Δευτέρα 06.12.2021

ΚΙΝΑΛ: Ο ΓΑΠ μιλάει «γλώσσα Τσίπρα»

Ολο και πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο εκτίθεται με δηλώσεις και συνεντεύξεις ή αποκαλύπτεται το παρασκήνιο της κόντρας για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής.

Στη συζήτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε «γλώσσα Τσίπρα». Επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «εργαλειοποίησε την πανδημία για να εξασφαλίσει ευνοϊκή αντιμετώπιση στο μιντιακό πεδίο», ενώ επιτέθηκε ευθέως και εναντίον των εταιριών δημοσκοπήσεων, λέγοντας ότι «αξιοποιούν τη θέση τους για να χειραγωγήσουν τους ίδιους τους πολίτες στους οποίους απευθύνονται για να διενεργήσουν τις έρευνές τους».

Δημοσκοπήσεις

Είναι αληθές ότι πέραν των άλλων γνωστών λόγων, Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου έχουν έναν πρόσθετο κοινό λόγο να επιτίθενται κατά των εταιριών δημοσκοπήσεων. Ο πρώτος δεν μπορεί να ξεφύγει από το δημοσκοπικό τέλμα που βρίσκεται εδώ και μήνες, ενώ ο δεύτερος, εκεί που έλεγε ότι θα κάνει περίπατο, στις μετρήσεις εμφανίζεται τριτοδεύτερος στην κούρσα για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Εφτασε μάλιστα ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ήταν πρόεδρος κόμματος εξουσίας, υπουργός επί σειρά ετών και πρωθυπουργός, να αναφέρεται στο πραγματικό μεθοδολογικό πρόβλημα που έχουν οι εταιρίες που μετρούν τους υποψηφίους για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής και το παραδέχονται, να το χρησιμοποιεί για να μειώσει την αξιοπιστία τους. «Δεν αποτελεί παραδοξολογία να δημοσιεύονται έρευνες τη στιγμή που οι συντάκτες τους σε διπλανές στήλες των ίδιων εφημερίδων εξηγούν για ποιους λόγους δεν μπορούν οι έρευνες αυτές να είναι αξιόπιστες» είπε προχθές στη Βουλή, σχολιάζοντας άρθρα των στελεχών των εταιριών δημοσκοπήσεων που υποστηρίζουν ότι το γεγονός πως δεν είναι γνωστό πόσοι και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν για τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής, δημιουργεί θέμα αξιοπιστίας των μετρήσεων.

Ο Λοβέρδος

Από τη δική του πλευρά, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αποκλείσει ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει βάλει τον Αλέξη Τσίπρα ξεκάθαρα απέναντί του, ενώ πετά βέλη και κατά της κυβέρνησης. Δεν είναι όμως, μόνο αυτά που φαίνονται.

Με παρέμβαση του Γιώργου Καμίνη, που δημοσίως έχει πει ότι θα στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου, άλλαξε η θέση του Κινήματος Αλλαγής και από «ναι» στις πρόσφατες αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «παρών», αναγκάζοντας την εισηγήτρια στην επιτροπή Νάντια Γιαννακοπούλου (η οποία στηρίζει Λοβέρδο) να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από τον Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος επίσης στηρίζει Γ. Παπανδρέου. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δημιουργηθεί μία ομάδα υποστηρικτών του Γ. Παπανδρέου, μέλη της οποία είναι πολλοί στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, την οποία ο έμπειρος αρθρογράφος Γ. Λακόπουλος επέλεξε να την αναδείξει με προειδοποιητικούς τόνους, γράφοντας: «Στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι επιχειρούν να πλασάρουν την επανεμφάνιση Γ. Παπανδρέου ως παράγοντα προς την προοδευτική κυβέρνηση».

Το Κίνημα Αλλαγής λέει ότι θέλει να ξεφύγει από το δίλημμα «Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ», αλλά το φέρνουν συνεχώς μπροστά στους υποψήφιους η πολιτική πραγματικότητα και οι πολιτικοί συσχετισμοί.  Η δέσμευση για αυτόνομη πορεία και ίσες αποστάσεις από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση δύσκολα θα αντέξει στην πίεση των επόμενων ημερών.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Eleftherostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ