Παρασκευή 22.09.2023

Λίστες μεγαλοφειλετών: Στο φως τα στοιχεία όσων χρωστούν και δεν ρυθμίζουν

Παρασκευή τα αποκαλυπτήρια… «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν»

Χρέη… με ονοματεπώνυμο, ανακοινώνει η ΑΑΔΕ. Οι εποχές των εκτάκτων ρυθμίσεων και της αναστολής πληρωμών λόγω COVID έχουν παρέλθει και  την Παρασκευή, 4 Αυγούστου, κατά πάσα πιθανότητα – σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί – αναμένεται να ανακοινωθεί η λίστα με τα στοιχεία όσων χρωστούν στο δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ.

Παρά την «πανδημία χρέους» και το γεγονός ότι ο αριθμός των οφειλετών έχει σχεδόν διπλασιαστεί εν σχέσει με τα προ Μνημονίων επίπεδα φτάνοντας τα 4 εκατομμύρια ΑΦΜ, στην πραγματικότητα μόλις το 1% των οφειλετών (ούτε 40.000 νομικά ή φυσικά πρόσωπα) χρωστούν σχεδόν το 90% (ή περίπου 95 δισ. ευρώ) από τα συνολικά χρέη των 107 δισ. προς την εφορία.

Μετά από 4 χρόνια αναβολών – καθώς η προηγούμενη ανακοίνωση ονομάτων οφειλών έγινε «προ COVID» το 2019 – φέτος θα δημοσιοποιηθούν δύο ξεχωριστές λίστες: μία με τις εταιρίες (νομικά πρόσωπα) και μία άλλη με τους πολίτες (φυσικά πρόσωπα) που έχουν οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας.

Ωστόσο, αντί των περίπου 40.000 οφειλετών, δημοσιοποίηση στοιχείων θα γίνει μόνον για όσους έστρεψαν τις πλάτες τους στις ρυθμίσεις χρεών.

Αντιθέτως, εξαιρούνται από τη δημοσιοποίηση και, άρα, θα αποφύγουν τη «διαπόμπευση», χιλιάδες περιπτώσεις, όπως οι εξής :

· όσοι έσπευσαν να μπουν σε ρύθμιση χρεών και την τήρησαν έως και πριν λίγες μέρες

· όσοι έχουν οφειλές που βρίσκονται σε αναστολή είσπραξης (πχ πυροπαθείς)

· ανήλικοι οφειλέτες

· όσοι έχουν αποβιώσει

· όσοι έχουν οφειλές που κρίθηκαν «ανεπίδεκτες» είσπραξης και που δεν αναζητούνται, αλλά (πχ λογιστής Κασιμάτης, πρώην Ολυμπιακή, Πειραϊκή Πατραϊκή ή ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Χρηματιστηριακή με οφειλές που μαζί με τους τόκους σήμερα θα έφταναν ή θα ξεπερνούσαν το 1 ή και τα 2 δισ. ευρώ για τον καθέναν και την καθεμιά τους)

· φορείς και εταιρείες του δημόσιου τομέα, που χρωστούν στο ίδιο το δημόσιο.

Πηγή: newmoney.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ