ΚΟΣΜΟΣ - 19/03/2024 - 6:38 μμ
Κινδυνεύει με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ο Τραμπ – Δεν μπορεί να εγγυηθεί τα 454 εκατ. δολάρια για τα πρόστιμα

Προθεσμία ως τις 25 Μαρτίου για να καταβάλει όλο το ποσό – «Σχεδόν αδύνατη» η αποπληρωμή, ισχυρίζονται οι δικηγόροι του
Σε δικαστικό έγγραφο έκτασης περίπου 5.000 σελίδων, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από το τμήμα εφέσεων του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, η υπεράσπιση του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ επιχειρηματολογεί ότι η καταβολή εγγύησης για το ιλιγγιώδες ποσό αυτό είναι «σχεδόν αδύνατη».
«Το ύψος του επιδικασθέντος ποσού, με τους τόκους, ξεπερνά τα 464 εκατομμύρια δολάρια», ήτοι 355 εκατ. συν 100 εκατ. τόκους για τον Ντόναλντ Τραμπ και οκτώ εκατ. συν τους τόκους για τους γιους του, τον Ντόναλντ τον νεότερο και τον Έρικ, και «ελάχιστες (ασφαλιστικές) εταιρείες θα παρείχαν ασφάλιση εγγύησης τέτοιου μεγέθους», λένε οι δικηγόροι, διευκρινίζοντας πως ήλθαν σε επαφή με κάπου 30 ασφαλιστικές εταιρείες.
Αυτό σημαίνει πως, ελλείψει εγγύησης επί του 100% του προστίμου, η έφεση που υποβλήθηκε εξ ονόματος του Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο σε άλλη δικαιοδοσία, που δεν συνεπάγεται δεύτερη δίκη, δεν θα έχει ανασταλτική επίπτωση. Ο Τραμπ θα είναι, κατά συνέπεια, υποχρεωμένος να πληρώσει όλο το πρόστιμο ως την επόμενη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, αλλιώς θα διατρέξει κίνδυνο να κατασχεθούν περιουσιακά του στοιχεία από τη δικαιοσύνη.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα το βράδυ το «κυνήγι μαγισσών» σε βάρος του, όπως λέει σε κάθε σχετική ευκαιρία.
Χαρακτηρισε το πρόστιμο «αντισυνταγματικό, αντιαμερικανικό, άνευ προηγουμένου και πρακτικά αδύνατο» να πληρώσει «οποιαδήποτε επιχείρηση, ακόμη και μια επιχείρηση τόσο επιτυχημένη όσο η δική μου».
Το τμήμα εφέσεων του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης απέρριψε στις 28 Φεβρουαρίου προσφορά να καταβληθεί εγγύηση ύψους 100 εκατ. δολαρίων.
Η υπεράσπιση χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο το ύψος του προστίμου «υπερβολικό» και την απαγόρευση στους Τραμπ να διοικούν επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη «παράνομη και αντισυνταγματική». Τώρα, λένε πως είναι «αδύνατο» να εξασφαλιστεί η «ασφάλιση εγγύησης» και να γίνει η καταβολή ολόκληρου του ποσού.
Ο μεγιστάνας, που έκανε περιουσία στον τομέα των ακινήτων προτού ανατρέψει το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό και θέσει υπό αμφισβήτηση την ίδια τη δημοκρατία στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζει «απάτη» την απόφαση αυτή της αμερικανικής δικαιοσύνης κι έχει καταφερθεί επανειλημμένα δημόσια εναντίον της εισαγγελέα Τζέιμς και του δικαστή Ενγκόρον.
Πηγή: Protothema, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Τραμπ απειλεί με επιπλέον δασμούς 50% την Κίνα αν δεν άρει τα αντίποινα του 34%
08.04.2025 - 1:43 μμ
Παντρεμένη ερωτοτροπούσε μέσα σε νεκροταφείο: Συνελήφθη αλλά… για άλλο λόγο
07.04.2025 - 8:50 μμ