Τετάρτη 21.02.2024

Κοινή δήλωση Μανώλη Χριστοδουλάκη, Βουλευτή Ανατολικής Αττικής & υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Περιβάλλοντος και Παναγιώτη Δημόπουλος, Γραμματέα του Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες της απόστασης λόγων και έργων, επικοινωνιακής διαχείρισης και κοινωνικής πραγματικότητας από την κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή τη φορά στο θέμα των ορυχείων του Αμύνταιου.

Καλείστε άμεσα να απαντήσετε και να εξηγήσετε τους λόγους που επέβαλαν να μην προχωρήσετε με τον αδειοδοτημένο σχεδιασμό για συνολική έκταση 44.450 στρεμμάτων Πρόκειται για 20.800 στρέμματα που αναμενόταν να αποδοθούν σε γεωργικές καλλιέργειες, 21.600 στρέμματα για τη δημιουργία τεχνητών φυτειών με δασικά είδη και 2.050 στρέμματα για τη δημιουργία λιμνών. Αντί αυτών, αποφασίσατε να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκός σταθμός, ιδιωτικών συμφερόντων, χωρίς να υπάρξει ανταποδοτικότητα για τους κατοίκους και χωρίς να δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Πρόσφατα, Υπουργός της Κυβέρνησης αναφέρθηκε στην ευκαιρία για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές μετάβασης, μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Πού είναι η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα; Πού είναι η υλοποίηση μέτρων μετριασμού της κλιματικής αλλαγής; Αυτό εννοούσε η κυβέρνηση όταν μιλούσε για απολιγνιτοποίηση;

Το πολυδιαφημισμένο master plan για την απολιγνιτοποίηση, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, τέσσερα χρόνια μετά. Και οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας έχουν αφεθεί στο έλεος τους.Κύριοι της Κυβέρνησης είναι ανεπίτρεπτο να δυσφημείτε τη δίκαιη μετάβαση, ακόμη στο ξεκίνημα της και μάλιστα στην πρώτη Περιφέρεια που αυτή θα εφαρμοσθεί, τη Δυτική Μακεδονία.

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η πράσινη δίκαιη μετάβαση είναι ευκαιρία επαναπροσδιορισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, που επιτρέπει την ανάδειξη πιο “καθαρών” περιβαλλοντικών τομέων, όπως η βιώσιμη γεωργία και δασοκομία, υπηρεσίες μείωσης αποβλήτων και η εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών εξοικονόμησης πολύτιμων πόρων, όπως του νερού.Αλλά η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ