Τρίτη 03.08.2021

Κορονοϊός: Με ταχείς ρυθμούς εμβολιασμοί και αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών – Τι θα γίνει με τα μπόνους των εμβολιασμένων

Ενα βήμα πριν το συνολικό άνοιγμά του για όλες τις ηλικιακές ομάδες βρίσκεται ο εμβολιαστικός κύκλος.

Μετά την πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια των πολιτών 25 έως 29 ετών έχει μείνει η ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 ετών (σήμερα εμβολιάζονται με το μονοδοσικό Johnson & Johnson) που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Ετσι, ολοι οι ενήλικοι θα μπορούν να εμβολιάζονται με όλα τα εμβόλια, δίνοντας το “πάτημα” να ξεκινήσει η περιβόητη συζήτηση περί προνομίων.

Η πρόθεση των νεότερων πολιτών να εμβολιαστούν είναι αξιοσημείωτη. Μέσα σε λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας χθες, προγραμματίστηκαν περισσότερα από 70.000 ραντεβού. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες κάτω των 30 ετών δεν εμβολιάζονται με AstraZeneca όπως έχει συστήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Μπορούν, όμως, να εμβολιαστούν με τα υπόλοιπα τρία εμβόλια, δηλαδή Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται το τείχος συλλογικής ανοσίας να διαμορφωθεί περί το 70%. Επίσης, τους επόμενους μήνες θα αποκρυσταλλωθούν οι διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους, που βέβαια θα γίνουν περισσότερο αισθητές από το φθινόπωρο εάν αφορούν σε ευκολότερη πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους, όπως εστίασης, θεάτρων, κινηματογράφων ακόμη και γηπέδων. Παράλληλα, και ενώ οι ενήλικοι πολίτες θα θωρακίζονται κατά της Covid-19, θα ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων με διπλή παρέμβαση που πραγματοποίησε την Τρίτη, εν αναμονή της εισήγησης που θα καταθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Επιτροπή Βιοηθικής. Οπως είπε, η υποχρεωτικότητα, εφόσον αποφασιστεί, θα αφορά σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, χωρίς να αποκλείεται η επέκτασή της και σε άλλες κατηγορίες.

Στο μεταξύ η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών είναι ταχεία. Την τρέχουσα εβδομάδα, τόσο την Τετάρτη όσο και χθες που είναι δύο “καθαρές” ημέρες, δηλαδή δεν επηρεάζονται από μειωμένο αριθμό τεστ, ανακοινώθηκε τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων (781 χθες). Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία έπεσαν στους 376 ενώ και ο αριθμός των θανάτων παρουσιάζει μείωση (24 θάνατοι χθες).

Εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των επιδημιολογικών δεικτών, “ξεκλειδώνει” ακόμη ένα … πακέτο μέτρων. Από αύριο η μουσική θα επιτρέπεται ξανά στην εστίαση, σε εξωτερικούς χώρους και μόνο όπου είναι καθήμενοι, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τη 1.30 τα ξημερώματα. Τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων, επανεκκινούν όλες οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων, τα κέντρα διά βίου μάθησης των ΑΕΙ, όπως και τα φροντιστήρια για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ