Δευτέρα 15.07.2024

Λευτέρης Αυγενάκης: Το παρασκήνιο της διαγραφής του από την ΚΟ της ΝΔ

Παρελθόν αποτελεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ύστερα από τα βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, στα οποία φαίνεται να χειροδικεί σε βάρος υπαλλήλου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Διεγράφη και επισήμως ο Λευτέρης Αυγενάκης από την ΚΟ της ΝΔ

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης μήνυση για εξύβριση και απειλή σε βάρος του Λευτέρη Αυγενάκη κατέθεσε ο υπάλληλος του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», στον οποίο επιτέθηκε ο βουλευτής. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τον 22χρονο υπάλληλο security ότι έχει δικαίωμα να υποβάλει μήνυση, με εκείνον να επιφυλάσσεται για την άσκηση του δικαιώματός του. Τελικά, σύμφωνα με το MEGA ο υπάλληλος αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά του κ. Αυγενάκη.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, εξάλλου, από τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως περιστατικά αλαζονείας από «γαλάζιους» υπουργούς, βουλευτές και στελέχη δεν θα γίνονται ανεκτά.

«Σε θέματα συμπεριφοράς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του», τόνιζαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, προδιαγράφοντας επί της ουσίας το τι θα ακολουθούσε.

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού ήταν σαφές: έπρεπε άμεσα και ταχύτατα να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διαγραφή του.

Ταυτόχρονα ο βουλευτής Ηρακλείου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις τόσο στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη δόθηκε εντολή να συνεδριάσει η επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, με εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαγραφή του κ. Αυγενάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τη δημόσια τοποθέτησή του και την προσπάθεια να δώσει εξηγήσεις δικαιολογώντας τη στάση του, ο εκνευρισμός και η συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη στις επαφές και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν «δεν άρεσαν σε κανέναν», επιταχύνοντας ακόμη περισσότερο την απόφαση για τη διαγραφή του.

Η στάση του Λευτέρη Αυγενάκη να μην παραδώσει την βουλευτική έδρα δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς το ίδιο είχε πράξει και το 2010 όταν είχε διαγραφεί από τον τότε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

«Η έδρα μου ως βουλευτή Ηρακλείου δεν ανήκει στον κ. Σαμαρά. Ανήκει στον λαό του νομού Ηρακλείου, σε όσους με ψήφισαν, με στήριξαν και έκτοτε ήρθαν κοντά μου», δήλωνε τότε χαρακτηριστικά.

Το χρονικό της διαγραφής

Ήταν λίγο πριν από τις 17:οο το απόγευμα της Τετάρτης, όταν με επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, γνωστοποιήθηκε η διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε παραπέμψει τον πρώην υπουργό στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με αίτημα τη διαγραφή του. Μετά την προβλεπόμενη παροχή εξηγήσεων η Επιτροπή επικύρωσε την διαγραφή του.

Νωρίτερα ο κ. Αυγενάκης, κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις τόσο στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα όσο και στον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη. Ο κ. Αυγενάκης, μετέβη πρώτα στο γραφείο του κ. Καλαφάτη στον δεύτερο όροφο χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Βγήκε από το γραφείο και αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος.

Στη συνέχεια πήγε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος είχε επικοινωνήσει και είχε ζητήσει εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του.

«Γαλάζια» στελέχη σημείωναν ότι ακολουθήθηκε η ταχύτερη δυνατή διαδικασία, καθώς δεν μπορούσε να διαγραφεί βουλευτής χωρίς να έχει προηγηθεί η παροχή εξηγήσεων εκ μέρους του και πρώτα έπρεπε ο κ. Αυγενάκης να επιστρέψει από το Ηράκλειο.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ο κ. Αυγενάκης «έχει κάνει ανάρτηση με συγγνώμη και πηγαίνει άμεσα για παροχή εξηγήσεων στον γραμματέα ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις».

«Σεβαστή η απόφαση – Ήμουν και παραμένω βουλευτής»

Η πρώτη αντίδραση του Λευτέρη Αυγενάκη μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να τον παραπέμψει για διαγραφή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ήρθε μέσω Twitter. Ο βουλευτής χαρακτηρίζει απόλυτα σεβαστή την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά διευκρίνισε ότι δεν παραδίδει την έδρα του.

«Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου από την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή. Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη. Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος. Ανήκω στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας», γράφει συγκεκριμένα ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Τασούλας: Αποκλείεται από τις επόμενες συνεδριάσεις της Βουλής

Την ποινή της μομφής κατά του Λευτέρη Αυγενάκη για ανάρμοστη συμπεριφορά και του αποκλεισμού από τις επόμενες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, επέβαλε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας στην παρέμβασή του έκανε λόγο για αποφάσεις που είναι απαραίτητο να ληφθούν, «προκειμένου να προασπίσουμε το κύρος του Κοινοβουλίου». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην επίθεση του Λευτέρη Αυγενάκη κατά του εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος», ο Κωνσταντίνος Τασούλας έκανε λόγο για «απαράδεκτη» συμπεριφορά.

Όπως είπε, ζήτησε να δει τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος του έδωσε εξηγήσεις και στη συνέχεια ζήτησε δημοσίως συγγνώμη. «Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ την συγγνώμη από εκπρόσωπο του κοινοβουλίου που έχει την στοιχειώδη υποχρέωση να υπηρετεί το κύρος του», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Ανακοίνωσε ότι εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων, και το άρθρο 77 του κανονισμού της Βουλής, όπου αναφέρεται ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά ενός βουλευτού αποτελεί καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών, είναι αναγκασμένος να επιβάλλει στοιχειωδώς στον κ. Αυγενάκη την ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά και του αποκλεισμού από τις επόμενες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου.

«Δεν αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου ως ρόλο παιδονόμου» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, και εξήγησε ότι οφείλει στοιχειωδώς να υπερασπιστεί το κύρος του Κοινοβουλίου, που αφορά και την συμπεριφορά των βουλευτών εντός αλλά και εκτός της Βουλής.

Προκαταρκτική εξέταση μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα

Προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό ξεκίνησε με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου. Μάλιστα για την υπόθεση υποβλήθηκε αναφορά και από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο πρώην υπουργός φέρεται να χειροδίκησε κατά υπαλλήλου, θέλοντας να επιβιβαστεί σε πτήση στην οποία είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβίβασης. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία τα προς διερεύνηση αδικήματα είναι, βία κατά υπάλληλου, διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, παράνομη βία και φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους.

Σταϊκούρας για Αυγενάκη: Καταδικάζω με απόλυτο τρόπο οποιαδήποτε εκδήλωση βίας

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, καταδίκασε το επεισόδιο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με τον βουλευτή και πρώην υπουργό της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης αρμοδιότητας του κ. Σταϊκούρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε στο επεισόδιο χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο και προκλητικό, καλώντας τον υπουργό να πάρει θέση.

«Με την αρμοδιότητα την οποία έχω καταδικάζω με απόλυτο τρόπο οποιαδήποτε εκδήλωση βίας σωματικής ή και λεκτκής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια για το συμβάν», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Λευτέρης Αυγενάκης: Υπήρξε περιστατικό λεκτικής έντασης μόνο

“Λυπάμαι ξεκάθαρα και ζητώ συγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας, στην προσπάθεια μου να μπορέσω να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Ηράκλειο” τόνισε σε ανάρτησή του στα social media ο Λευτέρης Αυγενάκης αφού έγινε γνωστή η καταγγελία ότι χειροδίκησε σε υπάλληλο του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «την ίδια στιγμή όμως, είμαι έκπληκτος από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό «άγριου ξυλοδαρμού», «λιποθυμιών», «χειροδικιών» από μέρους μου.

Πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας καθώς δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ επικαλούμενος ότι είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση, ενώ όπως με τα μάτια μου διαπίστωνα οι επιβάτες ήταν στη φισούνα επιβίβαση.

Τέλος αρνείτο κατ’ επανάληψη να μου επιτρέψει την δυνατότητα επικοινωνίας με προϊστάμενό του ή άλλο υπεύθυνο της αεροπορικής εταιρείας ως ύστατη προσπάθεια να καταφέρω να ταξιδέψω στην ώρα μου, κάτι που με οδήγησε να προσπαθήσω να πάρω το τηλ από τα χέρια του για να μιλήσω ο ίδιος.

Ωστόσο το περιστατικό παρέμεινε σε επίπεδο διαφωνίας και λεκτικής έντασης μόνο».

 

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Λευτέρης Αυγενάκης: Δεν υπάρχει σκέψη παραίτησης

Νωρίτερα ο πρώην υπουργός παρενέβη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και έδωσε την δική του εξήγηση για το περιστατικό. Εξήγησε ότι δεν χειροδίκησε εναντίον του υπαλλήλου, αλλά προσπάθησε να πάρει το κινητό του για να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενό του. «Ζητώ δημόσια συγγνώμη για το περιστατικό που δεν περιποιεί τιμή» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρώην υπουργός επανέλαβε ότι δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο με αστυνομικούς.

Σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΙ ο κ. Αυγενάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ¨δεν υπάρχει καμία σκέψη για παραίτηση από τη στιγμή που το περιστατικό έχει πάρει μια μορφή εντελώς λανθασμένη σε επίπεδο επικοινωνίας”. Μίλησε για “ένταση και κακιά στιγμή” στην προσπάθειά του να προλάβει την πτήση καθώς είχε υποχρεώσεις.

Μαρινάκης: «Έχουν ζητηθεί εξηγήσεις»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μιλώντας νωρίτερα στον ΑΝΤ1 είπε ότι έχει επικοινωνήσει με τον πρώην υπουργό και τού έχουν ζητηθεί εξηγήσεις. Παρέπεμψε δε, για τις όποιες αποφάσεις σε μεταγενέστερο χρόνο λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ας δούμε πρώτα τι εξηγήσεις θα δώσει”.

Σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στην Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε), ο πρώην Υπουργός φέρεται να εμπλέκεται σε επεισόδιο βιαιοπραγίας, χαστουκίζοντας υπάλληλο του αεροδρομίου.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Παρασκευή στις 10:00 το πρωί, όταν ο τέως υπουργός έχασε την πτήση του από Αθήνα προς Ηράκλειο, καθώς μπέρδεψε την πύλη αναχώρησης, παρά τις τρεις αναγγελίες με το ονοματεπώνυμό του. Εξοργισμένος από την απώλεια της πτήσης, ο βουλευτής φέρεται να χειροδίκησε εναντίον του υπαλλήλου και προκάλεσε ζημιές στον εξοπλισμό του αεροδρομίου.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο βουλευτής επιτέθηκε λεκτικά και σε αστυνομικούς, απειλώντας τους με δυσμενείς μεταθέσεις και επικαλούμενος την βουλευτική του ασυλία.

Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο δημοσιοποίησε το voicenews.gr, επιβεβαιώνοντας το πρωτοφανές περιστατικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε

«Υπήρξε ΝΑΙ ή ΌΧΙ περιστατικό βιαιοπραγίας πρώην Υπουργού σε βάρος υπαλλήλου γνωστής αεροπορικής εταιρείας στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος;

Τις τελευταίες ώρες μια σοβαρότατη καταγγελία έχει φτάσει στην Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε, σύμφωνα με την οποία εμπλέκεται πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης σε περιστατικό βιαιοπραγίας σε βάρος υπαλλήλου εδάφους γνωστής αεροπορικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τα όσα μας μεταφέρονται πρόκειται για ένα επεισόδιο που φαίνεται να έλαβε χώρα πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, με φερόμενο ως πρωταγωνιστή πρώην Υπουργό και θύμα της καταγγελλόμενης βιαιοπραγίας μέλος του προσωπικού του αεροδρομίου που βρισκόταν στην πύλη εξόδου.

Ο πρώην Υπουργός φαίνεται να μπέρδεψε την πύλη, με αποτέλεσμα να κλείσει η πτήση. Είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το επώνυμο του τέως υπουργού, όμως και πάλι δεν εμφανίστηκε στην έξοδο.

Ο εν λόγω, σύμφωνα με όσα μας μεταφέρουν, ταξίδευε από την Αθήνα με προορισμό έναν από τους νομούς της Κρήτης. Με καθυστέρηση αρκετής ώρας λοιπόν βρέθηκε μπροστά στους εργαζόμενους του αεροδρομίου και άρχισε να φωνάζει, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταγγελίας.

Κάποια στιγμή, όπως μας μεταφέρουν, η κατάσταση φαίνεται να ξέφυγε, με τον πρώην υπουργό να χτυπά με την άκρη του κινητού του στο κεφάλι μέλος του προσωπικού το οποίο έπεσε λιπόθυμο στο γκισέ ελέγχου των εισιτηρίων, με τους υπόλοιπους υπαλλήλους να προσφεύγουν στη συνδρομή της αστυνομίας.

Όμως και μπροστά στα όργανα, όπως μας μεταφέρουν, ο τέως υπουργός φαίνεται να πούλησε «τσαμπουκά» απειλώντας τον έναν εκ των δοκίμων ότι θα τον μεταθέσει. Μάλιστα όταν επιχείρησαν να τον ηρεμήσουν φώναζε «μην με ακουμπάτε έχω ασυλία». Οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι το σκηνικό έχει βιντεοσκοπηθεί.

Εμείς απλά ρωτάμε δημόσια: Υπήρξε ΝΑΙ ή ΌΧΙ περιστατικό βιαιοπραγίας πρώην Υπουργού σε βάρος υπαλλήλου γνωστής αεροπορικής εταιρείας στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος;

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση των πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών, καθώς επίσης της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να διατάξουν άμεση διερεύνηση του περιστατικού και να ελεγχθεί το οπτικοακουστικό υλικό της τελευταίας εβδομάδας των πυλών εξόδου για τις πτήσεις από Αθήνα σε προορισμούς της Κρήτης. Ειδικά ζητάμε να ελεγχθούν εκείνες οι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού πτήσεις, στις οποίες επέβαιναν πρώην υπουργοί και νυν βουλευτές της σημερινής Κυβέρνησης.

Καλούμε τον φερόμενο ως εμπλεκόμενο, εφόσον αυτό το περιστατικό έχει λάβει χώρα και αναγνωρίζει τον εαυτό του στις καταγγελίες, να βρει το πολιτικό θάρρος και το σθένος να επιβεβαιώσει ο ίδιος το περιστατικό, αναλαμβάνοντας την πλήρη πολιτική και ποινική ευθύνη της πράξης του.

Καλούμε επίσης την αεροπορική εταιρεία, για την οποία μας μεταφέρουν ότι έχει ήδη ενημερωθεί η ανώτατη διοίκησή της, να λειτουργήσει (εφόσον επιβεβαιώνεται το περιστατικό) προστατευτικά για το μέλος του προσωπικού της και όχι υπέρ του πρώην υπουργού και της συγκάλυψης.

Για το θέμα, αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία που ήδη συλλέγουμε. Ελπίζουμε όλοι να σταθούν στο ύψος της ευθύνης τους και να ρίξουν φως σε ένα περιστατικό για το οποίο έχουν περάσει αρκετά εικοσιτετράωρα στο σκοτάδι…»

«Υπάρχουν κι άλλα βίντεο με αστυνομικούς και που χτυπούσε καρέκλες» – Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΣΕΥΠΕ

«Υπάρχουν κι άλλα βίντεο με τον Λευτέρη Αυγενάκη» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ), Κώστας Διαμαντής μιλώντας στον ALPHA.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ήρθε στην Ομοσπονδία μια καταγγελία την οποία ελέγξαμε εξονυχιστικά για ευνόητους λόγους και μας είπαν ότι υπάρχει και το σχετικό βίντεο με τον υπάλληλο του αεροδρομίου. Υπάρχουν κι άλλα βίντεο με αστυνομικούς και πολλά πράγματα».

Ο κ. Διαμαντής τόνισε ότι «αυτά θέλουν διερεύνηση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως ζητάμε και με επιστολή. Υπάρχουν κι άλλα γεγονότα. Έχουμε καταγγελίες ότι ο πρώην υπουργός χτυπούσε με τα πόδια καρέκλες, έσπρωχνε πράγματα… έχει συνέχεια το θέμα. Ζητάμε να ανοίξουν όλες οι κάμερες  και να φανούν όλα τα πραγματικά γεγονότα».

Στη συνέχεια είπε ότι «προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον υπάλληλο, έχει κλειστό το κινητό και του λέμε να μην φοβάται κάτι και να μιλήσει».

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση της ΟΣΕΥΠΕ, αναφέρεται ότι ο πρώην υπουργός «φαίνεται να πούλησε «τσαμπουκά» απειλώντας τον έναν εκ των δοκίμων αστυνομικών ότι θα τον μεταθέσει. Μάλιστα όταν επιχείρησαν να τον ηρεμήσουν φώναζε «μην με ακουμπάτε έχω ασυλία». Οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι το σκηνικό έχει βιντεοσκοπηθεί.

φοδρή κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την άμεση αποπομπή του Λευτέρη Αυγενάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Μισό κιλό, μισή ζωή, μισή διαγραφή

«Μισό κιλό, μισή ζωή, μισή… διαγραφή: Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει τα ημίμετρα και τις δειλές αποφάσεις σε κανόνα της πολιτικής του, ακόμα κι όταν αφορούν εξόφθαλμα περιστατικά που προσβάλλουν κάθε πολίτη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Προσθέτει ακόμη, ότι «έτσι και με τον κ. Αυγενάκη: με καθυστέρηση ημερών, κι αφού πρώτα κυκλοφόρησε το αδιάψευστο βίντεο με το απαράδεκτο περιστατικό χειροδικίας από τον πρώην υπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να τον αποπέμψει μεν από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τον κρατάει στο κόμμα και δεν του ζητάει καν να παραδώσει την έδρα του». Σχολιάζει ότι «ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει δηλαδή σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας: τα στελέχη μου έχουν ασυλία, απεριόριστη εξουσία και δικαίωμα να χειροδικούν έναντι όποιου κάνει απλώς τη δουλειά του. Κι αν υπάρξει κάνα μαρτυριάρικο βίντεο, τότε απλώς θα βάζει τον κάθε Αυγενάκη για λίγο στον πάγκο ώστε να τον επαναφέρει με την πρώτη ευκαιρία…».

«Αλλά είπαμε, ο Κυρ. Μητσοτάκης ειδικεύεται στις μισές δουλειές: Ημίμετρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ημίμετρα στη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, ημίμετρα κι όταν θίγεται το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών. Κάτι πρέπει ν΄ αλλάξει σ΄ αυτή τη χώρα…», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: Η «συγγνώμη» του κ. Αυγενάκη δεν πείθει

«Η ντροπιαστική και βίαιη συμπεριφορά του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, σε βάρος υπαλλήλου στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» είναι απολύτως καταδικαστέα. Η «συγγνώμη» του κ. Αυγενάκη με 24 ώρες καθυστέρηση και αφού κλήθηκε για εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, δεν πείθει» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές, είναι προϊόν αλαζονείας και έχουμε χρέος να τις απομονώσουμε γιατί ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Αφού δεν βρίσκει την πύλη εξόδου του αεροδρομίου, ας βρει τουλάχιστον την «πύλη εξόδου» της Βουλής

«Αφού ο κ. Αυγενάκης δεν βρίσκει την πύλη εξόδου του αεροδρομίου, ας βρει τουλάχιστον την «πύλη εξόδου» της βουλής αν έχει στοιχειώδη ευθιξία», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση το ΚΚΕ αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Την ώρα που οι εργαζόμενοι στις αεροπορικές εταιρείες και στην επίγεια εξυπηρέτηση είναι εξαντλημένοι από την εντατικοποίηση, που δουλεύουν υπερωρίες ακόμη και στα ρεπό τους γιατί δεν φτάνει ο μισθός, που αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης φτάνει στο σημείο, να χειροδικεί σε βάρος εργαζόμενου που, όπως προβλεπόταν από τις διαδικασίες, είχε κλείσει την πύλη επιβίβασης.

Η υπεράσπιση των αντεργατικών επιλογών και η περιφρόνηση απέναντι στους εργαζόμενους οδηγεί κάποιους ακόμη και σε τέτοιες άθλιες ενέργειες. Η αθλιότητα, μάλιστα, συνεχίζεται και μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, με την προσπάθεια του βουλευτή να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να βγάλει «τρελούς» όσους ήταν μάρτυρες, αλλά και όλους όσοι είδαν το επίμαχο βίντεο.

Αφού ο κ. Αυγενάκης δεν βρίσκει την πύλη εξόδου του αεροδρομίου, ας βρει τουλάχιστον την «πύλη εξόδου» της βουλής αν έχει στοιχειώδη ευθιξία. Σε διαφορετική περίπτωση να τον διαγράψει το κόμμα του. Αυτονόητα η βουλευτική ασυλία δεν αφορά τις απαράδεκτες ενέργειες του κ. Αυγενάκη και πρέπει αμέσως να αρθεί».

Ελληνική Λύση: Άμεση αποπομπή του Λευτέρη Αυγενάκη

«Οι εικόνες φρίκης που δείχνουν μέχρι πρότινος κορυφαίο υπουργό και σήμερα βουλευτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ξυλοκοπεί υπάλληλο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατραπεί σε ένα ανελέητο, αδίστακτο και βαθιά διεφθαρμένο καθεστώς. Εκτός από την άμεση αποπομπή του δράστη, ο οποίος πρέπει να λογοδοτήσει άμεσα στην ελληνική δικαιοσύνη, θεωρούμε αυτονόητη και την παραίτηση του υπουργού προστασίας του πολίτη, ο οποίος συγκάλυψε διά της σιωπής αυτό το κυβερνητικό ανοσιούργημα. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για να λυτρωθούν οι Έλληνες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πλεύση Ελευθερίας: Καταδικάζουμε απερίφραστα τη συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη, τη λεκτική και σωματική βία που άσκησε σε εργαζόμενο

«Η Πλεύση Ελευθερίας καταδικάζοντας απερίφραστα τη συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη, τη λεκτική και σωματική βία που άσκησε σε εργαζόμενο ο μέχρι πρότινος Υπουργός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπογραμμίζει ότι σε αυτές τις συμπεριφορές οδηγούνται τα Κυβερνητικά πρόσωπα ακριβώς διότι υπάρχει μια συνολική χαλαρότητα σε σχέση με τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των άλλων Βουλευτών και των εργαζομένων», ανέφερε από το βήμα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε:

«Εμείς, ξέρετε, είμαστε ίσως η μόνη Κοινοβουλευτική Ομάδα που φροντίζουμε, όταν φεύγουμε από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, να μην αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια, γιατί δεν θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι στη Βουλή είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τα σκουπίδια των Βουλευτών. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως ανώτεροι στο προσωπικό της Βουλής. Και συνολικά θεωρούμε ότι θα πρέπει να δίνουμε παράδειγμα και υπόδειγμα. Σας καλώ να το μιμηθείτε αυτό το παράδειγμα».

Νέα Αριστερά: Να διαγραφεί ο κ. Αυγενάκης και να αρθεί η ασυλία του

«Η καταγγελία της Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε ήταν συγκλονιστική. Τοβίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας σοκάρει. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη βιαιοπραγεί σε βάρος εργαζόμενου στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και στη συνέχεια προκαλεί ζημιές στον εξοπλισμό του αεροδρομίου», σημειώνει η Νέα Αριστερά και συνεχίζει:

«Παρ’ όλα αυτά έφυγε ελεύθερος επιβεβαιώνοντας μάλλον αυτό που σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων φώναζε: Μη με αγγίζετε, έχω ασυλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ αντιλαμβάνονται τη χώρα και τους πολίτες. Με όρους ιδιοκτησίας και αλαζονείας. Αναμένουμε από τον πρωθυπουργό την άμεση διαγραφή του από την Κ.Ο. και το κόμμα της ΝΔ αλλά και την άρση της ασυλίας του προκειμένου η δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ