Τρίτη 21.09.2021

Κορονοϊός – εμβόλια: Αγώνας δρόμου για το τείχος ανοσίας – Τι ποσοστό του πληθυσμού είναι καλυμμένο

Σε έναν αγώνα για την αύξηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης επιδίδονται κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές μέσα στον Αύγουστο.  Ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού για να “χτιστεί” το τείχος της συλλογικής ανοσίας θεωρείται πλέον με την κυκλοφορία της μετάλλαξης “Δέλτα” μικρό ποσοστό και εκτιμάται ότι πρέπει να ξεπεραστεί το 80%.

Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί παρουσιάζουν κάμψη με το “στοίχημα” να είναι ακόμη μεγαλύτερο τις επόμενες δύο εβδομάδες που οι περισσότεροι βρίσκονται διακοπές.

Σήμερα με τουλάχιστον μια δόση είναι εμβολιασμένο το 53,4% του γενικού πληθυσμού και 63% του ενήλικου πληθυσμού, και πλήρως εμβολιασμένο το 46,8 του γενικού πληθυσμού, που αντιστοιχεί στο 55% του ενήλικου.

Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τα προγραμματισμένα ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα είναι μειωμένα σε σχέση με όσα υπάρχουν αυτές τις ημέρες. Τα περισσότερα αφορούν σε δεύτερες δόσεις, δηλαδή ανθρώπους που έχουν κάνει την πρώτη δόση και η δεύτερη πέφτει εν μέσω της “χαλαρής” περιόδου. Καταγράφεται, επομένως, αναιμικό ενδιαφέρον για πρώτες δόσεις από πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι, κάτι που φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους χθεσινούς περίπου 75000 εμβολιασμούς, οι 60.903 αφορούσαν σε δεύτερες δόσεις και μόλις οι 17.150 σε πρώτες δόσεις.

“Ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών- ενώ η δυναμικότητα του συστήματος είναι περισσότερη, όπως έχετε δει και εσείς, μπορούμε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς- αυτός μειώνεται. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει και στη δική μας χώρα αλλά συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραπέμψω στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, επεσήμανε ο συντονιστής της επιχείρησης “Ελευθερία”.

Εξήγησε βέβαια ότι στις ηλικιακές ομάδες, των νεότερων πολιτών, που άνοιξαν τελευταίες καταγράφεται σημαντική αύξηση. “Ειδικά στην ομάδα 18- 24 που είχε ανοίξει αρκετά νωθρά βλέπουμε μια πολύ σημαντική συμμετοχή τις τελευταίες μέρες”, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους εκτιμώντας ότι τόσο στην ομάδα 18- 24 ετών όσο και στην 25-29 ετών η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 50%.

Αναφορικά με το τείχος ανοσίας δεν είναι γνωστό πότε θα μπορέσει να φτάσει στο σημείο έτσι ώστε να μειώσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα την κυκλοφορία του ιού.  “Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί τόσο καλύτερο είναι. Δεν χωράει αμφιβολία σε αυτό”, είπε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και πρόσθεσε: “Δεν είναι ένα θεωρητικό νούμερο, 70 ή 80% και μπορεί να ρωτήσουμε κάποιους επιστήμονες και να σας πούνε 75%. Θα πρέπει να δοθεί στην ατομική βάση του καθενός. Η ατομική βάση του καθενός δεν θα πρέπει να είναι τόσο το άγχος σε μας να πείσουμε αλλά ο καθένας να αναλογιστεί, μετά από ενάμιση χρόνο Covid, αν οι κίνδυνοι από το εμβόλιο ή οτιδήποτε υπάρχει σε παρενέργεια, αν συγκρίνονται με τις σοβαρές μέχρι και θανατηφόρες επιπτώσεις της Covid. Αν κάποιος νοσήσει από Covid. Και εμένα, αν μου επιτρέπετε, σε αυτή την βάση πρέπει να μπαίνει. Όχι στην βάση αν θα πετύχουμε σε 10 μέρες το 70% ή σε 20 μέρες το 70% αλλά κάποιος που έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί αν έχει συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις της Covid”.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ