Πέμπτη 28.03.2024

Μαθηματικά της συμφοράς ο Τσίπρας, σουηδική γυμναστική οι αρνητές

Η τυμβωρυχία δια της προπαγάνδας των (ψευδών) αριθμών συνεχίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν με την άγνοιά τους σε στοιχειώδη μαθηματικά.

Από την άλλη πλευρά, καθαρά για λόγους αντιπολιτευτικής μανίας, κάποιοι επιδίδονται σε… σουηδική γυμναστική, εκθειάζοντας ξαφνικά το «παράδειγμα της Σουηδίας»! Την στιγμή ακριβώς που οι ίδιοι οι Σουηδοί, με πορίσματα, παραδέχονται την αποτυχία!

Στις 31 Μαΐου, στη συνέντευξή του στο STAR Κεντρικής Ελλάδος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, δηλαδή απωλειών ανθρώπινης ζωής σε σχέση με τα κρούσματα. Το μεγαλύτερο. Για να είμαι απόλυτα ακριβής, είναι 30η στον κόσμο και στην 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό από χώρες όπως η Ιταλία που είχαμε το δράμα του Μπέργκαμο, τη Γαλλία, από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που θρηνούν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, από χώρες όπως η Ινδία ακόμη, που βλέπετε τι γίνεται εκεί το τελευταίο διάστημα. Αυτές οι στατιστικές, οι θλιβερές στατιστικές δεν μπορούν να κρυφτούν. Διότι εδώ είναι εύκολο κι’ ένα παιχνίδι με τους αριθμούς. Όταν η Ελλάδα είναι μια χώρα 10 εκατομμυρίων, έχει 12.000 νεκρούς. Σου λέει «α, στην Ιταλία έχουν τριπλάσιο αριθμό». Ναι, αλλά η Ιταλία είναι 80 εκατομμύρια».

Προσέξτε τώρα, για να καταλάβετε ποιοι μας κυβέρνησαν:

Όσον αφορά στη θνητότητα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του EUROMOMO (επικαιροποίηση 11ης Μαΐου), του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου υπερβάλλουσας θνητότητας, η Ελλάδα καταλαμβάνει την θέση 60 μεταξύ 80 χωρών που έχουν δώσει στοιχεία. Επί 100.000 ανθρώπων οι υπερβάλλοντες θάνατοι (που προκύπτουν από τη σύγκριση με την συνήθη θνητότητα των τελευταίων πέντε ετών) στην Ελλάδα είναι 38.

Πρώτη χώρα σε υπερβάλλουσα θνητότητα είναι το Περού, ενώ πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται: Η Βουλγαρία με 433 υπερβάλλοντες θανάτους επί 100.000 ανθρώπων, η Ρωσία με 338, η Σερβία με 320, τα Σκόπια με 304, η Τσεχία με 300, η Σλοβακία με 270, η Πολωνία με 264, η Ρουμανία με 236, η Ουγγαρία με 228, η Αλβανία με 206, η Πορτογαλία με 203, η Ιταλία με 197 (23η θέση), η Σλοβενία με 185, οι ΗΠΑ με 182, η Βρετανία με 180, η Κροατία με 176, η Ισπανία με 170 (28η θέση), το Βέλγιο με 165, η Γαλλία με 126 (37η θέση), η Ολλανδία με 117, η Ελβετία με 108, η Αυστρία με 105, η Σουηδία με 102, η Γερμανία με 63 (51η θέση), η Μάλτα με 51, το Λουξεμβούργο με 50, το Ισραήλ με 47, ο Καναδάς με 42.

(Για να μην κουράσω πολύ με αριθμούς, επέλεξα τις ευρωπαϊκές χώρες και τις μεγαλύτερες δυτικές χώρες. Αλλά και τις χώρες των Βαλκανίων, η γειτνίαση με τις οποίες επιβάρυνε περισσότερο τη χώρα μας).

Ο κ. Τσίπρας, όμως, προτίμησε τον συσχετισμό θανάτων και κρουσμάτων. Αλλά και εδώ δεν είπε την αλήθεια.

Σε αντίστοιχο πίνακα, επικαιροποιημένο στις 3 Ιουνίου, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο νούμερο 47!

Μετά τις ΗΠΑ και πάνω από την Ελλάδα, (αναφέρω ενδεικτικά μερικές χώρες) βρίσκονται η Ινδία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Ρουμανία, η Σουηδία, το Βέλγιο, το Ισραήλ, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία, η Σερβία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Βουλγαρία.

Επομένως, η Ελλάδα δεν είναι 30ή στον κόσμο, αλλά 47η. Και δεν είναι 6η στην ΕΕ, αλλά 14η (χωρίς να λογαριάζουμε τη Βρετανία και την Ελβετία).

Άρα η Ελλάδα δεν έχει μεγαλύτερο ποσοστό από την Ιταλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και (άκουσον, άκουσον!) την… Ινδία, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας.

Τζίφος, δηλαδή και αυτοί οι αριθμοί.

Επιστράτευσαν και την χειμαζόμενη Ινδία!

Τι άλλο μας είπε ο κ. Τσίπρας;

Μας είπε ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από την… Ινδία! Ο άνθρωπος δηλαδή έφθασε στο σημείο να συγκρίνει την Ελλάδα με την Ινδία, που βρίσκεται δεύτερη στη λίστα του ολέθρου!

Αυτή τη φορά προτίμησε να συσχετίσει τους θανάτους με τον πληθυσμό και όχι με τα κρούσματα.

«Γίνονται συγκρίσεις τούτες τις μέρες με την Ινδία που εκεί γίνεται χαμός, αλλά σε συγκρίσεις θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού εμείς είμαστε πολύ περισσότερο. Θρηνούμε για την Ινδία, για την Ελλάδα ποιος θα θρηνήσει;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στον Αντέννα και στον Γ. Παπαδάκη, στις 28 Απριλίου.

Προσθέτοντας μάλιστα ανερυθρίαστα πως… εκεί γίνεται χαμός και πως… βλέπουμε όλοι τι γίνεται εκεί.

Και ενώ «βλέπουμε όλοι», ο κ. Τσίπρας επιμένει πως στην Ελλάδα είμαστε σε… χειρότερη κατάσταση!

Πόσες φορές χωράει το 12 στο 120;

Και τώρα το καλύτερο: Ο κ. Τσίπρας που δίνει αυτούς τους αριθμούς, κατηγορεί τους άλλους ότι… κάνουν παιχνίδι με τους αριθμούς!

Είπε, λοιπόν, πως η Ελλάδα, μια χώρα 10 εκατομμυρίων, έχει 12.000 νεκρούς και πως στην απάντηση «η Ιταλία έχει τριπλάσιο αριθμό», δίνει την δική του: Ότι η Ιταλία έχει 80 εκ. κατοίκους.

Μόνο που ο πληθυσμός της Ιταλίας είναι 60 εκ. και οι νεκροί από κορωνοϊό πάνω από 126.000 δυστυχώς.

Ο αριθμός 126.000 δεν είναι τριπλάσιος του αριθμού 12.000, αλλά… δεκαπλάσιος! Αλλά ο πληθυσμός της Ιταλίας είναι εξαπλάσιος του ελληνικού. Άρα για να υπάρχει η αναλογία με την Ελλάδα, οι νεκροί εκεί έπρεπε να είναι λίγο πάνω από 70.000!

Μακάβριες συγκρίσεις, το ξέρω. Αλλά τέτοιες συγκρίσεις κάνει ο κ. Τσίπρας – με τέτοια μαθηματικά της συμφοράς και τέτοια στοιχεία – και τέτοιες απαντήσεις πρέπει να λαμβάνει.

Πολύ περισσότερο που πολλές χώρες δεν υπολογίζουν στα θύματα του κορωνοϊού εκείνους τους ανθρώπους που πέθαναν με συμπτώματα της νόσου, χωρίς όμως ποτέ να υποβληθούν σε τεστ.

Παρουσιάζουν τη Σουηδία ως… πρότυπο!

Και με αυτό, έρχομαι στην περίπτωση της Σουηδίας.

Τι μας λένε αυτοί που στην προσπάθειά τους να κάνουν αντιπολίτευση γίνονται αρνητές των μέτρων – και επομένως και του κορωνοϊού – διατυμπανίζοντας πως η Σουηδία χωρίς να κλείσει καθόλου έχει… μόνο 14.500 νεκρούς;

Κατ’ αρχάς, η Σουηδία δεν έκλεισε στην αρχή. Μετά έκλεισε – όχι τόσο αυστηρά, αλλά έκλεισε και η αστυνομία διέλυε όλες τις συναθροίσεις.

Κατά δεύτερον, η Σουηδία δεν μετέφερε τους ηλικιωμένους από τα γηροκομεία στα νοσοκομεία και επομένως δεν καταγράφηκαν όλοι οι θάνατοι εκεί ως θάνατοι από τον κορωνοϊό.

Πολύ περισσότερο που στα σουηδικά γηροκομεία, όπως ο σουηδικός Τύπος αποκάλυψε, δινόταν στους ασθενείς ηλικιωμένους μορφίνη ως «παρηγορητική αγωγή», με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σάλος.

Ο Σουηδός καθηγητής γεροντολογίας Γκούσταφσον είχε δηλώσει: «Η χορήγηση μορφίνης σε ηλικιωμένους με αναπνευστικά προβλήματα αναστέλλει την αναπνοή. Είναι ένα είδος ενεργητικής ευθανασίας, για να μην χρησιμοποιήσω χειρότερο όρο»!

Επιπλέον, τόσο ο πρωθυπουργός Λέβεν, όσο και ο βασιλιάς Γουστάβος, ομολόγησαν δημόσια ότι η χώρα απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους.

Μάλιστα, στις 24 Νοεμβρίου, η σουηδική εποπτική αρχή για θέματα υγείας ανακοίνωσε ότι εντόπισε «σοβαρές ελλείψεις» στην περίθαλψη περιστατικών COVID-19 σε φιλοξενούμενους οίκων ευγηρίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η Επιθεώρηση Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (IVO), ένας κυβερνητικός φορέας που επιθεωρεί τις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, διενήργησε επί μήνες έρευνες σε γηροκομεία ύστερα από μεγάλο αριθμό καταγγελιών από συγγενείς και προσωπικό.

Και κατέληξε πως καμία από τις 21 περιφέρειες της Σουηδίας δεν φρόντισε επαρκώς τους ηλικιωμένους που είχαν νοσήσει, με αποτέλεσμα το ένα πέμπτο των ασθενών να μην λάβει μεμονωμένη αξιολόγηση από γιατρούς.

Ομόφωνο και διακομματικό πόρισμα

Και δεν είναι μόνο αυτό. Μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 3 Ιουνίου, η Επιτροπή Θεσμών του σουηδικού κοινοβουλίου κατέληξε πως η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας απέτυχε σε αρκετές πλευρές της διαχείρισης της πανδημίας.

Και μάλιστα, κατέληξαν σ’ αυτό το πόρισμα ομόφωνα, δηλαδή την ίδια γνώμη είχαν και οι κυβερνητικοί βουλευτές της πρασινοκόκκινης συμμαχίας. Σημειώστε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής Κάριν Έστρομ, προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Μετριοπαθών, ενώ ο αντιπρόεδρος είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Χανς Έκστρομ.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η κυβέρνηση απέτυχε σε έξι σημεία:

Δεν υπήρξε σαφής στρατηγική και όταν η στρατηγική άλλαξε δεν γνωστοποιήθηκε με τον κατάλληλο τρόπο στον κόσμο.

Δεν δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης.

Δεν ψηφίστηκε έγκαιρα ο νόμος που θα έδινε στην κυβέρνηση ευρύτερες εξουσίες για την επιβολή των μέτρων. Η ισχύς του πρώτου έκτακτου νόμου έληξε στις 30 Ιουνίου 2020, αλλά η επέκτασή του συζητήθηκε μέσα στις χριστουγεννιάτικές διακοπές και τέθηκε σε ισχύ στις 10 Ιανουαρίου 2021.

Δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα για την φροντίδα των ηλικιωμένων.

Δεν επιβλήθηκαν μέτρα για μείωση του αριθμού όσων συμμετείχαν σε συναθροίσεις.

Δεν εξασφαλίστηκε επαρκής προστατευτικός εξοπλισμός. Τον Μάρτιο του 2020 το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας ανέθεσε στην κυβέρνηση να συντονίσει τις προμήθειες, αλλά αυτές καθυστέρησαν διότι στους δήμους και στις περιφέρειες δεν έγινε σαφές ποιος θα πληρώσει!

Ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης, η Επιτροπή επισήμανε ότι «όταν η στρατηγική άλλαξε, δεν έγινε καμιά αλλαγή στον ιστότοπο της κυβέρνησης, αν και είχε επισημανθεί»!

700 αποφάσεις στα χαρτιά!

Ερωτηθέντες οι βουλευτές ποιο από τα έξι σημεία υπήρξε το πιο καθοριστικό, απάντησαν πως δεν έκαναν τέτοια αξιολόγηση.

Σημείωσαν πάντως ότι από τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση έλαβε 700 αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά η Επιτροπή διαπίστωσε ότι λίγες εφαρμόστηκαν πλήρως.

Του πορίσματος της κοινοβουλευτικής επιτροπής είχε προηγηθεί αυτό μιας ανεξάρτητης επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα Δεκεμβρίου 2020. Πρόεδρός της, ο Ματς Μέλιν, πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου και η Επιτροπή έλαβε εντολή για έρευνα στις 30 Ιουνίου 2020.

Και εδώ, η επιτροπή κατέληξε πως η Σουηδία απέτυχε στην διαχείριση της πανδημίας και δεν κατάφερε να προστατέψει τους ηλικιωμένους.

Ο ίδιος ο Μέλιν απέδωσε μεν την αποτυχία σε παλαιά δομικά προβλήματα του σουηδικού συστήματος υγείας, προσθέτοντας ωστόσο ότι «την τελική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που κυβερνά τη χώρα», η οποία «σε αντίθεση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα».

Η δημοσίευση του πορίσματος συνέπεσε με την εντολή να ματαιωθούν όλες οι μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις στη Στοκχόλμη…

Αλλά ξαφνικά τώρα κάποιοι εδώ στην Ελλάδα προσπαθούν να μας πείσουν ότι ξέρουν περισσότερα από τα μέλη δύο σουηδικών επιτροπών που κατέληξαν σε ομόφωνα πορίσματα!

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ