Τρίτη 31.01.2023

Κορωνοϊός – Μαγιορκίνης: Αν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει μια απειλή, είναι η παραλλαγή στις ΗΠΑ

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Κίνα» επεσήμανε ο καθηγητής

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, διευκρίνισε ότι «δεν βλέπει να βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα» ενώ χαρακτήρισε «απειλή» την παραλλαγή κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η συγκεκριμένη έξαρση είναι διαχειρίσιμη.

Ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ, επιχείρησε να αναλύσει το νέο μέτρο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με το οποίο γίνεται υποχρεωτικό το τεστ ανίχνευσης covid και η χρήση μάσκας στους ταξιδιώτες από την Κίνα. «Εάν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία είναι υποχρεωτικό (το τεστ και η χρήση μάσκας). Αν δεν έχει εκδοθεί, δεν είναι υποχρεωτικό ακόμα», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης. «Δεν αποκλείω να έχουν ενημερωθεί οι επιβάτες και να το έχουν κάνει, αλλά άπαξ και δεν είναι (ενημερωμένοι), άμα δεν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία, δεν είναι πιθανόν να μην είναι ακόμα υποχρεωτικό. Οι οδηγίες έχουν εκδοθεί και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα γίνει υποχρεωτικό, αν δεν έχει ήδη προλάβει να γίνει», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το εάν υφίσταται μία μετωπική σύγκρουση μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «Να θυμίσω ότι όταν ξεκίνησε η πανδημία η Κίνα απομόνωσε το στέλεχος πολύ γρήγορα, δηλαδή εντός των πρώτων 10 ημερών του Ιανουαρίου του 2020 και έγινε διαθέσιμη η αλληλουχία. Έγινε γνωστό λοιπόν στην παγκόσμια κοινότητα αμέσως και αυτό βοήθησε στο να αναπτυχθούν τα εμβόλια πολύ γρήγορα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, δεν θα είχαμε τόσο γρήγορα τα εμβόλια. Δεν θεωρώ ότι η Κίνα κρύβει κάτι αυτή τη στιγμή και δεν το θεωρώ για δύο λόγους. Πρώτον: Εάν υπήρχε ένα στέλεχος το οποίο δημιουργούσε όλη αυτή την έξαρση και 10 Κινέζους ή 10 ταξιδιώτες να ελέγχαμε, θα το είχαμε βρει. Μιλώντας ξεκάθαρα, επιστημονικά και επιδημιολογικά, δεν υπάρχει ανησυχία από αυτό που συμβαίνει στην Κίνα για να μεταδοθεί, να προκαλέσει κάποιο “ντόμινο” που λένε κάποιοι στην Ευρώπη. Δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει ο Σι, το λένε και επιστήμονες. Επιστημονικά λοιπόν και επιδημιολογικά δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος. Το άλλο στοιχείο, ότι αν υπήρχε ένα στέλεχος το οποίο ήταν επικίνδυνο, η ίδια η πολιτική ηγεσία της Κίνας θα το χρησιμοποιούσε πολιτικά για να διατηρήσει την πολιτική ζωή, την οποία την πολέμησε».

«Το νέο επιθετικό στέλεχος στις ΗΠΑ προβληματίζει»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο στέλεχος κορωνοϊού στις ΗΠΑ. «Αν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει μια απειλή, είναι η μετάλλαξη. Είναι η παραλλαγή, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες». Σημείωσε επίσης, ότι η συγκεκριμένη έξαρση είναι διαχειρίσιμη. «Έχει συμπέσει με τη χειμερινή έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι λιγάκι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν οφείλεται στην αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της βαρυχειμωνιάς που είχανε, γιατί είχαν βαρύ χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε ήταν αναμενόμενο να δουν αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού αυτή τη χρονική περίοδο. Οπότε είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν ήταν η βαρυχειμωνιά ή το στέλεχος από μόνο του. Χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν βλέπουμε κάτι δραματικό. Δεν βλέπουμε δηλαδή ούτε καν την έξαρση που είδαμε μέσα στο καλοκαίρι, η οποία ήταν κι αυτή πλήρως διαχειρίσιμη. Θεωρώ ότι προς το παρόν και με τα στοιχεία που έχουμε δεν θα μεταβληθεί η υγειονομική κατάσταση της χώρας για τους επόμενους έναν με δύο μήνες».

«Το Σύστημα Υγείας αντέχει»

Ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε επιπλέον, ότι «δεν βλέπει να βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα. Σίγουρα έχουμε δει ότι η μεγάλη ύφεση έρχεται γύρω στον Μάιο με Ιούνιο, οπότε εκεί θα έχουμε την πολύ μεγάλη ύφεση, αλλά ακόμα είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση πάντως ότι θα χρειαστούν μέτρα σε αυτή τη φάση» ενώ συνέχισε  λέγοντας πως «είχαμε μια μικρή αύξηση των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες της τάξης του 50%, αλλά είναι κάτι πλήρως διαχειρίσιμο και το έχουμε ξαναδεί να γίνεται» για να καταλήξει στο ότι «το Σύστημα Υγείας αντέχει, γιατί φτιάχτηκε για να αντέχει πολύ υψηλότερες πιέσεις. Να θυμίσω», είπε ο κ. Μαγιορκίνης, «ότι άλλες χρονιές είχαμε αναμονές για τους ανθρώπους που είχαν γρίπη. πλέον δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Άρα λοιπόν έχουμε ένα Σύστημα το οποίο καλώς ενισχύθηκε. Χρειάστηκε όμως να περάσουμε μια πανδημία για να φτιάξουμε ένα ισχυρό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίζει τα αναπνευστικά νοσήματα».

Πηγή: Ygeiamou.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ