Τετάρτη 16.06.2021

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης εάν έχω κιρσούς;

Οι περιπτώσεις θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό για την νόσο Covid-19, αν και σπάνιες εγείρουν μια ανησυχία σε όσους έχουν κιρσούς. Ο κύριος Νίκος Παρασκευάς Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Β’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο ΥΓΕΙΑ και Υπεύθυνος Ιατρείου Αγγειακών Δυσπλασιών του ΜΗΤΕΡΑ ξεδιαλύνει το τοπίο σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και τις θρομβώσεις σε περίπτωση κιρσών

Κιρσοί χωρίς θεραπεία χειροτερεύουν σταδιακά σε αριθμό και μέγεθος και ευθύνονται για επιπλοκές μεταβλητής σοβαρότητας όπως η επιπολής φλεβική θρόμβωση εξαιτίας της φλεβικής στάσης, δηλαδή του αίματος που λιμνάζει μέσα στις παθολογικές φλέβες. Πρόκειται για μια επιπλοκή που συνήθως δεν είναι σοβαρή αλλά υπάρχουν περιπτώσεις προέκτασης στο εν τω βάθει δίκτυο (κίνδυνος εν τω βάθει θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής). Παραδείγματος χάριν στη Γαλλία προ-Covid ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής ήταν 1 έως 2 περιπτώσεις ανά 1.000 κατοίκους ετησίως στο γενικό πληθυσμό.

Με την επιδημία του COVID κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας υπήρξε μεγάλη αύξηση της θρομβοεμβολικής νόσου λόγω του μεγάλου ποσοστού νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 που έκαναν θρομβώσεις χωρίς απαραίτητα να έχουν προϋπάρχουσα φλεβική νόσο. Πλέον για την αποφυγή αυτής της επιπλοκής, όλοι οι ασθενείς που κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο λόγω κορονοϊού, λαμβάνουν πλέον αντιπηκτική αγωγή.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ