Παρασκευή 29.03.2024

Κορωνοϊός: Το γονίδιο που διπλασιάζει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης

Τη σχέση ενός γονιδίου που αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ σχετίζει πρόσφατη μελέτη με τον κορωνοϊό, επισημαίνοντας πως μπορεί να οδηγήσει όσους το φέρουν ακόμα και στη ΜΕΘ

Φως σε έναν νέο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή COVID-19 ρίχνουν με την πρόσφατη μελέτη τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι, ο οποίος σχετίζεται και με επίμονα προβλήματα μετά την ανάρρωση. Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύονται στο Acta Neuropathologica Communications.

Σύμφωνα με την έρευνα, το γονίδιο APOE4, ένας τύπος της απολιποπρωτεΐνης Ε (APOE) που συνδέεται με πρώιμη έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ, φαίνεται ότι διπλασιάζει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Επιπλέον, ασθενείς με το γονίδιο εμφάνισαν περισσότερες εγκεφαλικές μικροαιμορραγίες μετά τη νόσο, μικρές δηλαδή αιμορραγίες στον εγκέφαλο που οφείλονται ενδεχομένως σε δομικές ανωμαλίες στα αιμοφόρα αγγεία σχετίζοται με γνωστική έκπτωση, άνοια καθώς και μελλοντικά αιμορραγικά και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με την Επικεφαλής Παθολόγο και Εντατικολόγο Δρ Johanna Hästbacka, αυτή η περίπτωση φαίνεται να συνδέεται με συμπτώματα της μακράς Covid (long covid) ιδίως σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν και, συγκεκριμένα,  «πνευματική κόπωση που ορίστηκε ως η δυσκολία εστίασης της προσοχής και της συγκέντρωσης».

Οι παρατηρήσεις για τη σχέση του γονιδίου με την COVID-19, τόσο σε επίπεδο μεγαλύτερου κινδύνου λοίμωξης όσο και θνητότητας, βασίστηκαν σε 46.000 περίπου περιπτώσεις Φινλανδών -2.600 περίπου θετικών στον κορωνοΊό-, έναν πληθυσμό που φέρει κατά το ένα τρίτο του το γονίδιο της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 156 ασθενείς με πνευματική κόπωση έξι μήνες μετά τα αρχικά συμπτώματα καθώς και σε 21 σώματα ασθενών με COVID-19 που κατέληξαν από τη νόσο, για να διαπιστωθούν οι μικροσκοπικές αλλαγές του εγκεφάλου.

Κορωνοϊός και εγκέφαλος

Η εμπειρία του κορωνοϊόυ SARS-CoV-2 καθώς και οι σχετικές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μολύνει και το κεντρικό νευρικό σύστημα με συνέπεια συμπτώματα όπως ίλιγγος, κεφαλαλγία, σύγχυση και σπασμοί. Εν προκειμένω, πέρα από ανάγκη επανάληψης της μελέτης σε μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα, η Δρ Liisa Myllykangas, σύμβουλος νευρολόγος από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ανέφερε πως η έρευνα δεν έδωσε απαντήσεις και για το αν η COVID-19 συνδέεται με την έναρξη προβλημάτων μνήμης στα άτομα με το γονίδιο APOE4. «Απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης σε ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19, όπως άλλωστε και για τη βασική έρευνα που εστιάζει σην αλληλοεπίδραση του APOE4 με τη συστηματική φλεγμονή στους μηχανισμούς της μνήμης στον εγκέφαλο. Η ερευνητική μας ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι έχει ήδη εκκινήσει αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε.

Πηγή: Ygeiamou.gr

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ