Τρίτη 03.08.2021

Μετάλλαξη Λάμδα: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής – Εντοπίζεται σε 31 χώρες

Ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη Λάμδα,  που μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί 31 χώρες και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Λατινική Αμερική.

Η μετάλλαξη Λάμδα θεωρείται ότι πρωτοεμφανίστηκε στο Περού και από τότε είναι υπεύθυνη για περίπου το 81% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.  Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της DailyMail, ορισμένοι γιατροί από το Περού υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη μεταδίδεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη.

Τα περισσότερα κρούσματα με την μετάλλαξη Λάμδα καταγράφονται στη Χιλή, ενώ το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί, μεταξύ άλλων, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα της παραλλαγής Λάμδα στη χώρα μας.

Μετά τον εντοπισμό της μετάλλαξης στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε στο μικροσκόπιο το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος.

Τι επισημαίνουν οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη Λάμδα

Οι γιατροί που παρακολουθούν τη διασπορά της μετάλλαξης Λάμδα φοβούνται ότι εξαπλώνεται ευκολότερα από άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου και της ινδικής μετάλλαξης (μετάλλαξη Δέλτα) που σταδιακά κυριαρχεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι πιθανότατα να μην είναι τόσο, μεταδοτική, καθώς εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μεγάλη Βρετανία τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως ακόμα και σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί ραγδαία διασπορά. Όπως τονίζει το δημοσίευμα της DailyMail, δεν έχει αποδειχθεί πως είναι περισσότερο μεταδοτική η περισσότερο θανατηφόρα από τα υπόλοιπα μεταλλαγμένα στελέχη.

Ορισμένοι πιστεύουν πως είναι περισσότερο θανατηφόρα

Άλλοι επιστήμονες, ωστόσο, επιμένουν πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η μετάλλαξη Λάμδα είναι περισσότερο θανατηφόρα από τις υπόλοιπες. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικοί που επισημαίνουν πως τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας της μετάλλαξης συνδέονται με το ότι το Περού, όπου κυριαρχεί η μετάλλαξη, παρουσιάσει το χειρότερο ποσοστό θνησιμότητας από Covid 19 σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ