Δευτέρα 02.10.2023

Κίνα – Σκληρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης προχώρησε σε εξαιρετικά αυστηρές δηλώσεις για ένα ζήτημα που έχει χαρακτηριστεί «το πλέον ευαίσθητο» για τις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων

Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να πληρώσουν «αβάσταχτο τίμημα» εξαιτίας των κινήσεών τους σε σχέση με την Ταϊβάν, προειδοποίησε ο Γουάνγκ Γι, κρατικός σύμβουλος και υπουργός εξωτερικών σε συνέντευξη προς τα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ την Πέμπτη.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν, μια αυτόνομη περιοχή με δημοκρατικό καθεστώς, αποτελεί στην πραγματικότητα τμήμα της, και στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών έχει αυξήσει τις στρατιωτικές και διπλωματικές πιέσεις για να επιβάλλει την κυριαρχία της. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τον θυμό της Ταϊπέι – αλλά και ανησυχίες στην Ουάσινγκτον.

Αυστηρή προειδοποίηση

«Ενθαρρύνοντας τις δυνάμεις για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», οι ΗΠΑ «όχι απλώς θέτουν την Ταϊβάν σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, αλλά και εκτίθενται οι ίδιες σε ένα αβάσταχτο τίμημα», ισχυρίστηκε ο Γουάνγκ.

Η Ταϊβάν έχει αναδυθεί ως κεντρικός παράγοντας των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, που αποτελούν τον ισχυρότερο υποστηρικτή της αυτονομίας του νησιού, αλλά και τον κυριότερο προμηθευτή οπλικών συστημάτων, παρά την απουσία επίσημων διπλωματιών δεσμών.

Η ασαφής στάση των ΗΠΑ

Η Ταϊβάν υποστηρίζει ότι είναι μια ανεξάρτητη χώρα και ορκίζεται πως σκοπεύει να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία της. Η Κίνα περιγράφει συχνά το νησί ως το πιο ευαίσθητο ζήτημα που επηρεάζει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

«Η Ταϊβάν δεν έχει άλλη επιλογή στο μέλλον, πέραν της επανένωσής της με την ενδοχώρα», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Αν και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια Κίνα, δεσμεύονται νομικά να παρέχουν στην Ταϊβάν τα μέσα για την υπεράσπιση του εαυτού της και εδώ και καιρό ακολουθούν μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» για το κατά πόσον θα παρενέβαιναν στρατιωτικά για να προστατεύσουν τη χώρα σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης, καταλήγει το Reuters.

Πηγή: in.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ