Δευτέρα 20.09.2021

Κορονοϊός: Σοκάρουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ – 1 στα 4 κρούσματα είναι παιδιά

Ενα στα τέσσερα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες είναι παιδιά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, με την πανδημία να έχει μπει μετά το πρώτο σχολικό κουδούνι σε μια “ευαίσθητη” φάση κατά την οποία προβλέπεται αύξηση της μεταδοτικότητας στον παιδικό πληθυσμό.

Από το σύνολο των χθεσινών 1608 νέων κρουσμάτων, τα 387 αφορούν στις ηλικίες 0-17 ετών ενώ σε διάστημα μίας εβδομάδας έχουν καταγραφεί 3194 κρούσματα σε παιδιά. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν πλέον το 12,5% του συνόλου των κρουσμάτων κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιουνίου οι ανήλικοι ήταν το 9% του συνόλου των κρουσμάτων.

Οι προβλέψεις των ειδικών είναι σε ορισμένες περιπτώσεις δυσοίωνες , κάνοντας λόγο ακόμη και για νόσηση του 30% της σχολικής κοινότητας, ενώ παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για κλείσιμο των σχολείων μέχρι το τέλος του χρόνου εάν δεν αυξηθούν τα εμβολιαστικά ποσοστά σε εφήβους από 12 ετών και πάνω.

Το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων, όμως, είναι αυστηρό και προσεκτικά διαμορφωμένο κατά τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έτσι ώστε να προλαμβάνονται εστίες επιδημικής έξαρσης ανάμεσα στα παιδιά που δεν έχουν – ή δεν μπορούν ακόμη καθώς δεν έχει εγκριθεί το εμβόλιο – να προστατευτούν μέσω του εμβολιασμού.

Στους παιδιά Λυκείου, πάντως, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά από τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας καθώς επιπλέον 16000 έφηβοι 15-17 ετών προχώρησαν στον εμβολιασμό τους. Πλέον έχει εμβολιαστεί ένα στα τέσσερα παιδιά αυτής της ηλικίας, ενώ στα μικρότερα παιδιά για τα οποία το εμβόλιο έχει πάρει το “πράσινο φως”, ηλικίας 12 – 14 ετών, έχει εμβολιαστεί το 13%.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε στη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αυξημένη είναι και η κινητικότητα πού εμφανίζεται διεθνώς σχετικά με τα εμβόλια για τις μικρότερες ηλικίες 5 έως 11 ετών, αλλά και ακόμα μικρότερες από 6 μηνών έως 5 ετών.

“Οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται με προσαρμοσμένο για την ηλικία βέβαια δοσολογικό σχήμα των εμβολίων. Και φαίνεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές, όπως ο FDA, μετά την αίτηση των εταιρειών μπορεί να δρομολογήσουν την έγκριση με τον χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες”, τόνισε η κα Θεοδωρίδου κάνοντας με αυτό τον τρόπο σαφές ότι έρχεται η έγκριση του εμβολίου και για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ