Δευτέρα 02.08.2021

Κορονοϊός: «Κόκκινος συναγερμός» για αύξηση κρουσμάτων – Σε εξέλιξη επιχείρηση πειθούς και εμβολιασμών «πόρτα – πόρτα»

Κορονοϊός: Συναγερμός έχει σημάνει σε ειδικούς και κυβέρνηση από την αύξηση των κρουσμάτων της εβδομάδας που πέρασε και βρίσκονται επί ποδός να αποτραπούν όσο το δυνατόν μεγάλες εξάρσεις.

Τα νησιά και άλλες παραθεριστικές περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας καθώς εκεί είναι που επικρατεί χαλαρότητα λόγω καλοκαιρινών διακοπών και συγκεντρώνεται πλήθος επισκεπτών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι νέοι και ανεμβολίαστοι.

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Στη σύσκεψη θα συμμετέχει η ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας. Στόχος είναι η συνδρομή των τοπικών αρχών στην προσπάθεια πειθούς υπέρ του εμβολιασμού.

Με στοχευμένες δράσεις εμβολιασμού μέσω Κινητών Ομάδων θα επιχειρηθεί να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Από αύριο ξεκινά και το νέο πρόγραμμα της επιχείρησης «Ελευθερία», δηλαδή οι εμβολιασμοί σε χωριά και απομακρυσμένες περιοχές από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ. Η νέα δράση ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, από την Κρήτη όπου βρισκόταν περιοδεία την προηγούμενη εβδομάδα. Από το νησί της Κρήτης θα γίνει η αρχή και θα επεκταθεί στη συνέχεια όπου χρειαστεί.

Το κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας εβδομάδας είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που για την προηγούμενη εβδομάδα έπεσε κατά πέντε χρόνια φτάνοντας τα 27 έτη. Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο στους νέους 18-24 ετών και στη συνέχεια την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών. Συνολικά οι ηλικίες από 18 έως 34 ετών, αφορούν στο 60% των νέων περιστατικών κορονοϊού.

Αυτές είναι και οι ηλικίες που «απειλούνται» περισσότερο από το τέταρτο κύμα καθώς έχουν τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, ως οι τελευταίοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέοι 18-24 ετών μέχρι και την περασμένη Δευτέρα είχαν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει ραντεβού σε ποσοστό 20%. Ετσι, σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα που επιδεικνύουν λόγω καλοκαιριού – ανάλογη συμπεριφορά παρατηρούταν και πέρυσι με τη διαφορά ότι το ιικό φορτίο το περυσινό καλοκαίρι ήταν πολύ χαμηλό – θεωρείται ότι θα είναι αυτοί που θα «οδηγήσουν» το τέταρτο κύμα.

Στα νησιά ήδη καταγράφονται μικρότερες ή μεγαλύτερες συρροές με αποτέλεσμα να «ανεβαίνουν» επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού – τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μύκονος. Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ περιλαμβάνει κρούσματα σε διάφορα νησιά. Ενδεικτικά, στην Κέρκυρα χθες εντοπίστηκαν έξι περιστατικά, στη Λέσβο δύο, στη Μύκονο τρία, στη Ρόδο πέντε, στα Χανιά επτά.

Μαζί με τις νεότερες ηλικίες που δεν έχουν θωρακιστεί έναντι της Covid-19, στη «δίνη» του επόμενου κύματος θα βρεθούν, φυσικά, και ανεμβολίαστοι όλων των ηλικιών, με όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν ακόμη σπεύσει σε εμβολιαστικό κέντρο να κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση και θάνατο.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός είναι το μόνο «όπλο» να μην κινδυνεύσει κάποιος από τον ιό και τις παραλλαγές του. Στην ηλικιακή ομάδα 60-80 ετών στο σύνολο των διασωληνωμένων των τελευταίων τριών μηνών στη χώρα μας, το 99,08% ήταν ανεμβολίαστοι. Στην ίδια ηλιακή ομάδα στο σύνολο των θανόντων των τριών τελευταίων μηνών στη, το 99,02% ήταν ανεμβολίαστοι.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ