Κυριακή 02.04.2023

Λεπτό προς λεπτό το χάος και η ασυνεννοησία στον ΟΣΕ που οδήγησαν στο δυστύχημα – Οι 600 συνομιλίες που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ»

‘Ολα τα ντοκουμέντα που δείχνουν πώς φτάσαμε στην τραγωδία των Τεμπών στο «ΘΕΜΑ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας

Τρία επίσημα συστήματα καταγραφής των επικοινωνιών αναδεικνύουν με περίτρανο τρόπο τους εγκληματικούς χειρισμούς των πρωταγωνιστών της μοιραίας νύχτας της 28ης Φεβρουαρίου αλλά και το χάος που επικράτησε στον ΟΣΕ. Το «ΘΕΜΑ», προσπαθώντας να αναζητήσει τα αίτια που οδήγησαν στην πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία διερεύνησε 600 ηχογραφήσεις.

Μέσα από αυτές φαίνεται ποιος ήταν στη λάθος θέση τη λάθος στιγμή – εν προκειμένω ο σταθμάρχης Βασίλης Σαμαράς ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ανεπαρκής και ακατάλληλος -, ενώ μέχρι και ο απογευματινός σταθμάρχης Κώστας Παυλόπουλος ακούγεται να λέει σε μία επιβάτιδα «είναι όλα λίγο αχταρμάς κυρία μου».

Τα ηχητικά ντοκουμέντα που φέρνει στο φως το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτουν ακόμη ότι τα κλειδιά άλλες φορές ρυθμίζονται ηλεκτρονικά και άλλοτε με το… χέρι. Οι διάλογοι που δημοσιεύει το «ΘΕΜΑ» για πρώτη φορά αποκαλύπτουν στην πλήρη διάστασή της την αποσάρθρωση ενός οργανισμού που αναλαμβάνει να μετακινήσει, πρωτίστως με ασφάλεια, δεκάδες χιλιάδες ζωές καθημερινά διασχίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Από τις ηχητικές συνομιλίες καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για κωμικούς διαλόγους μέσα στην αφόρητη τραγικότητα των περιστάσεων και εξίσου οδυνηροί εξαιτίας της ασυγχώρητής ελαφρότητάς τους -καθώς στο φόντο διακρίνονται οι μορφές των θυμάτων και των οικογενειών τους -, των δεκάδων τραυματιών αλλά και των επιζώντων που είδαν να περνάει μονομιάς από μπροστά τους η ζωή τους σαν ένα κινηματογραφικό καρέ.

Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο πόνου και ντροπής. Είναι ενδεικτικό ότι όταν ο μοιραίος σταθμάρχης άκουσε ότι από τη σύγκρουση υπήρχαν τραυματίες το μόνο που βρήκε να πει ήταν «έγινε». Με την ίδια ελαφρότητα και χωρίς κανένα ίχνος ενσυναίσθησης ο Σαμαράς απαντούσε με τον ίδιο τόνο σε όσους τον ρωτούσαν τι έγινε τα εξής: «Έγινε τράκα. Στον Ευαγγελισμό. Ε… έφυγε το 62 από δω πέρα από την άνοδο και στην πορεία… Δεν ξέρω πώς ‘γιναν τα κλειδιά, σήμερα γινόταν της πουτ@νας εδώ με τα κλειδιά, πρέπει να μπήκε στην κάθοδο και έγινε τράκα με το 63503».
Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ