Δευτέρα 04.12.2023

Με πέντε περιφέρειες (;) οι Ευρωεκλογές – Τι συζητείται για το ”σπάσιμο’ και το εκλογικό μοντέλο των περιφερειών

Γιάννης Κουρτάκης

Οσοι συνοµιλούν µαζί του υποστηρίζουν ότι σε αυτή τη φάση κινείται στο 50- 50, µε τους περισσότερους να θεωρούν ως επικρατέστερο το σενάριο του ”σπασίµατος”

Είναι λογικό ενόψει των ευρωεκλογών να έχει ξεκινήσει µια συζήτηση σε σχέση µε το εκλογικό σύστηµα µε το οποίο θα διεξαχθεί η επικείµενη αναµέτρηση.

Βλέπετε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ∆ΕΘ ο   πρωθυπουργός, άφησε ανοικτό το ενδεχόµενο της αλλαγής του τρόπου ανάδειξης των εκπροσώπων µας στο Ευρωκοινοβούλιο. Από τότε ξεκίνησε µια σεναριολογία, που ήθελε τον Κυριάκο Μητσοτάκη  να εξετάζει σοβαρά το «σπάσιµο» της µίας, ενιαίας εκλογικής περιφέρειας σε έξι ή επτά.

Αν και έχει πέσει η σχετική ιδέα στο τραπέζι, µέχρι στιγµής δεν έχει καταλήξει αν θα προχωρήσει σε µια τέτοια µεταρρύθµιση ή θα διατηρήσει το ισχύον σύστηµα. Οσοι συνοµιλούν µαζί του υποστηρίζουν ότι σε αυτή τη φάση κινείται στο 50- 50, µε τους περισσότερους να θεωρούν ως επικρατέστερο το σενάριο του «σπασίµατος». Μάλιστα, σύµφωνα µε τους γνωρίζοντες, ο πρόεδρος Μητσοτάκης επεξεργάζεται ένα εκλογικό µοντέλο πέντε περιφερειών.

Οι τελικές αποφάσεις αναµένεται να ληφθούν προς τις αρχές του νέου χρόνου.

Πηγή: δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ