Κυριακή 13.06.2021

Μελέτη: Το 60% των ασθενών που έχουν νοσηλευθεί με κορωνοϊό παρουσιάζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έπειτα από 6 μήνες

Το 60% των ασθενών που νοσηλεύονται εξαιτίας του κορωνοϊού «εξακολουθούν να παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά τη μόλυνση».

Σύμφωνα με γαλλική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στην επιθεώρηση Clinical Microbiology and Infection, οι ασθενείς εμφανίζουν συχνότερα κόπωση, πόνους ή δυσκολία στην αναπνοή. Ένα τέταρτο εξ αυτών παρουσιάζουν «τρία ή περισσότερα συμπτώματα» και 2% «χρειάσθηκε να νοσηλευθούν και πάλι», συμπεραίνουν οι εργασίες αυτές του Inserm, που πραγματοποιήθηκαν σε μια ομάδα 1.137 ασθενών, η οποία δημιουργήθηκε για να παρακολουθηθούν οι ασθενείς του κορωνοϊού μετά τη νοσηλεία τους.

«Σημαντική αίσθηση κόπωσης, αναπνευστικές ενοχλήσεις και πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ των επίμονων κλινικών συμπτωμάτων που αναφέρονται συχνότερα» στους τρεις και στους έξι μήνες μετά τη νοσηλεία για κορωνοϊό.

Ερευνα για την Covid-19: Οι γυναίκες φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα αργότερα
Οι ερευνητές παρατήρησαν «μια σχέση ανάμεσα στην αρχική σοβαρότητα της νόσου και τη μακροπρόθεσμη επιμονή των συμπτωμάτων».

Στην πραγματικότητα, η επιμονή τουλάχιστον τριών συμπτωμάτων έξι μήνες μετά τη μόλυνση είναι πιο συχνή σε εκείνους στους οποίους ο κορωνοϊός απαίτησε παραμονή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύθηκαν σε θάλαμο και με τους ασθενείς που είχαν τα περισσότερα συμπτώματα την ημέρα της διακομιδής τους στο νοσοκομείο.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι, «μολονότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, οι γυναίκες φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα αργότερα».

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι αυτές οι μορφές μακράς Covid έχουν μερικές φορές ευρύτερες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Έτσι, μεταξύ των ασθενών που ανέφεραν συμπτώματα έπειτα από έξι μήνες και ασκούσαν μια επαγγελματική δραστηριότητα όταν μολύνθηκαν, το ένα τρίτο δεν επέστρεψε στην εργασία του.

Τα επίμονα συμπτώματα έπειτα από μόλυνση από τον κορωνοϊό εμφανίζονται σε μία περίπτωση συμπτωματικής Covid στις δέκα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περιλαμβανομένων αυτών που δεν νοσηλεύθηκαν και εμφάνισαν μια ελαφρά ή μέτρια μορφή της νόσου.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ