Δευτέρα 24.06.2024

Κυρανάκης: Με τον ψηφιακό φάκελο η μεταγραφή ακινήτου θα γίνεται αυθημερόν αλλά οι συμβολαιογράφοι πρέπει να πάρουν πίσω την αποχή

Το συνδικαλιστικό τους όργανο τρομοκρατεί τον κόσμο κατήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Με έναν τόμο από τους 30-40 που υποβάλλονται καθημερινά σε κάθε ένα από τα κτηματολογικά και υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα προκειμένου να δείξει τον όγκο δουλειάς που θα μειωθεί με τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου για τον οποίο έχουν κηρύξει αποχή οι συμβολαιογράφοι παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης.

Όπως εξήγησε, με το νέο σύστημα το οποίο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου για όσους κάνουν ψηφιακά τη διαδικασία «η μεταγραφή ακινήτου θα γίνεται σε μια ημέρα».

Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο αυτό καταργείται η βεβαίωση της μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τη μεταβίβαση ακινήτου, καταργείται η προσκόμιση κτηματολογικού διάγραμματος, καταργείται και η παρουσία στο κτηματολόγιο.

«Αν έχουμε σε ψηφιακή μορφή αναγνώσιμη το αντίγραφο του συμβολαίου μπορούμε να κάνουμε τον έλεγχο που τώρα γίνεται με το μάτι και θέλει χρόνο» πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με αφορμή την αποχή που κήρυξαν οι συμβολαιογράφοι ο κ. Κυρανάκης σχολίασε ότι «προσπαθούμε να καταλάβουμε και εμείς την αποχή. Το συνδικαλιστικό τους όργανο δεν είπε αυτά που είχαμε συζητήσει. Τρομοκρατούν τον τον κόσμο και λένε ότι αν έχει τον κωδικό taxisnet ο λογιστής μπορεί να σου πάρει το σπίτι σου».

Όπως τόνισε οι συμβολαιογράφοι «αντί να πατάνε το κουμπί εκτύπωση, θα πατάνε το κουμπί που λέει σύνδεση με το gov.gr».

Ερωτηθείς, δε, αν υπάρχει κάποια οικονομική απώλεια για τους συμβολαιογράφους, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απάντησε ότι «σήμερα όταν μια κρατική υπηρεσία ζητά αντιγραφή συμβολαίου οι συμβολαιογράφοι ζητάνε 5 ευρώ τη σελίδα. Τους ρωτήσαμε και μας είπαν ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, δεν είναι μέρος του εισοδήματός τους».

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ