Κυριακή 27.11.2022

Με… τραγούδια Χιώτικα η Χιακή Κοινότητα του Ντιτρόιτ γιορτάζει τα Ελευθέρια του νησιού (video)

Ευκαιρία για αντάμωμα αποτελούν οι εθνικές εορτές για τους Ομογενείς. Ετσι η Χιακή κοινότητα του Ντιτρόϊτ των ΗΠΑ τιμά την 11η Νοεμβρίου, ημέρα που εορτάζονται τα Ελευθέρια της Χίου από τον τουρκικό ζυγό το 1912, με τη διοργάνωση χοροεσπερίδας.
Μάλιστα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Chios Society of Detroit, προσκάλεσε για το σκοπό αυτό τη Χιώτικη παραδοσιακή κομπανία Πούπαλου- Πιππίδη, η οποία και αναχωρεί σήμερα Δευτέρα για την Αμερική.

Με την ευκαιρία αυτή στελέχη του συλλόγου, οι Γιάννης Ντίλης και Γιώργος Κοντούδης μίλησαν στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6», το Σάββατο το πρωί, με παράλληλη σύνδεση με τη Χίο. Από τον Δημοτικό Κήπο με φόντο το άγαλμα του Κανάρη δύο από τα μέλη της κομπανίας, ο Μαρκέλλος Πούπαλος και ο Γιάννης Βούκουνας, μίλησαν για την ιδιαίτερη τιμητική πρόσκληση να βρεθούν μεταξύ της Ομογένειας, υποσχόμενοι ότι θα διασκεδάσουν τους συμπατριώτες μας με τραγούδια και νησιωτικούς σκοπούς.
Η Χιακή κοινότητα στην Πολιτεία του Michigan απαριθμεί περίπου 2.000 μέλη, ενώ πάνω από 60.000 είναι οι Έλληνες ομογενείς. Πρόταση του κ. Κοντούδη κατά τη διάρκεια της εκπομπής να λειτουργήσει μέσω διαδικτύου δημοτικό σχολείο για τα παιδιά της ομογένειας, έτσι ώστε να μείνουν ζωντανές οι ρίζες και να κρατηθεί ζωντανή η γλώσσα.

Πηγή: ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ