ΚΟΜΜΑΤΑ - 14/03/2025 - 8:23 μμ
Κίνημα Δημοκρατίας για τον ανασχηματισμό

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη, όπου σχολίασε τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, τη διαχείριση των κινητοποιήσεων από την αστυνομία, τη συνταγματική αναθεώρηση και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
#### Για τον ανασχηματισμό: “Δεν εμπνέει, δεν σηματοδοτεί αλλαγή”.
Ο κ. Κασσελάκης άσκησε έντονη κριτική στον ανασχηματισμό που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια κομματική επιλογή που δεν φέρνει ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης.
«Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να πει ότι αυτός ο ανασχηματισμός εμπνέει ή ότι δίνει κάποιο μήνυμα μεγάλης πολιτικής αλλαγής».
Ειδικότερα, επεσήμανε ότι οι περισσότερες αλλαγές έγιναν σε επίπεδο υφυπουργών, με τον πρωθυπουργό να αντλεί στελέχη από τη δεξαμενή των βουλευτών του.
«Ίσως ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να κάνει το κυβερνητικό σχήμα πιο συμπαγές κοινοβουλευτικά, μετά τις τριβές που υπήρξαν με τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη».
Στάθηκε ιδιαίτερα στην παραμονή προσώπων όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτηρίζοντάς τους «απολύτως προκλητικούς».
«Ο κύριος Χρυσοχοΐδης φέρει ευθύνες για τη διαχείριση των συγκεντρώσεων και τη συμπεριφορά των ΜΑΤ, καθώς και για την καθυστερημένη παρέμβαση στους κουκουλοφόρους».
Όσον αφορά τον νέο υπουργό Μεταφορών, Χρίστο Δήμα, εξέφρασε την άποψη ότι η τοποθέτησή του δεν βασίστηκε σε ουσιαστική γνώση του αντικειμένου.
«Ο νέος υπουργός Μεταφορών δεν έχει εξειδίκευση στο αντικείμενο. Δεν αρκεί να είσαι υφυπουργός σε έναν άσχετο κλάδο. Όταν διαχειρίζεσαι ζωές, πρέπει να έχεις βαθιά γνώση του τομέα».
Παράλληλα, έκρινε αρνητικά την προαγωγή του Κωστή Χατζηδάκη στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι δεν έχει εργαστεί ποτέ στην πραγματική οικονομία.
«Ένας άνθρωπος που από φοιτητής έγινε βουλευτής, που δεν έχει ένσημα στην αγορά εργασίας, τώρα αναλαμβάνει να επιβλέπει την πραγματική οικονομία. Αυτό δεν δείχνει ότι προωθούνται άνθρωποι με γνώση και εμπειρία».
Αναφερόμενος γενικότερα στις αλλαγές προσώπων, σημείωσε πως η ηλικία από μόνη της δεν αρκεί για να φέρει φρέσκες ιδέες.
«Έχω γνωρίσει πολλούς νέους ανθρώπους στην πολιτική με παλιές νοοτροπίες και μεγαλύτερους που έχουν φρέσκια σκέψη. Η ηλικία δεν καθορίζει την πολιτική καινοτομία. Αυτό που μετράει είναι η εξειδίκευση και η καρδιά».
Τέλος, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε την ανάγκη για μια συνολική αναδιάρθρωση της κυβέρνησης, προτείνοντας τη συγχώνευση υπουργείων και τη μείωση του αριθμού των υπουργών.
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ίσως πρέπει να συγχωνευθούν. Έχουμε περισσότερους υπουργούς και υφυπουργούς από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό δεν εξυπηρετεί».
#### Για τη διαχείριση των κινητοποιήσεων και την αστυνομία.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και η αστυνομία διαχειρίστηκαν τις πρόσφατες διαδηλώσεις.
«Η αστυνομία πρέπει να είναι για τον πολίτη. Η αστυνομία πρέπει να είναι η ασφάλεια».
Υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση των διαδηλώσεων ήταν δυσανάλογη, ενώ σημείωσε πως απαιτείται περισσότερη διαφάνεια στη λειτουργία της αστυνομίας.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη λογοδοσία, περισσότερη κοινοτική και κοινωνική αστυνόμευση, και τις νέες τεχνολογίες».
#### Για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ευθύνη των υπουργών.
Αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Κασσελάκης έθεσε το ζήτημα της ευθύνης των υπουργών, ζητώντας την πλήρη κατάργηση του άρθρου 86.
«Το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών πρέπει να καταργηθεί. Πρέπει να έχουμε ισονομία, ίση μεταχείριση».
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, ζητώντας να μην μπορούν οι βουλευτές να είναι ταυτόχρονα και υπουργοί.
«Το ασυμβίβαστο βουλευτών και υπουργών θα ήταν ένα πολύ καλό ξεκίνημα για τη θωράκιση της Δημοκρατίας μας».
#### Για την ευρωπαϊκή πολιτική και την αμυντική στρατηγική της Ε.Ε.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το σχέδιο μαζικού επανεξοπλισμού της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας πως οι προτεραιότητες πρέπει να είναι διαφορετικές.
«Δεν νοείται να δαπανήσουμε 800 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη για εξοπλισμούς, όταν δεν επενδύουμε στην τεχνητή νοημοσύνη και την παραγωγικότητα».
Τόνισε, επίσης, πως η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στην ενίσχυση των δημοκρατικών της θεσμών και της οικονομικής της ανταγωνιστικότητας, αντί να ακολουθεί ένα δόγμα στρατιωτικοποίησης.
#### Για το μέλλον του Κινήματος Δημοκρατίας.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στη δυναμική πορεία του Κινήματος Δημοκρατίας, τονίζοντας τη συμμετοχικότητα στη λήψη αποφάσεων και την προετοιμασία του κόμματος για το ιδρυτικό του συνέδριο τους επόμενους μήνες.
«Αν θέλουμε αλλαγή στη χώρα μας, αυτό δεν πρόκειται να γίνει με τα ίδια άτομα».
Το Κίνημα Δημοκρατίας προχωρά δυναμικά, με στόχο την πολιτική καινοτομία, τη διαφάνεια και την ουσιαστική λογοδοσία, δίνοντας έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών και στη διαμόρφωση ενός νέου, προοδευτικού πολιτικού μοντέλου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νίκος Ανδρουλάκης: «Δέσμευσή μας η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά»
11.04.2025 - 10:10 μμ