Κυριακή 26.06.2022

Koμισιόν: Παράταση 2 μηνών στην προθεσμία εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης

Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη

Έως τον Αύγουστο και όχι έως τον Ιούνιο θα πρέπει η κυβέρνηση να εκκαθαρίσει όλες τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης, σύμφωνα με όσα προβλέπει η 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει πως “οι μη συνταξιοδοτικές και συνταξιοδοτικές ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένεται τώρα να εκκαθαριστούν έως τον Αύγουστο του 2022, γεγονός που θα ολοκληρώσει τη δέσμευση. Μετά την επιβράδυνση του ρυθμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκκαθάρισης τους πρώτους μήνες του 2022, αυτό αντιπροσωπεύει μια καθυστέρηση έξι μηνών όσον αφορά μη συνταξιοδοτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και δύο μήνες όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε σύγκριση με το σχέδιο.

Η καθυστέρηση προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη πανδημία, την αύξηση των ενεργειακών τιμών, την βραδύτερη από την προγραμματισμένη παράδοση των προγραμματισμένων βελτιώσεων σε τεχνολογικό επίπεδο και τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη απόδοση προηγούμενων μέτρων.

Οι αρχές έχουν προτείνει, και ήδη εν μέρει υλοποίησαν μια σειρά πρόσθετων δράσεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης. Οι δράσεις περιλαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση, σε διαρθρωτική βάση, της ρευστότητας των νοσοκομείων και των δημόσιων μεταφορών, καθώς και στοχευμένες αλλαγές στη διαδικασία απονομής των συντάξεων”.

Πηγή: Capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ