Πέμπτη 11.08.2022

Μια μικρή ζυθοποιία με άρωμα… μαστίχας (video)

Τη δική της ετικέτα σε μπύρα έχει η Χίος, «Μπύρα Χίος» ή “Chios Beer” αν προτιμά ο επισκέπτης, από μια μικρή ζυθοποιία που το 2012 έδωσε την πρώτη της γεύση. Οι Ιάκωβος Αμύγδαλος και Μάνος Ναζλίδης είναι οι δύο άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτή την επιχείρηση που ξεπερνά τα όρια της Χίου.


Όπως εξηγεί στην εκπομπή «Με νέα ματιά» ο Ιάκωβος Αμύγδαλος, συνεργάζονται με μια σειρά εταιρειών απ’ όλη την Ελλάδα και έτσι παράγουν 15 τουλάχιστον ετικέτες. Με την… ούγια δηλαδή να γράφει «Ζυθοποιία Χίου».


Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα πως αντέχουν τον ανταγωνισμό, αφού ως νησί είναι αυξημένα τα μεταφορικά έξοδα. Όπως μας επισημαίνει ο κ. Αμύγδαλος, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου ήταν καθοριστικός παράγοντας για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό και σημειώνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η εφαρμογή του από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.


Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τα μυστικά της ωρίμανσης της μπύρας και των αρωμάτων που απελευθερώνονται όταν θα ανοίξει κανείς το μπουκάλι είναι ο Μάνος Ναζλίδης, για τον οποίο μιλά εγκωμιαστικά ο συνεταίρος του. Στο ερώτημα αν έχουν μπύρα με μαστίχα Χίου, η απάντηση είναι ότι δεν θα μπορούσαν να πράξουν αλλιώς!

ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν τα αρώματα που δίνουν την αίσθηση πως έχουν οι διάφορες μπύρες, ανάλογα με τους βαθμούς που είναι ψημένα τα βασικά συστατικά, η βύνη και ο λυκίσκος, όπως εξηγεί στους Κώστα Λασκαράτο και Ευτύχη Γρυπάκη ο καλεσμένος μας.


Σημαντικό είναι ότι οι εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Χίου (κοντά στο χωριό Βαβύλοι), έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες. Πολλοί είναι αυτοί που περνούν για να δουν από κοντά την παρασκευή της χιώτικης μπύρας, ενώ στα πρότυπα μεγάλων εταιρειών μπορούν να βρουν και αναμνηστικά δώρα. Παράλληλα έχει αυξηθεί και το προσωπικό, φθάνοντας στα 11 άτομα από τα 3 πρώτα που ξεκίνησαν.


Λίγο πριν φύγουμε μας υπόσχονται ότι το επόμενο μας ρεπορτάζ θα είναι για μια πρωτοποριακή δραστηριότητα της CHIOS BEER. Οφείλουμε όμως να τηρήσουμε το «off the record» μέχρι να είναι ανακοινώσιμα τα νέα σχέδια των δύο φίλων και συνεταίρων.

Πηγή: ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ