Παρασκευή 27.01.2023

Κοροναϊος: Τι γνωρίζουμε για το στέλεχος XBB.1.5 που έχει προκαλέσει συναγερμό στις ΗΠΑ -Τα πρώτα στοιχεία

Δρουν τα εμβόλια και οι θεραπείες κατά του XBB.1.5;

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό TIME, η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που ονομάζεται XBB.1.5, είναι απόγονος της Όμικρον και συνδέεται στενά με την παραλλαγή XBB, η οποία εξαπλώθηκε ευρέως στη Σιγκαπούρη και την Ινδία το περασμένο φθινόπωρο.

Μια μελέτη του Δεκεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Cell έδειξε ότι το στέλεχος XBB είναι καλύτερο στην αποφυγή της ανοσολογικής άμυνας που αποκτάται από τον εμβολιασμό και την προηγούμενη μόλυνση, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές. «Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης», προειδοποίησε μια ομάδα του ΠΟΥ τον Οκτώβριο – αν και η ομάδα είχε τονίσει τότε ότι το XBB δεν φαίνεται να προκαλεί σημαντικά πιο σοβαρή ασθένεια από τα προηγούμενα στελέχη.

 Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το στέλεχος XBB.1.5

Παράλληλα με την ικανότητά του να παρακάμπτει τους ανοσολογικούς αποκλεισμούς, η XBB.1.5 φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, χάρη σε ορισμένες βασικές μεταλλάξεις που προέκυψαν κατά την εξέλιξη του ιού. Αυτές οι αλλαγές πυροδοτούν τις ανησυχίες για αύξηση των κρουσμάτων αυτό το χειμώνα, ιδιαίτερα λόγω των χαμηλών ποσοστών αναμνηστικών εμβολίων και των χαλαρών μέτρων αντιμετώπισης της νόσου.

 Πόσο διαδεδομένο είναι το στέλεχος XBB.1.5 στις ΗΠΑ;

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, το XBB.1.5 αντιπροσώπευε το 40,5% των νέων αλληλουχημένων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Αυτή τη στιγμή προκαλεί περίπου το 75% των νέων κρουσμάτων στα βορειοανατολικά, τα οποία συχνά αποτελούν «καμπανάκι» για την υπόλοιπη χώρα.

Εθνικά αντιπροσωπευτικά διαγνωστικά δεδομένα από τη Walgreens, έναν πάροχο δοκιμών COVID-19 σε όλες τις ΗΠΑ, δείχνουν ότι σχεδόν το 40% των τεστ είναι πλέον θετικά, αν και δεν είναι δυνατό να πούμε πόσες από αυτές τις λοιμώξεις οφείλονταν στο XBB.1.5. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αρχίζουν επίσης να ανεβαίνουν σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC.

Εθνικά αντιπροσωπευτικά διαγνωστικά δεδομένα από την Walgreens, έναν πάροχο δοκιμών COVID-19 σε όλες τις ΗΠΑ, δείχνουν ότι σχεδόν το 40% των δοκιμών είναι τώρα θετικές, αν και δεν είναι δυνατόν να πούμε πόσες από αυτές τις λοιμώξεις οφείλονται στο XBB.1.5. Οι νοσηλείες αρχίζουν επίσης να αυξάνονται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του CDC.

 Δρουν τα εμβόλια και οι θεραπείες κατά του XBB.1.5;

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη πολλά δεδομένα για το XBB.1.5, η έρευνα για το συγγενικό του XBB παρέχει κάποιες ενδείξεις. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο New England Journal of Medicine (και βασίζεται σε μικρό αριθμό ατόμων) υποδηλώνει ότι, ενώ ο XBB είναι πιο ανοσοποιητικός από τις προηγούμενες εκδόσεις του ιού, τα άτομα που έχουν λάβει το ενημερωμένο διμερές αναμνηστικό προστατεύονται καλύτερα από αυτόν από ό,τι εκείνα που δεν το έχουν λάβει. Μόλις το 15% των ατόμων στις ΗΠΑ ηλικίας 5 ετών και άνω έχουν λάβει το διμερές αναμνηστικό, σύμφωνα με το CDC, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι επί του παρόντος προστατευμένοι όσο θα μπορούσαν έναντι της νέας παραλλαγής.

Το κατά πόσον οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα είναι αποτελεσματικές κατά του XBB.1.5 είναι μια άλλη ανησυχία. Το φθινόπωρο του 2022, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας αναγνώρισαν ότι ορισμένες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν λειτουργούν καλά κατά των νεότερων παραλλαγών, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που δεν ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια. Η πρόσφατη μελέτη του περιοδικού Cell διαπίστωσε ότι αυτές οι θεραπείες δεν λειτούργησαν σε μεγάλο βαθμό κατά του XBB, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για το XBB.1.5.

 Θα οδηγήσει το XBB.1.5 σε νέο κύμα μακράς covid;

Το Long-covid, το όνομα για τα διαρκή και συχνά εξουθενωτικά συμπτώματα που ακολουθούν ένα κρούσμα COVID-19, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι εμβολιασμένοι και είχαν αρχικά ήπια νόσο.

Ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα άτομα που μολύνθηκαν από προηγούμενες παραλλαγές του Omicron είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Long-covidσε σχέση με εκείνους που μολύνθηκαν από την «Δέλτα». Αλλά αν το XBB.1.5 εξαπλωθεί ευρέως, ακόμη και ένα μικρό ποσοστό ατόμων που εμφανίζουν μακροχρόνιες επιπλοκές θα μπορούσε να σημαίνει πολλά νέα κρούσματα Long-covid.

Το περιοδικό Time καταλήγει αναφέροντας ότι «η αποφυγή μόλυνσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε υγιείς τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε όλες τις συνήθεις συμβουλές: μείνετε ενημερωμένοι για τα εμβόλια και τα ενισχυτικά, φορέστε μάσκα υψηλής ποιότητας σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους, συναντηθείτε με άλλους σε εξωτερικούς χώρους ή σε καλά αεριζόμενους χώρους, εάν είναι δυνατόν και σκεφτείτε να αποφύγετε ομαδικές συγκεντρώσεις εάν τα ποσοστά μόλυνσης είναι υψηλά στην περιοχή σας».

Πηγή: Parapolitika.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ