Τετάρτη 30.11.2022

Με απήγαγαν και απειλούσαν να μου κόψουν τα πόδια για 1.000 ευρώ, διηγείται θύμα τοκογλύφων

Ο εφιάλτης 23χρονου θύματος της συμμορίας των νεαρών από τη Θεσσαλονίκη – Πέντε παιδιά ευκατάστατων οικογενειών, δάνειζαν με υπέρογκα επιτόκια για να εξασφαλίζουν τη μεγάλη ζωή

Το θύμα των πέντε φερόμενων τοκογλύφων από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης με τα πρώτα τραπέζια-πίστα και τα γρήγορα αυτοκίνητα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι δάνειζαν με υπέρογκο τόκο, εκβίαζαν και έκαναν απαγωγές, μιλάει στο «ΘΕΜΑ» για τον εφιάλτη που έζησε όταν βρέθηκε στην ανάγκη τους.

Οι φερόμενοι τοκογλύφοι, σύμφωνα με τη δικογραφία, του δάνειζαν χρήματα και τα απαιτούσαν πίσω με υπέρογκο τόκο και όταν εκείνος αργούσε να τους ξοφλήσει, εκείνοι κατηγορούνται ότι εκτόξευαν απειλές, έριχναν σφαλιάρες, μέχρι που έφτασαν στο σημείο να τη στήσουν έξω από το σπίτι του και να τον απαγάγουν ώστε να τον εκφοβίσουν και να τον αναγκάσουν να πληρώσει. Ακόμη και πιστόλι στο κρόταφο του έβαλαν απειλώντας τον ότι θα τον καθαρίσουν.

Ο 23χρονος, κάτοικος Θεσσαλονίκης, ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα, συγκεκριμένα με το non-fungible token (NFT), ένα ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας. Προτού ασχοληθεί με τον μαγικό κόσμο των crypto υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.

Η γνωριμία του με «τα καλά παιδιά» του Πανοράματος χρονολογείται στον περασμένο Ιούνιο, όταν εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε χρειάστηκε το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ. Το αναζήτησε μέσω γνωστών και φίλων, συγκεκριμένα από άτομο με το οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις. Πρόκειται για έναν 21χρονο, γιο μεγαλογιατρού, που σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων σε Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης ελληνικού πανεπιστημίου.

Ατομο υπεράνω πάσης υποψίας, καθώς οι γονείς του διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ως εκ τούτου προκαλεί εντύπωση η συμμετοχή του σε παράνομες δραστηριότητες. Οπως άλλωστε και των υπόλοιπων εμπλεκομένων στην υπόθεση. Αραγε, ποιο θα μπορούσε να είναι το κίνητρο για να μπουν στο κόσμο της παρανομίας ρισκάροντας την ελευθερία τους; Ο 23χρονος απαντά:

«Αφού είχαν λεφτά, γιατί πουλούσε ναρκωτικά; (σ.σ.: Στην οικία τού ενός βρέθηκαν μικροποσότητα κοκαΐνης και ζυγαριά ακριβείας.) Γιατί δάνειζε λεφτά; Γιατί είχε όπλα στο σπίτι του; Δεν γνωρίζω γιατί τα άτομα αυτά μπορεί να μην ήθελαν να πιάσουν μια φυσιολογική δουλειά. Ισως ήθελαν να είναι παράνομα».

Η απαγωγή

Ενα δεύτερο ερώτημα είναι αν οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκβίασης και απαγωγής του έχουν εμπλακεί στο παρελθόν και σε άλλες παρόμοιες καταστάσεις, κάτι που ήδη διερευνά η Αστυνομία.

Ο 23χρονος συνεχίζει: «Τα ίδια πρόσωπα, αφού με απήγαγαν και με μετέφεραν σε απομονωμένο σημείο της πόλης, μου έλεγαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής ότι έχουν καθυστερήσει κι άλλοι να τους δώσουν τα δανεικά και πως τους πήγαιναν στον Χορτιάτη, συγκεκριμένα. Αυτά όλα θα τα πω ενώπιον των ίδιων και των δικαστικών αρχών. Λέγανε για τους δανειζόμενους ότι κάνουμε μαγκιές και ότι τους κοροϊδεύουμε. Το έλεγαν με τέτοιον τρόπο λες και ήταν επίτευγμα, ότι απειλούσαν τον κόσμο για να πάρουν τα λεφτά που ζητούσαν. Αυτά τα είπαν οι ίδιοι μέσα στο αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα είπαν ότι ο προηγούμενος που βρέθηκε στην ίδια θέση έκλαιγε και παρακαλούσε να δοθεί παράταση στην ημερομηνία καταβολής των χρημάτων».

Στη συνομιλία μας ο παθών υποστήριξε ότι δεν γνώριζε από την αρχή, όταν δηλαδή αναζήτησε τα 1.000 ευρώ μέσω του φίλου του, την ύπαρξη πιθανού κυκλώματος τοκογλυφίας.

tokoglyfoi_in__1_
Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση τοκογλυφίας, γιος κατασκευαστή από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω με προσημειωμένα χαρτονομίσματα

«Αμα το ήξερα δεν θα προχωρούσα. Και ο φίλος μου που με έφερε σε επαφή ήταν ένα παιδί που είχε την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσει. Ο δικός του φίλος μάλιστα μου πρότεινε να δω κι άλλες εναλλακτικές για να βγάλουμε χρήματα, αφού βέβαια είχα κάνει την πρώτη πληρωμή. Οι προτάσεις ήταν να φτιάξουμε μια εικονική εταιρεία στη Βουλγαρία και να κάνουμε καλλιέργεια κάνναβης στη Θεσσαλονίκη με ποσό επένδυσης 8.000 ευρώ. Αυτά δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αλλά θα τα πω και στο δικαστήριο».

Ο 23χρονος προσθέτει ότι οι περισσότερες συνομιλίες με τα «καλά παιδιά» του Πανοράματος γίνονταν μέσω της εφαρμογής Telegram.

«Τα περισσότερα μηνύματα τα έχουν διαγράψει διότι τους έδινε αυτή τη δυνατότητα η συγκεκριμένη εφαρμογή», εξηγεί και συμπληρώνει: «Ωστόσο, έχω κρατήσει κάποια μηνύματα που με απειλούν για να τους δώσω τα λεφτά, τα οποία και θα τα καταθέσω στο δικαστήριο. Οι αστυνομικοί που οργάνωσαν την επιχείρηση σύλληψής τους διαπίστωσαν το απειλητικό ύφος που είχαν οι κατηγορούμενοι όταν πήγα να τους δώσω τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα».

Οι απειλές

Συνολικά, πέντε είναι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση τοκογλυφίας, απαγωγής και εκβίασης του 23χρονου. Ο κάτοικος Πανοράματος και γιος κατασκευαστή που δάνεισε το αρχικό ποσό των 1.000 ευρώ στον 23χρονο και στη συνέχεια του δάνεισε επιπλέον 2.000 ευρώ, φτάνοντας να απαιτεί από τον πρώτο συνολικά 8.650 ευρώ, κατηγορείται για «εκβίαση από κοινού, τελεσθείσα και σε απόπειρα, τοκογλυφία κατ’ εξακολούθηση, αρπαγή από κοινού, ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς», καθώς και για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Κατά τη σωματική έρευνα βρέθηκαν το προσημειωμένο ποσό των 3.000 ευρώ και το κλειδί αυτοκινήτου μάρκας Audi του παθόντος. Ο δράστης ήθελε να του το κρατήσει ως εγγύηση ωσότου του δώσει τα χρήματα που απαιτούσε. Μάλιστα φέρεται να έστελνε στο θύμα απειλητικά sms μέσω της εφαρμογής Telegram, όπου, μεταξύ άλλων, του έλεγε: «Θα βρεις τα λεφτά, αλλιώς θα μιλήσουν τα όπλα» και «Θα σε μαχαιρώσω και θα σου κόψω τα άκρα».

Στην έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του βρέθηκαν ένα αεροβόλο όπλο μάρκας CZ P-09, δέκα αμπούλες αερίου, 500 βολίδες αεροβόλου όπλου, κοκαΐνη μεικτού βάρους 7,33 γραμμαρίων με το περιτύλιγμά της, μια ζυγαριά ακριβείας, επτά φυσίγγια πυροβόλου όπλου 0,32 mm long και ένα πλήρες φυσίγγιο (πυρομαχικό) για πολεμικό όπλο. Στην απολογία του ο γιος του κατασκευαστή που είναι φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ισχυρίστηκε ότι είχε επενδύσει 1.000 ευρώ σε μετρητά στην εταιρεία του 23χρονος με τα κρυπτονομίσματα, με την υπόσχεση ότι θα τα πάρει διπλάσια, δηλαδή το κεφάλαιό του και 1.000 ευρώ κέρδος.

IMG_1636-1170x0-c-centerΤο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Τον εμπιστεύτηκε, είπε, επειδή στο παρελθόν είχε επενδύσει στον παθόντα και ο γιος του μεγαλογιατρού που τους έφερε σε επαφή. Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν εργάζεται και πως είχε καταφέρει να μαζέψει 7.000 ευρώ που προέρχονται από κέρδη στο Στοίχημα.

Αρνήθηκε ότι έστειλε απειλητικά μηνύματα στο θύμα και πως το μόνο που επεδίωξε ήταν να πάρει πίσω τα λεφτά του. «Ούτε πιστόλι έβγαλα, ούτε κανείς τον απείλησε», είπε στην απολογία του για να προσθέσει: «Μιλήσαμε φιλικά 20 λεπτά, μου είπε θα μου στείλει μήνυμα όταν θα έχει τα λεφτά, δηλαδή το κεφάλαιό μου».

Οι άλλοι κατηγορούμενοι

Στον δεύτερο κατηγορούμενο, ο οποίος είναι γιος γιατρού και συνόδευε τον πρώτο κατηγορούμενο στην παράδοση των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων από τον 23χρονο (έκανε την καταμέτρηση των χρημάτων), η κατηγορία που του αποδίδεται είναι «συνεργία σε εκβίαση».

Στον 21χρονο γιο του μεγαλογιατρού που σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι κάτοικος Πανοράματος και ήταν ουσιαστικά ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του δανειζόμενου και του γιου του κατασκευαστή, η κατηγορία που του αποδίδεται είναι «απλή συνεργία σε εκβίαση». O 21χρονος στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι είχε επενδύσει σε κρυπτονομίσματα στον παθόντα και περίμενε να πάρει τα κέρδη του.
Υποστήριξε ότι ο 23χρονος καθυστερούσε να του τα δώσει, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με το πώς εξελίχθηκε η υπόθεση. «Εγώ όταν τα έμαθα όλα αυτά πάγωσα. Τον γιο του κατασκευαστή τον ήξερα από το Γυμνάσιο και όταν έμαθα ότι βρέθηκε όπλο στο σπίτι του έπεσα απ’ τα σύννεφα», κατέθεσε ο γιος του μεγαλογιατρού.

Ο τέταρτος εμπλεκόμενος στην υπόθεση, ηλικίας 24 ετών, κατηγορείται για «απόπειρα εκβίασης από κοινού και αρπαγή από κοινού», ενώ ο πέμπτος, ο οποίος είναι 25 ετών, κάτοικος Πανοράματος και γιος απόστρατου στελέχους της Πολεμικής Αεροπορίας, για «απόπειρα εκβίασης από κοινού και αρπαγή από κοινού».

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων, οι κύριοι Στέφανος Τσάκος, Δημήτρης Σαρρής, Χρόνης Χατζηθεοδώρου και η συνάδελφός τους Ανθούλα Ανάσογλου, επιμένουν ότι πρόκειται για προσωπικές διαφορές δύο νέων ανθρώπων στις οποίες μπλέχτηκαν άθελά τους τρίτα πρόσωπα και δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες που τους προσάπτουν.

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ