Τετάρτη 28.07.2021

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, όχι ακόμη η πίεση στις ΜΕΘ – Το νέο προφίλ των νοσηλευόμενων

Σταδιακή αύξηση των ασθενών που εισάγονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες παρά το γεγονός ότι δεν καταγράφεται ακόμη πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της επιδημικής έξαρσης που καταγράφει η χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες Κυριακή οι νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα ανέβηκαν περαιτέρω σε σχέση με τις εισαγωγές του Σαββάτου (132) και οι νοσηλευόμενοι σε όλες τις κλίνες, τόσο απλές όσο και ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης) οδηγούνται στο να σπάσουν το όριο των 1000 (έως χθες βράδυ νοσηλεύονταν σχεδόν 900 ασθενείς). Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά σε σχέση με τον περασμένο μήνα όταν  όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες ήταν σε πτώση, στις 29 Ιουνίου ημέρα από την οποία τα κρούσματα ξεκίνησαν να … παίρνουν την ανηφόρα με ταχύ ρυθμό, οι ημερήσιες εισαγωγές  στα νοσοκομεία ήταν 33 και ο μέσος όρος εισαγωγών επταημέρου ήταν 46 ασθενείς. Πλέον ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ξεπερνά τους 100 ασθενείς.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, ωστόσο, συνεχίζει να είναι πτωτικός. Εως χθες  με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους νοσηλεύονταν 123 ασθενείς, ενώ τρεις εβδομάδες πριν οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 204. Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι γνωστό πλέον ότι ακολουθεί κρούσματα και νοσηλείες, όμως, στο τωρινό επιδημικό κύμα υπάρχει μια διαφορά στο προφίλ κρουσμάτων και κατά συνέπεια νοσηλευόμενων. Πρόκειται για νεότερους πολίτες που νοσούν ως επί το πλείστον στο σπίτι ή εφόσον χρειαστούν νοσοκομείο μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία σε απλές κλίνες και για λιγότερες ημέρες. Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι οι νέοι είναι άτρωτοι και δεν κινδυνεύουν με βαριές επιπλοκές της νόσου Covid-19.

Ενας στους δυο νοσηλευόμενους ασθενείς είναι νέοι πολίτες, ηλικίας κάτω των 54 ετών. Αντιθέτως, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, εφτά στους δέκα νοσηλευόμενους ήταν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει στα 26 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, το 80% των νέων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.

Προς το παρόν, δεν παρατηρείται ίδιας έντασης μετατόπιση του φορτίου από τις νεαρές ηλικίες στις μεγαλύτερες, λόγω του εμβολιασμού, με συνέπεια το προφίλ νοσηρότητας να είναι πιο ελαφρύ σε σχέση με το κύμα του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Κατά την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, καταγράφηκε μια σαφής αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες 55 έως 64 ετών ομάδα ηλικιών που η εμβολιαστική κάλυψη (περίπου 70%) θεωρείται σχετικά χαμηλή από τους επιστήμονες. Μέσα σε δύο εβδομάδες καταγράφηκαν 5300 νέα κρούσματα σε πολίτες άνω των 40 ετών. Γεγονός – “καμπανάκι” καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, να χρειαστούν Εντατική και να έχουν μοιραία κατάληξη.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ