ΚΟΣΜΟΣ - 21/11/2024 - 7:08 μμ
Κίνα: “Χαίρετε, μήπως είστε έγκυος;” – Πώς η υπογεννητικότητα γίνεται πλέον υπόθεση του κράτους
Πέρυσι σημειώθηκαν εννέα εκατομμύρια γεννήσεις, δηλαδή ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που άρχισαν οι καταγραφές
Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, η Κίνα θα «χάσει» 620 εκατομμύρια από τον πληθυσμό των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων της μέχρι το τέλος του αιώνα
Το Κομμουνιστικό Κόμμα, που ανησυχεί για τη μείωση των γεννήσεων στην Κίνα, μπορεί να εγκατέλειψε σταδιακά την πολιτική ενός παιδιού τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά αυτό που δεν έχει εγκαταλείψει, όπως λένε οι επικριτές του, είναι η ενστικτώδης πεποίθησή του ότι η γέννηση παιδιών είναι θέμα μαζικής πολιτικής κινητοποίησης κατά το πρότυπο της παραγωγής χάλυβα. Παράλληλα με τις πιο αναγνωρισμένες διεθνώς πολιτικές, όπως η επιδότηση της παιδικής μέριμνας, οι τοπικές κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους υπαλλήλους να υιοθετήσουν μια πιο άμεση προσέγγιση για την ενθάρρυνση της εγκυμοσύνης, τουλάχιστον αν κρίνουμε από τις καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ενας τοπικός αξιωματούχος είπε σε μια γυναίκα ότι θα έπρεπε να «προσλάβει μια γιαγιά» όταν εκείνη ισχυρίστηκε ότι ήταν πολύ απασχολημένη με τα δύο παιδιά της για να αποκτήσει ένα τρίτο. Η πολιτική του ενός παιδιού, με την προώθηση του ελέγχου των γεννήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξαναγκαστικής έκτρωσης σε ανύπαντρες μητέρες και γυναίκες που κυοφορούσαν «παράνομα» μωρά, ήταν τόσο επιτυχής που ο πληθυσμός της χώρας κορυφώθηκε το 2022. Ωστόσο, η επίσημη κατάργησή της, με την άδεια γέννησης δύο παιδιών από το 2015, δεν προκάλεσε κύμα αναπαραγωγής. Ο
Αντιθέτως, οι νεαρές Κινέζες επέλεξαν να ακολουθήσουν τα πρότυπα των δυτικών συνομηλίκων τους, να παντρεύονται αργότερα και να αποκτούν λιγότερα παιδιά ή και καθόλου. Πέρυσι σημειώθηκαν εννέα εκατομμύρια γεννήσεις, δηλαδή ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που άρχισαν οι καταγραφές και δεν ήταν πολύ περισσότερες από το μισό του αριθμού του 2016. Ο επίσημος δείκτης γονιμότητας, δηλαδή ο μέσος αριθμός παιδιών που θα αποκτήσει μια γυναίκα, έφτασε το 1,09 το 2022 και θεωρείται ότι υποχώρησε κάτω από το 1 πέρυσι.
Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, η Κίνα θα «χάσει» 620 εκατομμύρια από τον πληθυσμό των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων της μέχρι το τέλος του αιώνα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει. Σε πολιτικό έγγραφο του κρατικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα διατυπώθηκαν μέθοδοι που θα αναγνωρίζονταν σε άλλες χώρες, όπως η επέκταση της παροχής ασφάλισης μητρότητας σε εργαζόμενες με μερική απασχόληση και σε εργαζόμενες στον «κλάδο των συναυλιών», καθώς και η απαίτηση βελτίωσης των αδειών μητρότητας και πατρότητας. Επίσης αναφέρεται ότι θα ενθαρρύνει τις τοπικές κυβερνήσεις να βελτιώσουν τις επιδοτήσεις για τη φροντίδα των παιδιών. Ωστόσο, η τοπική αυτοδιοίκηση στην Κίνα λειτουργεί παραδοσιακά μέσω συστημάτων κινήτρων. Οι υπάλληλοι προάγονται, μεταξύ άλλων, σε θέσεις εθνικού επιπέδου ανάλογα με την επίτευξη των στόχων της κεντρικής κυβέρνησης. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής στα μεγέθη της οικονομικής ανάπτυξης είναι εν μέρει υπεύθυνη για την εκπληκτική οικονομική άνοδο της Κίνας, αλλά και για τη μεγάλη αύξηση του χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Οσον αφορά τις οικογενειακές πολιτικές, ωστόσο, οδήγησε στη χειρότερη φρίκη, της πολιτικής του ενός παιδιού, όταν οι αγροτικοί αξιωματούχοι, τρομοκρατημένοι ότι τα ποσοστά γεννήσεων θα ξεπερνούσαν τους τοπικούς στόχους, περιφέρονταν στην ύπαιθρο αναζητώντας έγκυες γυναίκες και εξαναγκάζοντάς τες να κάνουν εκτρώσεις. Η απάντηση στο σημερινό, αντίθετο, διάταγμα για την αύξηση των γεννήσεων είναι λιγότερο σκληρή, αλλά αυτό έχει κατηγορηθεί ότι ταιριάζει με τον ίδιο παραλογισμό. Δεν είναι σαφές ποιος εξουσιοδότησε τους υπαλλήλους να καλούν τυχαία γυναίκες για να τις ενθαρρύνουν να μείνουν έγκυες, αλλά η πρακτική αυτή έχει αναφερθεί σε όλη τη χώρα.
Μια γυναίκα από την Τζιανγκσού, μια παράκτια επαρχία βόρεια της Σανγκάης, παραπονέθηκε στο Xiaohongshu ή αλλιώς το Little Red Book, την κινεζική εκδοχή του Instagram, ότι οδηγούσε όταν δέχτηκε μια κλήση. «Μου τηλεφώνησαν από το κοινοτικό γραφείο και με ρώτησαν γιατί δεν είχα πάει να πάρω φολικό οξύ», έγραψε. «Τότε με ρώτησαν πότε ήταν η τελευταία μου περίοδος. Πραγματικά αισθάνθηκα προσβεβλημένη. Μου έκαναν τόσο προσωπικές ερωτήσεις! Επιπλέον, είχα συναδέλφους στο αυτοκίνητο και η κλήση ήταν σε ανοιχτή ακρόαση». Προσπάθησε να κλείσει το τηλέφωνο, λέγοντας ότι είναι απασχολημένη, αλλά εκείνοι επέμεναν. «Μήπως χάσατε την περίοδό σας αυτόν τον μήνα;», τη ρώτησαν. «Είστε έγκυος;». Η γυναίκα συνέχισε: «Απάντησα “όχι”. Η περίοδός μου είναι ούτως ή άλλως ασταθής».
Οπως σχολίασε ένας από τους υπεύθυνους, αν και ανώνυμα, τα τηλεφωνήματα δείχνουν πόσο ακριβή είναι τα στοιχεία που κατέχουν τα συμβούλια για τα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης τους. Η ανώνυμη εργαζόμενη στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε από τους σχολιαστές να μην κατηγορούν το πρόσωπο που μεταφέρει το μήνυμα. «Οι προϊστάμενοί μου μας επικρίνουν κάθε μήνα σε συσκέψεις επειδή δεν παρακολουθούμε σωστά τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης», έγραψε. Μεγάλο μέρος των διαδικτυακών σχολίων ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές μέθοδοι απέτυχαν να συμβαδίσουν με τις μεταβαλλόμενες, πιο ατομικιστικές εποχές. Η Γου, η κτηματομεσίτρια από το Σιτσουάν, δήλωσε στους «Times» ότι, αν και δεν αγνοεί την πατριωτική απαίτηση να αποκτήσει παιδιά, η προσωπική κατάσταση των οικογενειών είναι πιο σημαντική. «Η απόφαση για το αν θα κάνετε περισσότερα παιδιά θα πρέπει να εξαρτάται πρωτίστως από τη δική σας οικονομική κατάσταση», δήλωσε.
ΠΗΓΗ: parapolitika.gr, Times Media Ltd / News Licensing