Παρασκευή 29.03.2024

Κορωνοϊός: «Δεν τελειώσαμε με την πανδημία» – Τι λέει στον ΕΤ ο Δημήτρης Παρασκευής

Διατηρείται το τρίτο επιδημικό κύμα στην Ελλάδα, με τις επόμενες ημέρες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες σε σχέση με την επίδραση του Πάσχα και τη χαλαρότητα που το συνόδευσε στη διασπορά του ιού.

Οι… ταχύτητες, όμως, των εμβολιασμένων πολιτών εμπνέουν αισιοδοξία ότι η πτωτική επιδημιολογική πορεία θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό. Οσο το δυνατόν πιο γρήγορα χτίζεται το τείχος ανοσίας τόσο η χώρα θα γλιτώσει από τα μεταλλαγμένα στελέχη που είναι αρκετά και κάποια από τα οποία επίφοβα ότι μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Καταγράφεται σαφής μείωση στον αριθμό των νοσηλειών εδώ και τρεις εβδομάδες. Εχουμε όμως δρόμο ακόμη μέχρι να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, είναι λάθος να σχηματίζεται αυτή η εικόνα. Εάν όλα προχωρήσουν όπως σήμερα, θα μειώνεται όλο και περισσότερο η επιβάρυνση», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.

Ο ίδιος προσθέτει ότι τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δεν είναι ενδεικτικά καθώς ήταν οι ημέρες του Πάσχα και τα τεστ λιγότερα. Επίσης, δεν έχει περάσει ικανό διάστημα από τις αργίες του Πάσχα ώστε να εκτιμηθεί εάν η χαλάρωση και οι μετακινήσεις έφεραν αύξηση της μεταδοτικότητας.

Το «καμπανάκι» για το Πάσχα έκρουσε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, την Παρασκευή, επισημαίνοντας ότι αναμένονται τοπικές επιδημίες και «υπάρχουν ήδη τέτοιες ενδείξεις», όπως είπε. «Σε αυτή τη φάση δεν αρκούν οι εμβολιασμοί και ο καλός καιρός για να ελέγξουμε την επιδημία», τόνισε η γνωστή καθηγήτρια, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά τη σημασία διατήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ covid στην επικράτεια που ανέρχεται σε 82% δείχνει εμφατικά ότι η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στο σημείο να εξέρχεται από την υγειονομική κρίση. Ανησυχία προκαλούν και τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, ειδικά της βρετανικής μετάλλαξης και ακόμη μίας, της Β.1.1.318, που «κυριαρχούν». Οσον αφορά στη βρετανική, έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι περισσότερο επιθετική συγκριτικά με το κυρίως στέλεχος που κυκλοφορούσε στα πρώτα δύο κύματα. Για την Β.1.1.318, όμως, απαιτείται ακόμη χρόνος ώστε να αποδειχθεί η μεταδοτικότητά της. Θεωρείται πάντως ότι η μετάλλαξη Ε484Κ που φέρει ενδεχομένως «ξεγλιστρά» από τα εμβόλια. Το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος καταγράφει συνολικά 812 περιστατικά στην Ελλάδα.

Κορωνοϊός: Πάνω από 5,4 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τέλος Μαΐου

Οι ελπίδες έρχονται από το «μέτωπο» των εμβολίων. Εως το τέλος Μαΐου εκτιμάται ότι το σύνολο των εμβολιασμών θα έχει ξεπεράσει τους 5.400.000. Στην εμβολιαστική εκστρατεία συμμετέχουν όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών και από τα τέλη Ιουνίου, με αρχές Ιουλίου όλοι οι ενήλικοι πολίτες θα μπορούν να εμβολιάζονται εφόσον το επιθυμούν κατά της Covid-19. Οι νεότεροι πολίτες που έχουν ενταχθεί από τη Μεγάλη Εβδομάδα στην επιχείρηση «Ελευθερία» έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, με τις υγειονομικές αρχές να εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τη συμμετοχή των ηλικιών 30 έως 44 ετών.

Το επόμενο διάστημα, έως τα τέλη Μαΐου, οι ηλικιακές ομάδες 30-39 ετών και 40-44 ετών θα έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού και με τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια. Παράλληλα, αναπτύσσονται συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και εμβολιασμούς θα πραγματοποιούν, επίσης, ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ