Πέμπτη 09.02.2023

Μας διαολοστέλνουν

Δημήτρης Καμπουράκης

Ας κάνουμε όλοι λίγο κράτει, παιδιά. Σ’ αυτά που λέμε, σ’ αυτά που εικάζουμε φωναχτά, σ’ αυτά που γράφουμε, σ’ αυτά που μεταδίδουμε. Η υπόθεση της Κιβωτού δεν τράβηξε απλώς μια κουρτίνα πίσω από την οποία κρύβονται λυπηρά και σοκαριστικά πράγματα. Το πράγμα ήδη ξέφυγε, οι αρχικές διστακτικές αποκαλύψεις έδωσαν την θέση τους σε μια χιονοστιβάδα, η οποία κατεβαίνοντας από τις πλαγιές της ελεημοσύνης και της κοινωνικής ευαισθησίας, δεν παρασέρνει μόνο εκατομμύρια, ακίνητα και κακές συμπεριφορές. Παρασέρνει προς τον γκρεμό και την ίδια την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μου το επισήμανε με παράπονο ένας απλός παπάς ενορίας, που με συνάντησε μέσα στο πλήθος που παραβρισκόταν σ’ έναν γάμο. «Για όνομα του Θεού, αν εσείς των τηλεοράσεων, των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών μέσων δεν μπορείτε να διαχωρίσετε τους καλούς απ’ τους κακούς, κόψτε το τσουβάλιασμα με την Κιβωτό. Διότι αυτό που κάνετε μας βγάζει όλους κακούς, ανήθικους, κλέφτες και αργυρώνητους. Πάμε, χριστουγεννιάτικες μέρες που είναι, για τον έρανο της αγάπης, χτυπάμε τις πόρτες κι όχι μόνο δεν δίνει κανένας ούτε ένα ευρώ, αλλά μόλις δουν παπά μαζί με τους εθελοντές ή μόλις ακούσουν ότι τον έρανο τον κάνει η ενορία, μας διαολοστέλνουν. Συχνά με λόγια που δεν προφέρονται εύκολα.

Στην ενορία μου όμως, που ταΐζει 400 άτομα καθημερινά, ο έρανος της αγάπης καλύπτει το ένα πέμπτο των ετήσιων εξόδων του συσσιτίου. Αν λείψουν αυτά τα χρήματα, 80 άτομα από τα 400 θα μείνουν χωρίς φαγητό. Εσείς καλά κάνετε και λέτε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να είναι υπό την σκέπη του κράτους και ότι χρειάζονται έλεγχοι και όλα τα υπόλοιπα, όμως αυτό το κράτος που επικαλείστε δεν πρόκειται να φτιαχτεί από την μια στιγμή στην άλλη, αν φτιαχτεί ποτέ. Και σίγουρα δεν πρόκειται να φτιαχτεί ως τα Χριστούγεννα, που όλοι οι φτωχοί και οι καταφρονεμένοι καταφθάνουν στα σκαλιά της εκκλησίας και ζητάνε παραπάνω βοήθεια, πέραν του συνηθισμένου.

Έτσι που το πάτε λοιπόν, θα ασχοληθείτε κανέναν ακόμα μήνα με την Κιβωτό, θα διαλύσετε κάθε ψήγμα προσφοράς που έχει απομείνει, θα χετε κάνει το καθήκον σας επισημαίνοντας τις ελλείψεις του κράτους, μετά θα πάτε σε κάποιο άλλο θέμα της επικαιρότητας κι εγώ θα απομείνω με 80 πεινασμένους στα σκαλιά της εκκλησίας να μου ζητούν βοήθεια κι εγώ να μην μπορώ να δώσω. Δε πάει έτσι. Δεν πάει.» Απλή μεταφορά λόγων έκανα.

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ