Κυριακή 24.09.2023

Με βενζίνη πάνω από 2 ευρώ η μεγάλη έξοδος του Αυγούστου

Νέες μικρές αυξήσεις αναμένονται από Τετάρτη – H μέση τιμή της απλής αμόλυβδης πανελλαδικά στις 30 Ιουλίου ήταν στα €1,942

venzini23

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές της βενζίνης, την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου προς παραθεριστικούς προορισμούς. Πολλοί επέλεξαν φέτος να ταξιδέψουν σε ηπειρωτικούς προορισμούς, ώστε να αποφύγουν το δυσβάσταχτο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ωστόσο και αυτοί θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς οι τιμές της βενζίνης, σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 2 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται πως τον μήνα Ιούλιο η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 4,25%.

Κύριος λόγος της αύξησης είναι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια μέσα σε μία εβδομάδα από τα 75 στα 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ συμβάλλει και η υψηλή ζήτηση που διαμορφώθηκε τον Ιούλιο. Παράλληλα, όπως αναφέρει η διοίκηση της ΠΟΠΕΚ, ανάλογη αύξηση σημειώθηκε και στις τιμές Platts.

Με βάση εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ από την Τετάρτη για τις νέες παραδόσεις, αναμένονται και νέες μικρές αυξήσεις στη βενζίνη. Σημαντικές θα είναι η ανατιμήσεις στο ντίζελ και μικρότερες στο υγραέριο.

Σταθερά μεταξύ των τριών ακριβότερων χωρών της Ευρώπης στα καύσιμα η Ελλάδα

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, παραδοσιακά, όταν οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν, ανεβαίνει εν ριπή οφθαλμού και η τιμή στις αντλίες των πρατηρίων καυσίμων, αντίθετα, τα … αντανακλαστικά της αγοράς μειώνονται αισθητά, όταν οι διεθνείς τιμές παρουσιάζουν αποκλιμάκωση.

Σήμερα η τιμή του μπρεντ σημειώνει μικρή πτώση 0,30% παραμένοντας κοντά στα 85 δολ/βαρέλι.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Πηγη αρθρου και φωγτογραφίας: protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ