Δευτέρα 08.08.2022

Κορονοϊός – Όμικρον 5: Το περίεργο σύμπτωμα που «χτυπάει» τη νύχτα

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον 5 του κορονοϊού φαίνεται πως προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα στους ασθενείς, προειδοποιεί ο δρ. Λουκ Ο’ Νιλ, καθηγητής ανοσολογίας στο Trinity College του Λονδίνου.

Όπως εξήγησε ο ίδιος μέσα σε συνέντευξη που έδωσε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Newstalk», φαίνεται πως το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος θα προκαλεί ένα νέο σύμπτωμα στους ασθενείς, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού τους ύπνου.

«Ένα επιπρόσθετο σύμπτωμα από την BA.5 που είδα πρόσφατα είναι η νυχτερινή εφίδρωση. Δεν είναι παράξενο; Η ασθένεια του κορονοϊού πλέον είναι ελαφρώς διαφορετική γιατί έχει αλλάξει ο ίδιος ο ιός», εξήγησε ο επιστήμονας.

«Σε αυτό παίζει ρόλο και η ανοσία που υπάρχει, πέρα από τις μεταλλάξεις του ιού. Το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά πως έχουμε να κάνουμε με μία ελαφρώς διαφορετική ασθένεια, με ένα από τα νέα της χαρακτηριστικά να είναι η νυχτερινή εφίδρωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι υπομεταλλάξεις της Όμικρον, BA.4 και BA.5 προκαλούν την ανησυχία των ειδικών, καθώς η υψηλή τους μεταδοτικότητα σε συνδυασμό με την ικανότητά τους να επαναμολύνουν άτομα λίγες εβδομάδες μετά την αρχική τους λοίμωξη, έχουν συνεισφέρει στην εμφάνιση ενός νέου κύματος μολύνσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Υπενθυμίζουμε ότι και στην Ελλάδα, τα κρούσματα του κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα έφτασαν σχεδόν τις 20.000 ημερησίως κατά μέσο όρο.

Μολαταύτα, ο δρ. Ο’Νιλ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επικινδυνότητα της νέας αυτής ασθένειας που προκαλεί η υπομετάλλαξη, τονίζοντας: «Το σημαντικότερο είναι πως εάν είστε εμβολιασμένοι πλήρως -και με την ενισχυτική δόση-, δεν θα ασθενήσετε βαριά. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να επαναλάβουμε».

Όμικρον 4/5 – Τα κύρια συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο σύμπτωμα είναι ο έντονος πονοκέφαλος, ο οποίος αρκετές φορές εμφανίζεται ακόμα και πριν από το θετικό τεστ.

Ακολουθεί ο υψηλός πυρετός με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 39 ή ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ο υψηλός αυτός πυρετός διαρκεί συνήθως περίπου δύο ημέρες και εξασθενεί τον οργανισμό.

«Αυτός ο πυρετός εξασθενεί τον οργανισμό και αμέσως επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με το νοσοκομείο. Όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, μένουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Έχουμε το αντιικό φάρμακο που μπορεί να το πάρει κανείς μετά από οδηγίες γιατρού οποίος θα το γράψει, και πρέπει να το πάρεις στις 3-5 μέρες, μετά δεν μπορείς να το πάρεις», τόνισε η ίδια.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα συμπτώματα, οι ειδικοί προς το παρόν θεωρούν ότι είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούν τα υπόλοιπα στελέχη, δηλαδή:

Υψηλή θερμοκρασία ή ρίγος (ρίγη) – υψηλή θερμοκρασία σημαίνει ότι αισθάνεστε ζέστη όταν αγγίζετε το στήθος ή την πλάτη σας (δεν χρειάζεται να μετρήσετε τη θερμοκρασία σας)

Νέος, συνεχής βήχας – αυτό σημαίνει πολύ βήχα για περισσότερο από μία ώρα ή τρία ή περισσότερα επεισόδια βήχα σε 24 ώρες

Απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης

Δυσκολία στην αναπνοή

Αίσθημα κούρασης ή εξάντλησης

Πόνος στο σώμα

Πονοκέφαλος

Πονόλαιμος

Βουλωμένη μύτη ή καταρροή

Απώλεια όρεξης

Διάρροια

Αίσθημα αδιαθεσίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ