Δευτέρα 06.12.2021

Κοροναϊός – Ερχονται τα πάνω κάτω για ανεμβολίαστους – Πού δεν ισχύει το αρνητικό τεστ

Ο πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα τόσο σε εκείνους που είναι 60 ετών και πάνω όσο και στους ανεμβολίαστους ενηλίκους οι οποίοι καλούνται από την ερχόμενη Δευτέρα, να δουν την ελευθερία των μετακινήσεων τους να περικόπτεται σημαντικά

Καθώς η πανδημία σαρώνει τη χώρα προκαλώντας καθημερινά δεκάδες θανάτους, κυρίως ανεμβολίαστων και ηλικιωμένων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε με διάγγελμα του το βράδυ της Πέμπτης, τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για δύο μεγάλες κατηγορίες πολιτών που όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, είναι εκείνοι που ως επί το πλείστον χάνουν τις ζωές τους στις ΜΕΘ αλλά και συμβάλλουν στην διασπορά του ιού.

Διπλό μήνυμα

Ο πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα τόσο σε εκείνους που είναι 60 ετών και πάνω όσο και στους ανεμβολίαστους ενηλίκους οι οποίοι καλούνται από την ερχόμενη Δευτέρα, να δουν την ελευθερία των μετακινήσεων τους να περικόπτεται σημαντικά, σε μία προσπάθεια, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να αντιληφθούν την αξία του εμβολιασμού όχι μόνο για τη δική τους τη ζωή αλλά των υπολοίπων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για πανδημία ανεμβολίαστων όμως έσπευσε και να ανακοινώσει την πρόληψη γιατρών στη θέση των χιλιάδων υγειονομικών που έχουν αφήσει την πρώτη γραμμήτης μάχης, επειδή τέθηκαν σε αναστολή αρνούμενοι να εμβολιαστούν.

Χάος στις ΜΕΘ

Με την κατάσταση στις ΜΕΘ να είναι χαοτική και τα νοσοκομεία στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα βουλιάζουν, και τους νεκρούς στη χώρα να πλησιάζουν τις 17.100, η κυβέρνηση επιχειρεί με μία νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων να περιορίσει όσο γίνεται τη διασπορά του ιού περικόπτοντας την ευχέρεια των μετακινήσεων των αναμεβολίαστων.

Ετσι από την Δευτέρα, κανένας ενήλικος ανεμβολίαστος δεν θα μπορεί να εισέρχεται σε κλειστό χώρο, είτε πρόκειται για κινηματογράφο, θέατρο, γυμναστήριο, κλπ., ακόμα κι αν έχουν αρνητικό τεστ. Η είσοδος τους θα εξακολουθήσει να είναι ελεύθερη σε καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, όπως σουπερμάρκετ, φούρνει, κρεοπψλεία, κλπ, και στην εστίαση με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Σφίγγει ο κλοιός

Και ενώ ο κλοιός σφίγγει γύρω από τους ανεμβολίαστους, στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει και η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα, όσοι είναι 60 ετών και πάνω, και οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν να κάνουν την τρίτη δόση, το αργότερο 7 μήνες μετά την δεύτερη δόση, διαφορετικά το πιστοποιητικό τους δεν θα έχει καμία ισχύ.

Ετσι λοιπόν, τα πέντε νέα μέτρα όπως τα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, είναι τα ακόλουθα.

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

 Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο. 

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πέμπτον, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».

Οσο βαδίζουμε προς τα Χριστούγεννα, καμία σοβαρή ένδειξη δεν υπάρχει ότι η πανδημία μπορεί να αποκλιμακωθεί. Την Πέμπτη τα κρούσματα ξεπέρασαν πάλι τις 7.000, έφτασαν τις 7. 317 με το Λεκανοπέδιο να καταγράφει 1.871 μολύνσεις και η Θεσσαλονίκη 1.242.

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τη Δευτέρα, επεξηγεί ο πίνακας, που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πανδημία.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: in.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ