Σε ηλικία 17 ετών και έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα που προσιδίαζαν σε γρίπη, ο Janssen οδηγείται στο νοσοκομείο όπως διαγιγνώκεται με μυοκαρδιοπάθεια. Την εποχή εκείνη, οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς δεν ήταν ακόμα δυνατές στην Ολλανδία. Ο καρδιολόγος του αξιοποιεί τις διασυνδέσεις του με το νοσοκομείο Harefield και τον φέρνει σε επαφή με τον πρωτοπόρο στον τομέα καθηγητή Sir Magdi Yacoub. Ο Δρ Yacoub πραγματοποίησε την επέμβαση έναν χρόνο αργότερα, οπότε ο ασθενής είχε ενηλικιωθεί.

Ο Janssen σε ηλικία 18 ετών, όταν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς (Πηγή: BBC)
Χρόνια μετά, ο Janssen θυμάται «όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μόλις μια εβδομάδα αφότου έφτασα στο Harefield, βρέθηκαν δύο μοσχεύματα καρδιάς, έπειτα από ένα σοβαρό αυτοκινητικό ατύχημα στο Λονδίνο». «Υπήρξε συμβατότητα με το ένα μόσχευμα και έγινε η μεταμόσχευση» αναφέρει, συμπληρώνοντας πως μπόρεσε σχετικά γρήγορα να επιστρέψει στην καθημερινότητα και σε μια καλής ποιότητας ζωή.

Σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών σήμερα, ο 57χρονος χειριστής ανεμοπλάνων δηλώνει αιώνια ευγνώμων για τον δότη και «το απίστευτο δώρο» που του έκανε, ενώ αισθάνεται «τιμή» για αυτό το ρεκόρ. «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έφτανα τόσο μακριά. Αυτό που θεωρώ πιο σημαντικό είναι ότι έθεσα ένα σημείο αναφοράς για τους άλλους. Αποδεικνύεται πλέον επίσημα ότι είναι δυνατόν να φτάσει κανείς τόσο μακριά έχοντας ξένη καρδιά. Υποθέτω ότι το προσδόκιμο θα φτάσει ακόμα πιο μακριά και θα χαρώ αν άλλοι καταρρίψουν το ρεκόρ μου μελλοντικά», δήλωσε.

Ο Janssen (δεξιά) με την οικογένειά του (Πηγή: BBC)
Η εγχείρησή του ήταν η 107η μεταμόσχευση στο νοσοκομείο Harefield.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε από τον Sir Magdi το 1980 και έκτοτε το κέντρο έχει ολοκληρώσει χιλιάδες μεταμοσχεύσεις. Το διάστημα 2022-23 πραγματοποιήθηκαν 54 επεμβάσεις.

Ο Δρ Fernando Riesgo Gil, σύμβουλος καρδιολόγος και επικεφαλής της υπηρεσίας μεταμόσχευσης καρδιάς στο νοσοκομείο Harefield, δήλωσε: «Είναι φανταστικά νέα ότι ένας από τους πρώτους μεταμοσχευμένους ασθενείς μας στο Harefield συνεχίζει να ζει μια τόσο γεμάτη και ευτυχισμένη ζωή τόσο καιρό μετά τη μεταμόσχευσή του».