Πέμπτη 28.03.2024

Κορονοϊός: Ποια είναι η παραλλαγή «Κένταυρος» που ήρθε στη χώρα μας – Θα φέρει το νέο κύμα;

Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε και στη χώρα μας, ωστόσο δεν θεωρείται δεδομένο σύμφωνα με τους ειδικούς ότι θα είναι αυτό που θα προκαλέσει την επόμενη επιδημική έξαρση.Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε την ΒΑ.2.75 ή “Κένταυρος” ως “παραλλαγή υπό παρακολούθηση” στις 7 Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια. Δεν έχει καταταχθεί, ωστόσο, ως παραλλαγή “ανησυχίας”, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη τα στοιχεία δε δείχνουν δυναμική στην εξάπλωσή της.

Μέχρι στιγμής οι ενδείξεις … συνωμοτούν ότι πρόκειται για πιο μολυσματικό στέλεχος συγκριτικά με τα προηγούμενα της Ομικρον. Eπισης με την εμφάνισή της, οι ιολόγοι θορυβήθηκαν από τον τεράστιο αριθμό επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει, σε σχέση με το στέλεχος BA.2, από το οποίο και θεωρείται πιθανό να έχει εξελιχθεί.

Το πρώτο κρούσμα είναι γεγονός και στη χώρα μας. Ειδικότερα, στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται ότι από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν 664 δείγματα για μεταλλάξεις. Σε όλα απομονώθηκε στέλεχος Omicron και μεταξύ αυτών σε ένα εντοπίστηκε – για πρώτη φορά – η υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ΒΑ.2.75.2. Η μικρή διαφορά στην ονομασία (με τον επιπλέον αριθμό 2 στο τέλος) δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για παραλλαγή “Κένταυρος” όπως επιβεβαίωσαν ειδικοί του ΕΟΔΥ.

Ενώ πολύ πιθανόν πρόκειται για πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού, τα στοιχεία τους μήνες κυκλοφορίας της δε δείχνουν τάση … εκτόπισης της Ομικρον 5 που είναι αυτή τη στιγμή κυρίαρχη σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

“Βάσει της εφιστάμενης εμπειρίας μας, η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής, ή η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την  υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό”, ανέφερε ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του για πιθανό νέο κύμα το επόμενο διάστημα, και πρόσθετε: “Παρότι η υποπαραλλαγή ‘κένταυρος’ ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη”.

Τα ευρωπαϊκά στοιχεία προς το παρόν επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Σύμφωνα με το ECDC, από 13 χώρες με επαρκή όγκο αλληλουχίας δειγμάτων για μεταλλάξεις, το διάστημα από τις 15 Αυγούστου έως και 28 Αυγούστου (τελευταία στοιχεία), η κατανομή της ΒΑ.2.75 ήταν 0,3% (38 ανιχνεύσεις από εννέα χώρες).

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ