Παρασκευή 21.06.2024

Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα: Αλλάζουν όλα – Οι τελικές αποφάσεις

Ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, έκανε πρόταση για ανοιχτά καταστήματα  όλες τις Κυριακές δηλαδή 7/7 και να «μειωθούν» και οι αργίες. Αυτό το πρότεινε προ ημερών, στη γενική συνέλευση της εταιρείας.

Η πρόταση «βόμβα»  ήλθε μετά από ερώτηση Υπουργού που βρισκόταν στην γενική συνέλευση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Συγκεκριμένα την ερώτηση για το αν θα πρέπει να μαγαζιά να ανοίγουν όλες τις Κυριακές ο Απόστολος Βακάκης απάντησε: «Εμείς πρέπει να το κάνουμε όπως η Κύπρος.

Έλληνες είναι και αυτοί, κακομαθημένοι σαν εμάς, όμως αντιλαμβάνονται την ανάγκη να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα. Αντιλαμβάνονται την ανάγκη να έχουν λιγότερες μέρες αργιών. Θα πάρει καιρό μέχρι να γίνει το αυτονόητο στην Ελλάδα, οι πολιτικοί δεν αισθάνονται ασφαλείς να κάνουν τέτοιες επιλογές κόντρα σε συντεχνιακές θέσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος γιατί μετά δεν θα τους ψηφίσουν».

Μετά από αυτή την πρόταση που έγινε από ερώτηση υπουργού, το σίγουρο είναι ότι στην Κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις για ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές, αν όχι όλες ίσως περισσότερες από ότι είναι τώρα, ενώ αναμένονται αποφάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα για το λιανεμπόριο.

Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές – Τι λέει σήμερα ο νόμος

Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των καταστημάτων στις παρακάτω ημερομηνίες:

1. Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των εκπτωτικών περιόδων, δηλαδή για τα χρονικά διαστήματα:

Τακτικών εκπτώσεων: από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου, κάθε έτους

Ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων: το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, κάθε έτους
Στην περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.

2. Τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων, καθώς και την τελευταία Κυριακή κάθε έτους
3. Την Κυριακή των Βαΐων

4. Τις Κυριακές που εμπίπτουν στο χρονικό διάστημα από Μάιο έως και Οκτώβριο κάθε έτους, για συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Εξαιρείται από τη δυνατότητα λειτουργίας η δεύτερη Κυριακή του μήνα Αυγούστου, ενώ σε περίπτωση που συμπίπτει με επίσημη αργία, η εξαίρεση μετατίθεται την προηγούμενη Κυριακή.

Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν Κυριακές

Όσοι εργαστούν Κυριακή πάνω από πέντε (5) ώρες, δικαιούνται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση διαρκείας είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε άλλη εργάσιμη ημέρα της αμέσως επόμενης εβδομάδας.

Εξαίρεση αποτελούν οι Κυριακές που εμπίπτουν στις εκπτωτικές περιόδους. Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν τις ως άνω Κυριακές μπορούν να λάβουν αναπληρωματική ανάπαυση και την εβδομάδα που προηγείται της Κυριακής αυτής (αρθ. 25, Ν. 4208/2013).

Τέλος, όσοι απασχοληθούν την Κυριακή κάτω από πέντε (5) ώρες δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για 24ωρη αναπληρωματική ανάπαυση, αλλά έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν ισόχρονη ανάπαυση σε άλλη εργάσιμη ημέρα (αρθ. 10, παρ.1, Β.Δ. 748/1966).

Υπενθυμίζεται ότι οι χειμερινές εκπτώσεις 2024 «τρέχουν» μέχρι και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου.

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ