Παρασκευή 21.06.2024

Μία μονάδα από τη ΝΔ για κηραλοιφές…

Άρης Πορτοσάλτε

Νεοδημοκρατική δημοσκοπική μετατόπιση προς Κ. Βελόπουλο έδειξε η μέτρηση Ιανουαρίου, της εταιρείας PULSE για τον ΣΚΑΪ. Μία μονάδα κάτω η Ν. Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου. Στο 30,5% από 31,5% τον μήνα Δεκέμβριο. Στο 6,5% η Ελληνική Λύση σήμερα, από 5% στην προηγούμενη μέτρηση. Ο πρώτος μήνας του ΄24 κύλησε με την πολιτική συζήτηση να επικεντρώνεται στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Επιβεβαιώνεται, κατά κάποιον τρόπο, η πρόβλεψη περί κυβερνητικής απώλειας, αλλά δείχνει σαν αμυχή. Εάν ο Μητσοτάκης τη «βγάζει» με μια γρατζουνιά σ’ ένα αντικειμενικά δύσκολο, σύνθετο και βαθύ θέμα, όπου παράδοση και εξέλιξη κοντράρονται, τότε τα πανιά του παραμένουν ανοικτά…

Κι όχι μόνο είναι ανοικτά, αλλά έχει και τον αέρα μαζί του. Εύκολο να διαπιστωθεί εάν δεις τα αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Χάνουν κι οι δύο από μισή μονάδα! Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε το 2023 με 12% και άνοιξε το 2024 με ποσοστό 11,5% και το ΠΑΣΟΚ που είχε 13% έπεσε στο 12,5%! Καθόλου εξαιρετικό, το λες και πίκρα, και για τα δύο κόμματα που ανταγωνίζονται με επιλογές φθοράς για τη 2η θέση.

Άλλη μια φορά, διαπιστώνεται ότι ο Μητσοτάκης δεν κινδυνεύει καθόλου από την Αριστερά. Όσο μάλιστα αυτή, είτε με τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, είτε του ΚΚΕ, παίζει την ίδια βαρετή κασέτα των καταλήψεων συγχέοντας σκόπιμα την κατάληψη του Πολυτεχνείου επί Χούντας με τη Δημοκρατία του 2024 θα καλπάζει ολοταχώς προς τα πίσω, στην περιοχή κάτω του 10%.

Ο όποιος κίνδυνος για την κυβέρνηση διαγράφεται από την Ακροδεξιά. Από την ενδεχόμενη μετακίνηση εκφραστών της λαϊκής υπερ-Δεξιάς που κατοικεί στην ευρεία παράταξη της ΝΔ προς τα μικρά Ακροδεξιά κόμματα. Όμως, η μόλις μία μονάδα δημοσκοπικής απώλειας, όπως καταγράφεται στη μέτρηση του Ιανουαρίου προς Βελόπουλο δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Και μάλλον δεν θα ικανοποιήσει όσους θα ήθελαν κάτι (πολύ) παραπάνω, ώστε να εμφανιστεί σαν «στραπάτσο» Μητσοτάκη. Για να καταδειχθεί ότι, επιπλέον, αποτυγχάνει κι η διεύρυνση προς το κέντρο. Η κοινωνία τα ζυγίζει αλλιώς…

Προβλήματα για την κυβέρνηση υπάρχουν. Τα εντοπίζουν οι πολίτες, όχι όμως εκεί που τα «θέλει» η ανάλυση. Η κυβερνητική πολιτική βαθμολογείται αρνητικά στην ακρίβεια, όπως επίσης στην ευθύνη που της αποδίδει, ποσοστό 37% των πολιτών, στην αποτυχία της να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Ποσοστό 21% θεωρεί υπεύθυνους τους πρυτάνεις και ένα επίσης μεγάλο ποσοστό 30% των ερωτηθέντων απαντά πως ευθύνη έχουν όλοι.

Η πολιτική κυριαρχία του Πρωθυπουργού κρατεί, χωρίς απειλητικούς κλυδωνισμούς για τον ίδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πάλι σε αναταραχή. Με τις ευθείες βολές τους προς Κασσελάκη, οι Ν. Παππάς και Δ. Τεμπονέρας του λένε κατά πρόσωπο πως στην «ανικανότητα» του ιδίου οφείλεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Σε παραπλήσιο περιβάλλον πλατσουρίζει μέσα στο παγωμένο πολιτικό περιβάλλον και ο Ν. Ανδρουλάκης.

Ο Μητσοτάκης συνεχίζει μόνος με την κυβέρνηση του. Και είναι ο ίδιος υπόλογος των λαθών, των παραλείψεων, των παραβλέψεων και των καθυστερήσεων του, που όμως ομολογεί δημοσίως και σπεύδει να επανορθώσει, όπως με το ηλεκτρικό ρεύμα των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας.

Τα «ανοίγματα» προς το κέντρο, επόμενο είναι να ενοχλούν τους παραδοσιακούς Δεξιούς της παράταξης. Λίγοι έλκονται από την προώθηση προϊόντος και βρίσκουν προσωρινή ανακούφιση σε…κηραλοιφές!
Ξέρουν, πολιτική με κρέμες δεν υπάρχει…

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ