Κυριακή 28.11.2021

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη «Μ» είναι 10 φορές πιο ανθεκτική στα αντισώματα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη «Μ» (Mu) του SARS-CoV-2, που είναι τουλάχιστον δέκα φορές πιο ανθεκτική στα αντισώματα από ό,τι το αρχικό στέλεχος του ιού, κρούουν Ιάπωνες επιστήμονες σε μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».

Τα ευρήματα της έρευνάς τους δείχνουν πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη, που εντοπίστηκε αρχικώς τον Αύγουστο στην Κολομβία, είναι ανθεκτική στα αντισώματα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, την ώρα που οι παραλλαγές «Γάμα» και «Λάμδα» είναι 2,9 και 3,4 φορές πιο ανθεκτικές, αντίστοιχα. Δοκιμές έγιναν και σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο mRNA των Pfizer/BioNTech. Το σκεύασμα κατάφερε μόνο μερικώς να εξουδετερώσει την παραλλαγή «Μ», καθώς ήταν 9,1 φορές πιο ανθεκτική από το αρχικό στέλεχος.

Η μετάλλαξη «Μ» (Β.1.621) είναι η τελευταία του SARS-CoV-2 που ταξινομήθηκε ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τον Αύγουστο κυριάρχησε στην Κολομβία και αργότερα εντοπίστηκε σε 43 χώρες σε όλο τον κόσμο, ωστόσο αργότερα υποχώρησε, καθώς υπερίσχυσε η μεταδοτικότερη μετάλλαξη «Δέλτα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ισχυρή εξάπλωση της παραλλαγής στη χώρα της Λατινικής Αμερικής οφείλεται σε μια σειρά μεταλλάξεων στον τομέα δέσμευσης του υποδοχέα και σε μεταλλάξεις σε άλλες περιοχές της ακίδας πρωτεΐνης. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς για ποιο λόγο η παραλλαγή εξαπλώθηκε μόνο στην Κολομβία. Πάντως, οι επιστήμονες, δεδομένης της ανθεκτικότητας που εμφανίζει η μετάλλαξη «Μ», ζητούν από τον ΠΟΥ να αναβαθμιστεί ο χαρακτηρισμός κινδύνου της παραλλαγής σε «μετάλλαξη ανησυχίας» – μαζί με την «Αλφα», τη «Βήτα», τη «Γάμα» και τη «Δέλτα».

Η μετάλλαξη «Μ» δεν είναι ο μόνος λόγος ανησυχίας των ειδικών, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» + (Delta plus) έχει κάνει δυναμική εμφάνιση στη Βρετανία (καταγράφεται σε ΗΠΑ και Δανία) και οι επιστήμονες ακόμα μελετούν και δεν γνωρίζουν αν έχει μεγαλύτερη λοιμογόνο δράση ή μεταδοτικότητα. Πάντως, εκτιμούν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά, καθώς αποτελεί υποκατηγορία της «Δέλτα».

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ