδυμο στο επίμαχο θέμα! Είναι στα «must» ο Βορίδης, όπως κι ο Άδωνις στις αγορεύσεις τους, εάν σας αρέσει να παρακολουθείτε συζητήσεις κοινοβουλευτικές. Έλεγε ο υπουργός Υγείας σε χθεσινή  τηλεοπτική του εμφάνιση πως ήρθε η ώρα να ειπωθούν όλα στη Βουλή. Μακάρι, αλλά μένουμε επιφυλακτικοί μέχρι να τους ακούσουμε.

Δεν βρήκαν καμία αφορμή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, στο χρόνο που πέρασε μετά την Τραγωδία των Τεμπών, να ασκήσουν βαρύ κοινοβουλευτικό έλεγχο στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Μέχρι που διάβασαν το δημοσίευμα παραμονή της Εθνικής Επετείου. Τότε είδε «φως» αληθινό ο Ν. Ανδρουλάκης.

Ενός δημοσιεύματος που επιχειρούσε να αναζωπυρώσει τη συναισθηματική φόρτιση των πολιτών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, την ώρα που η Κυβέρνηση προσπαθούσε, μάλλον ανεπιτυχώς, να κατευνάσει τη θυμωμένη κοινωνία και την πεπεισμένη σε ποσοστό 90% ότι η Κυβέρνηση συγκαλύπτει τις ευθύνες. Και καθώς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τον μεταξύ τους «πόλεμο» για την επικράτηση στη 2η θέση ήρθε η πρόταση δυσπιστίας από τον Ανδρουλάκη.

Για την Κυβέρνηση, λογικά, καλοδεχούμενη. Της δίνει το κίνητρο της εγρήγορσης. Ίσως και την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να ξαναδεί την κυβερνητική του ομάδα. Την πολυπληθή υπουργική του ομάδα. Αλήθεια, χρειάζονται τόσοι πολλοί; Αλλά, πριν από αυτή να αξιολογήσει πρώτα τον εαυτό του. Η καλύτερη μέθοδος είναι απευθείας ο καθρέφτης…

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει, θέλει δεν θέλει, επωμιστεί μια υποχρέωση. Του την έδωσαν με το 41% οι πολίτες. Να αλλάξει, τα άφθονα, «κακώς κείμενα» που ενοχλούν, κάποιες φορές καταδυναστεύουν και ταλαιπωρούν. Κι ας ξεβολευτούν οι πάντες. Ο Πρωθυπουργός καλείται να πολιτευτεί με θάρρος και τόλμη για τα δύσκολα.

Έχει, φαντάζομαι, πειστεί πλέον ο ίδιος, ότι η Αντιπολίτευση δεν είναι μόνο για τα μπάζα. Είναι κάτι χειρότερο. Χωματερή. Μια τέτοιου είδους αντιπολίτευση μ’ έναν τρόπο αντιμετωπίζεται:

Με έργο κι αποτελεσματικότητα, για τη συνεχή εμπέδωση της κανονικότητας, την οποία οι αντίπαλοι του επιδιώκουν να γκρεμίσουν.

Οι πολίτες περιμένουν πολλά από τον Πρωθυπουργό. Κι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την επιλογή τους να τον εμπιστευτούν με το 41% που του έδωσαν σε δύο εκλογές πριν από εννέα μήνες. Αυτό το ποσοστό, που αμφισβητεί με τον πιο χυδαίο «Τραμπικό» τρόπο ο Κασσελάκης.

Μήπως, κατά βάθος, η Αντιπολίτευση θέλει μαζί με τις Ευρωεκλογές, άλλο ένα γύρο Εθνικών εκλογών;

Ας το πει, μη ντρέπεται…

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ