Δευτέρα 06.12.2021

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Με δεδομένη την ανοδική πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τις αυξανόμενες ανάγκες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το υπουργείο Υγείας καταρτίζει για ακόμη μία φορά σχέδια ώστε τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στη ζήτηση τόσο για την Covid-19 όσο και άλλα προβλήματα υγείας.

Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή – πιθανώς ακόμη και σήμερα – το υπουργείο προωθεί οικονομικά κίνητρα για γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων προκειμένου να ενισχυθούν με προσωπικό τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση θα αφορά σε αποζημίωση των εφημεριών γιατρών που εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν στο ΕΣΥ. Εμφαση θα δοθεί σε κρίσιμες ειδικότητες όπως είναι οι εντατικολόγοι και οι αναισθησιολόγοι.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου αποκάλυψε ότι έρχονται μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς, τόνισε ότι σήμερα οι ανάγκες σε προσωπικό είναι αυξημένες κατά περίπου 50%. «Αυτό, όχι μόνο γιατί τα περιστατικά Covid-19 είναι περισσότερα, αλλά και επειδή οι ασθενείς που προσβάλλονται από κορονοϊό είναι πολύ βαρύτερα. Χρειάζονται οξυγόνο σε υψηλές ροές και θέλουν συνεχή παρακολούθηση. Αρα σήμερα, σε μια Παθολογική ή Πνευμονολογική κλινική χρειάζονται οι διπλάσιοι ή και παραπάνω γιατροί και νοσηλευτές σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Παρ’ ότι ήδη έχουν αυξηθεί οι θέσεις των υπηρετούντων κατά πολλές χιλιάδες, αυτήν τη στιγμή, με την αρχή του τέταρτου κύματος, χρειαζόμαστε κι άλλους και τους καλούμε να έρθουν, βελτιώνοντας και τις οικονομικές απολαβές», ανέφερε συγκεκριμένα.

Το μεγάλο πρόβλημα

Η κυρία Γκάγκα είχε εξηγήσει στην επίσημη ενημέρωση της Πέμπτης ακριβώς πώς λειτουργεί το ΕΣΥ υπό πίεση – έχοντάς τη βιώσει και η ίδια τους 18 μήνες ως μάχιμη γιατρός στο «Σωτηρία». «Μπορεί να χρειαστεί να έχεις τρεις διασωληνωμένους και τέσσερις ανθρώπους σε high flow. Που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι από πάνω τους.

Και οι κοινοί θάλαμοι νοσηλείας έχουν τρία, τέσσερα, πέντε κρεβάτια. Οι κλινικές μπορεί να έχουν πέντε θαλάμους. Δεν μπορούμε να έχουμε προσωπικό σε κάθε θάλαμο. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα και για το προσωπικό που ζορίζεται πάρα πολύ αλλά κάθε Σύστημα έχει αντοχές», επεσήμανε.

Αύξηση διασωληνωμένων

Οι δείκτες της πανδημίας βρίσκονται σε ανοδική πορεία, όπως δείχνουν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Ενδεικτικοί των μεγάλων αναγκών στα νοσοκομεία είναι οι αριθμοί νέων νοσηλειών και διασωληνωμένων. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους χθες ανέβηκαν στους 365, ενώ ένα 48ωρο πριν ανέρχονταν σε 348. Παράλληλα, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία το Σάββατο ανήλθαν σε… 253 και ο μέσος όρος εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου είναι 226 ασθενείς. Μέσα στο Σαββατοκύριακο στη χώρα μας καταγράφηκαν συνολικά 5.297 κρούσματα και 73 θάνατοι.

Την ίδια στιγμή που δίνονται κίνητρα στους γιατρούς να συνδράμουν στη «μάχη» που δίνεται στα νοσηλευτικά ιδρύματα, το υπουργείο Υγείας ενισχύει την προσπάθεια πειθούς προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία που παρουσιάζει κάμψη. Πιο αναλυτικά, και όπως έχει ήδη προαναγγείλει η κυρία Γκάγκα, ξεκινά ένα online forum για ερωτήσεις και απαντήσεις, όπου θα μπορεί ο καθένας να διατυπώνει τις απορίες του και να παίρνει απάντηση από γιατρούς. Η ψηφιακή πλατφόρμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί και, έτσι, εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί σύντομα. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να δημιουργηθεί και τηλεφωνική γραμμή για την οποία σχεδιάζονται οι λεπτομέρειες έτσι ώστε να μην υπάρχει αναμονή για τους πολίτες, την οποία θα χρεώνονται.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:59 μμ

Καμικάζι